loader
Foto

Galerie foto

“Romania News Report”, retrospectiva ştirilor în limba engleză, a revenit la TVRi

Începând din săptămâna 6 - 12 februarie, telespectatorii TVR din străinătate pot urmări din nou ştirile realizate de jurnaliştii Televiziunii Române, traduse în limba engleză.

 

Bogdan Stănescu
Romania News Report

Romania News Report”, singura retrospectivă săptămânală în limba engleză a ştirilor din România a revenit la TVR Internaţional sâmbătă, 11 februarie.

(w882)

Prezentată de Bogdan Stănescu, jurnalist cu o experiență de peste 30 de ani în televiziune, profesor asociat la Catedra de Engleză a Universităţii din Bucureşti, emisiunea se adresează telespectatorilor din străinătate, interesaţi de actualitatea românească, fără a fi neapărat vorbitori de limba română. Fie că sunt apropiaţi ai comunităţilor româneşti din afara graniţelor ţării, fie fac parte din familii mixte sau din categorii socio-profesionale interesate de actualitatea din România, telespectatorii Televiziunii Române au acum posibilitatea de a se informa mai uşor în legătură cu subiecte din sfera politică, economică, socială sau culturală, de interes pentru publicul internaţional.

Programul este realizat în parteneriat cu Masteratul pentru Traducerea Textului Literar Contemporan - Engleză, Universitatea din Bucureşti.

Romania News Report” are 30 de minute şi se difuzează la TVR Internaţional, sâmbăta, de la 19.30, ora României, iar duminica, de la ora 14.30, la TVR Info şi pe platforma tvrplus.ro.

(w882)

La TVR Internaţional, emisiunea are mai multe redifuzări, programate inclusiv pentru publicul din SUA şi Australia, astfel: duminică - ora 2:30 şi 14:30; luni - ora 13:00; marţi - ora 5:00.

 

11:35 La un pas de România

* Serbia 1 -Mică Românie din Voivodina

Ultimul recensământ din Serbia reflectă o scădere dramatică a populației de origine română: mai sunt puțin peste 23.000 de români, iar în ultimii 11 ani, comunitatea românească a pierdut peste 20%. Printre motive: scăderea natalității și plecările masive la muncă în străinătate. In mică Românie din Voivodina flacăra identitară pâlpâie datorită culturii. Consulul României la Vârșeț, Gheorghe Dinu, ne-a dat câteva repere legate de viața culturală și socială a românilor din Voivodina. Diplomatul a vorbit despre problema bisericilor ortodoxe române care nu sunt recunoscute în Serbia și despre rolul Consiliului Minorității Românilor în reprezentarea intereselor etnicilor români in fața instituțiilor statului sârb. S-a conturat problema școlilor cu clase sau ore de predare în limba română, aflate pe cale de dispariție, dar și misiunea tot mai grea a Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina în a păstra și a duce mai departe valorile limbii și culturii române.

Director de imagine Claudiu Petringenaru

Realizator Mihaela Iamandei

(redifuzare)

12:00 Prezenţe româneşti (R)

* Bulgaria. Episodul 2-Biserica românescă din Bulgaria

Românii din Bulgaria își păstrează identitatea și au o viață spirituală specifică țării noastre și datorită credinței ortodoxe și a propovăduirii ei în limba română. În țara de la sud de Dunăre, însă, bisericile în care se oficiază și în limba română s-au pierdut în negura timpului, odată cu procesul accelerat de asimilare a românilor din comunitatea istorică. Chiar și în capitala țării vecine, unde este o biserică proprietate a statului român, slujbele se țin simultan în limba bulgară și în limba română. Echipa TVR a stat de vorbă cu preotul Neluțu Oprea, reprezentantul Patriarhiei Române la Sofia, despre acest monument arhitectonic, dar și cu credincioși care o frecventează mai ales în zilele de duminică, atunci când după slujbe, aceștia își prilejuiesc întâlniri pentru a discuta despre diverse probleme cu care se confruntă sau despre afaceri. La Albotina, cel mai important loc de întâlnire al românilor din Bulgaria, descoperim, alături de președintele Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria, Ivo Gheorghiev, o mănăstire rupestră care are strânse legături cu țara noastră. Vorbim despre lăcașul unde ar fi fost înmormântată Sfânta Teofana Basarab, loc de închinăciune veșnică față de înaintașii noștri care au realizat istoria comună româno-bulgară. Realizator şi producător Mihaela Iamandei

(Reluare)
 
Tradițiile, obiceiurile și gastronomia din regiunea Vidin

Tradițiile, obiceiurile și gastronomia sunt elemente culturale care oglindesc încă, în Bulgaria, existența pe pământurile de la sud de Dunăre a ...

Prezențe românești (II) - Biserica românească din Bulgaria

În Bulgaria, bisericile în care se oficiază și în limba română s-au pierdut în negura timpului, odată cu procesul accelerat de asimilare a ...

Povestea românilor excepţionali din laboratoarele americane (III)

În laboratoarele americane se naşte civilizaţia secolului viitor, iar românii iau parte la acest proces. Le propunem telespectatorilor sã îi ...

 

#tvri