loader
Foto

Galerie foto

România în elita cercetării mondiale, la TVR Internaţional

Miercuri, 4 mai, de la 21:3o, ați putut urmări o ediţie Best of „Investiţi în România!-EUROECONOMIA”, despre oportunităţile pe care România le are în domeniul cercetării, odată cu inaugurarea platformei de la Măgurele.

 

Sorin Burtea
Investiţi în România!

În domeniul fizicii vorbim de la egal la egal cu cele mai importante forţe mondiale ale cercetării pure, dar şi aplicate. Prin construcţia celui mai puternic laser din lume la Măgurele, inteligenţa românească a primit confirmarea internaţională a capacităţii şi competitivităţii în ştiinţa atomului.

Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele este unul dintre centrele care oferă alternative la exodul românilor. Aici s-au întors savanţi de-ai noştri după ani de muncă în țări din Europa, America sau în Japonia. Mai mult, facilitatea de lângă Bucureşti va găzdui, anual, aproximativ 1.000 de cercetători de pe mapamond. În această citadelă a tehnologiei vor fi realizate experimente în premieră, care probabil vor duce la descoperiri interesante.

Accederea pe Everestul ştiinţei s-a făcut cu paşi mici, dar siguri, cu multă dăruire și eforturi. În urmă cu 20 de ani foarte puţini au crezut că aşa ceva este posibil în România.

În platoul emisiunii vor fi prezenţi: academicianul Nicolae Victor Zamfir (director general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”), Florin Buzatu (director general al Institutului de Fizică Atomică Măgurele), Traian Dascălu (director general al Institutului Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei).

Prin telefon, vor interveni: Dan Ştutman (cercetător ştiinţific Universitatea „Johns Hopkins” Baltimore, SUA), inginerul Nicolae Marinică (doctorand al Universităţii Ghent, Belgia), inginerul Răzvan Popescu (director tehnic al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei) şi Herman Victorov (Canada).

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcaţi aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android!

3:00 Telejurnal (R)

*Ştiri

Prezintă Claudiu Lucaci şi Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

(Reluare)

3:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula (R)

Producător Victor Dochia

(Reluare)
 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri