Ne propunem, în această primăvară, să luăm România la pas. Să îi descoperim oamenii, peisajele și poveștile fabuloase. Vă invităm alături de noi să răspundem împreună la întrebarea: România face bine?
În această ediție vă invităm să urmăriți reportajele:
Ambiție
Marinela Axinte a surzit la vârsta de un an și zece luni în urma proastei administrări a unui tratament medicamentos. Cazul nu este din păcate singular. Ceea ce o evidențiază pe Marinela este faptul că ea a reușit să ducă o viață normală, depășindu-și handicapul fizic. A parcurs întregul ciclu școlar, s-a căsătorit, a divorțat, are copii și este profesor de Limba Semnelor Române și un militant activ pentru integrarea persoanelor cu deficiențe de auz în societate. Nici un moment nu se victimizează. Este o învingătoare, mereu veselă și mândră de ceea ce realizează.
Sindrom Down-Cafenea
Ceea ce ne uneste poate fi, de mute ori, mult mai puternic decat ceea ce ne separa. Este ideea de la care a pornit proiectul acestei ceainării din centrul Bucurestiului. Un loc cald si colorat unde tineri cu sindrom Down lucreaza voluntar, isi fac prieteni si au sansa sa isi schimbe viata. Un proiect social cu rezultate surpinzătoare.
Profesor copii rromi
Mulți dintre tinerii pe care o să îi vedeți în reportajul următor abandonează școala chiar din primele săptămâni. Fetele devin mame de la 14 ani, iar băieții muncesc la negru pe unde apucă. Locuiesc în ghetouri suprapopulate sau cătune mizere. Ei sunt o parte numeroasă a tinerilor rromi din România de azi. Marginalizați de societate, neînțeleși și tratați uneori cu dispreț de școală, ei devin niște inadaptați ai lumii în care trăiesc. Și totuși, mai sunt locuri neștiute în țară unde cineva se ocupă de destinul acestor tineri. La Colegiul Alexandru cel Bun din Gura Humorului, un profesor s-a gândit să pună în valoare talentul lor și să îi scoată în lume. Au fost de-a dreptul fascinați, viața lor căpătase un sens, iar oamenii îi priveau cu alți ochi. Acei copii triști și lăsați de izbeliște au devenit azi adevărați artiști. Și, cel mai important, au început să vină din nou la școală.
Urmăriți această ediție a emisiunii „România în lume” duminică, 13 aprilie, de la ora 19:05, la TVR Internațional.
***
Prezentator: Irina Luca
Jurnaliştii care au semnat reportajele ediţiei: Dana Ştefănescu, Cătălin Apostol, Alexandru Munteanu
Producător: Maria Cristina Ţilică