Prof. dr. Mihail E. Ionescu, dir. Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară, prof. Ovidiu Ganţ, deputat, Grupul Parlamentar al Minorităţilor Naţionale, prof. univ. dr. Dumitru Miron, Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, ASE Bucureşti, prof. Radu Jugureanu, dir. departament AeL eContent SIVECO Romania, sunt invitaţii lui Sorin Burtea la TVRi, pe 18 septembrie, de la ora 21.30 (redifuzare din 24 aprilie a.c.)
Sfârşitul Primului Război Mondial şi înfăptuirea Marii Uniri de la Alba Iulia prin decizia celor peste 1.200 de reprezentanţi ai tututor categoriilor sociale, din regiunile istorice româneşti, a constituit împlinirea celui mai arzător deziderat al înaintaşilor.
Noua Românie se deosebea fundamental de cea dinainte de 1914. Suprafaţa s-a dublat, iar populaţia s-a mărit de la 7,2 milioane de locuitori la peste 16 milioane, 80% fiind stabiliţi în zona rurală. Economia a cunoscut o perioadă de avânt. Cu toate că a rămas una preponderent agrară, reformele introduse în timpul domniei Regelui Carol I au făcut ca producţia agricolă să crească de 6 ori, țara noastră devenind grânarul Europei.
A început şi dezvoltarea industriei, în special cea petrolieră. Numărul fabricilor din domeniul textil şi alimentar s-a dublat. Progresul a fost un proces continuu, atingând vârful în 1938. Industria românească producea avioane, locomotive, vagoane, autobuze.
În rândul societăţii au avut loc nemulţumiri, minorităţile care reprezentau 28% din populaţie, conform recensământului din 1930, au protestat, în special cea maghiară, datorită introducerii limbii române ca limbă oficială în administraţie şi în şcoli. Statutul minorităţilor de după 1918 a dat posibilitatea acestora să se organizeze în partide etnice, care să le apere interesele, accesul la învăţământ şi presă în limba maternă, libertatea cultului.
După al-Doilea Război Mondial, România a suferit o schimbare radicală, perioada postbelică fiind una dezastruoasă pentru economie din cauza condiţiilor impuse în Tratatul de la Paris din 1947 prin care am primit statutul de ţară învinsă.
După 1965 are loc o industrializare puternică şi astfel am ajuns printre cei mai mari producători din lume de utilaje petroliere, oțel, locomotive, avioane, producția industrială din anul 1970 fiind de 100 de ori mai mare decât cea din 1945. Au fost realizate importante investiţii în energie, transporturi, infrastructură.
Revoluţia din 1989 aduce o schimbare majoră în România, cu repercusiuni în economie, care cunoaşte o perioadă de criză, cu o inflație galopantă şi falimente ale societăţilor de stat la ordinea zilei. Din 2000 situaţia începe să se stabilizeze. După aderarea la NATO din 2004 am beneficiat de o garanție de securitate şi credibilitate în plan mondial. Intrarea în Alianţa Nord Atlantică şi câţiva ani mai târziu în Uniunea Europeană a avut şi un important impact economic.
Suntem în anul Centenarului şi poate mai mult ca oricând trebuie să vorbim despre cei 100 de ani de la Marea Unire!
***
Emisiunea “Investiţi în România!” este difuzată la TVR Internaţional şi retransmisă în Republica Moldova pe postul TVR MOLDOVA.
Emisiunea poate fi urmărită şi în live streaming pe TVR+.