loader
Foto

România face bine

Ne propunem, în această primăvară, să luăm România la pas. Să îi descoperim oamenii, peisajele și poveștile fabuloase. Vă invităm alături de noi să răspundem împreună la întrebarea: România face bine?

 

În această ediție vă invităm să urmăriți reportajele:

Ambiție

Marinela Axinte a surzit la vârsta de un an și zece luni în urma proastei administrări a unui tratament medicamentos. Cazul nu este din păcate singular. Ceea ce o evidențiază pe Marinela este faptul că ea a reușit să ducă o viață normală, depășindu-și handicapul fizic. A parcurs întregul ciclu școlar, s-a căsătorit, a divorțat, are copii și este profesor de Limba Semnelor Române și un militant activ pentru integrarea persoanelor cu deficiențe de auz în societate. Nici un moment nu se victimizează. Este o învingătoare, mereu veselă și mândră de ceea ce realizează.

Sindrom Down-Cafenea

Ceea ce ne uneste poate fi, de mute ori, mult mai puternic decat ceea ce ne separa. Este ideea de la care a pornit proiectul acestei ceainării din centrul Bucurestiului. Un loc cald si colorat unde tineri cu sindrom Down lucreaza voluntar, isi fac prieteni si au sansa sa isi schimbe viata. Un proiect social cu rezultate surpinzătoare.

Profesor copii rromi

Mulți dintre tinerii pe care o să îi vedeți în reportajul următor abandonează școala chiar din primele săptămâni. Fetele devin mame de la 14 ani, iar băieții muncesc la negru pe unde apucă. Locuiesc în ghetouri suprapopulate sau cătune mizere. Ei sunt o parte numeroasă a tinerilor rromi din România de azi. Marginalizați de societate, neînțeleși și tratați uneori cu dispreț de școală, ei devin niște inadaptați ai lumii în care trăiesc. Și totuși, mai sunt locuri neștiute în țară unde cineva se ocupă de destinul acestor tineri. La Colegiul Alexandru cel Bun din Gura Humorului, un profesor s-a gândit să pună în valoare talentul lor și să îi scoată în lume. Au fost de-a dreptul fascinați, viața lor căpătase un sens, iar oamenii îi priveau cu alți ochi. Acei copii triști și lăsați de izbeliște au devenit azi adevărați artiști. Și, cel mai important, au început să vină din nou la școală.

Urmăriți această ediție a emisiunii „România în lume” duminică, 13 aprilie, de la ora 19:05, la TVR Internațional.

***

Prezentator: Irina Luca

Jurnaliştii care au semnat reportajele ediţiei: Dana Ştefănescu, Cătălin Apostol, Alexandru Munteanu

Producător: Maria Cristina Ţilică

21:00 Drag de România mea!

*Invitati: Octavian Ursulescu, Marina Florea, Adriana Trandafir si Nico

Prezintă Paul Surugiu-Fuego

Jurnalişti: Adina Toderaşcu, Andreea Baciu

​Producător Codruţa Prunariu

22:40 Căutătorul de vânt

Film *

România, 2022

Regia şi scenariul: Mihai Sofronea

Cu: Dan Bordeianu, Olimpia Melinte, Adrian Titieni

Dramă. Când Radu află că mai are doar câteva luni de trăit, fuge din oraş şi se opreşte într-un sat uitat de lume, la Nea Pavel, unde se refugiază în căsuţa sa din vârf de deal. Timpul trece şi Radu începe o nouă viaţă, uitând de aşteptarea morţii şi bucurându-se de simplitatea clipei. El cutreieră împrejurimile împreună cu bătrânul, "căutând vânt". Dar, când îşi dă seama că s-a îndrăgostit de o femeie din sat, îşi aminteşte de sfârşitul său iminent. Unde îl va purta vântul mai departe ?

*2022-Festivalul Internaţional de Film de la Sofia-Premiul FIPRESCI.

 
 Interacţiunea dintre generații - beneficii pentru sănătate

Cercetările arată faptul că, participarea seniorilor la diferite acțiuni poate aduce beneficii, cum ar fi îmbunătățirea stării de spirit, ...

România face bine

România face bine

publicat: vineri, 11 aprilie 2025

Ne propunem, în această primăvară, să luăm România la pas. Să îi descoperim oamenii, peisajele și poveștile fabuloase. Vă invităm alături de noi ...

„România în lume”, al doilea sezon la TVR Internațional

Aflat la al doilea sezon, programul „România în lume” - difuzat de postul TVR Internațional - creează noi punți între românii de dincoace și de ...

 

#tvri