loader
Foto

România, între puterile nucleare, la TVR Internaţional

Daniela Lulache, director general Nuclearelectrica, şi Gheorghe Andrei, director Fabrica de Combustibil Nuclear Mioveni, Argeş au fost invitaţii lui Sorin Burtea, miercuri, 21 mai, la TVR Internaţional, de la ora 22.00.

 

Sorin Burtea
Investiţi în România!

Ediţia este disponibilă pe TVR+

România face parte din grupul select al celor 22 de state care au sistem de producere a energiei nucleare complet integrat! La nivel naţional, Societatea Nuclearelectrica furnizează 20% din consumul de electricitate, prin centrala de la Cernavodă. Combustibilul nuclear care alimentează cele două reactoare în funcţiune este produs la Fabrica de la Mioveni, judeţul Argeş. Activitatea a început în anii ’80, cu specialişti şi concepţie autohtonă. După achiziţionarea tehnologiei CANDU, uzina a obţinut calificarea de furnizor de combustibil nuclear, în conformitate cu standardul canadian în domeniu. A fost o reuşită, deoarece specialiştii de peste ocean au schimbat foarte puţin din fluxul tehnologic realizat de români. În ultimii ani, la Mioveni au fost achiziţionate echipamente performante, cu productivitate mare, proiectate de angajaţii fabricii. De remarcat este faptul că unitatea este singura din afara Canadei care deţine această calificare.

O încărcătură completă a unui reactor de la Cernavodă este formată dintr-un număr de 4.560 de fascicule de combustibil nuclear, cu o greutate de circa 90.000 de kg de uraniu natural. Materia primă pentru cele două reactoare este asigurată de fabrica de la Mioveni, iar uraniul este adus din mina de la Feldioara, judeţul Braşov.

Un fascicul de combustibil are o încărcătură de uraniu de 19 kg şi produce 1.115 Mw/h într-un an, atât cât durează, în medie, viaţa acestuia în reactor. Prin comparaţie, aceeaşi energie se obţine prin arderea unei cantităţi de peste 1.000 de tone de huilă sau 360.000 de metri cubi de gaz natural. Realizarea elementelor de combustibil nuclear necesită respectarea unor condiţionări şi standarde stricte. Dimensiunile se măsoară în microni. Pe fiecare etapă a fluxului de producţie există control. Astfel, rata de defectare este sub limita admisă - 0,03%.

În această ediţie, aţi putut afla o poveste fascinantă despre puterea atomului de uraniu încătuşat în condiţii de maximă siguranţă de specialiştii români.

Emisiunea “Investiţi în România!-Euroeconomia” este difuzată în direct, la TVR Internaţional şi retransmisă în Republica Moldova prin postul TVR.

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

12:00 A doua Românie (R)

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

(Reluare)

13:00 Omul şi timpul (R)

Producător Rafael Udriste

(Reluare)
 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Pictorul Silviu Oravitzan, la „Biografii necesare”: Credinţa este răspunsul firesc al devenirii mele

Pictorul Silviu Oravitzan, profesor la Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității de Vest din Timișoara, este invitatul artistei ...

Duminica, 5 mai, de la ora 21:00, la TVR MOLDOVA (reluare – vineri, de la ora 10.00) şi sâmbătă, 4 mai, de la ora 13:00, la TVR Internaţional

 

#tvri