loader
Foto

România anilor 70, în filme de Alexandru Tatos şi Dan Piţa, la TVRi

În regia lui Alexandru Tatos şi Dan Piţa, două roluri principale interpretate de Mircea Diaconu în filme de la jumătatea anilor 70, programate sâmbătă, 16 aprilie, la TVR i, aduc în atenţie dilemele şi alegerile unei generaţii.

 

Filmul românesc la TVRi

MERE ROŞII

Sâmbătă, 16 aprilie, orele 10.00 şi 18.00

România, 1976

Regia: Alexandru Tatos

Scenariul: Ion Băieşu

Cu: Mircea Diaconu, Ion Cojar, Angela Stoenescu, Carmen Galin, Emilia Dobrin, Florin Zamfirescu, Mitică Popescu.

(w882) Mere rosii

Un tânăr medic ajunge într-un spital de provincie, unde se confruntă cu mentalităţile şi orgoliile celor cu care trebuie să lucreze. Chirurgul este un pasionat consumator de mere roşii, inflexibil în privinţa respectării principiilor morale. Bine intenţionat şi gata de sacrificii personale, el consideră că are pe lume un singur duşman real: moartea, pe care, din păcate, nu reuşeşte întotdeauna s-o înfrângă.

Filmul este despre un doctor ale cărui mizantropie şi cinism pornesc din diferenţele constatate faţă de semenii lui. Pe medicul Mitică Irod, interpretat de Mircea Diaconu, îl iubesc însă pacienţii, pentru care el este nu doar salvator, ci şi prieten. Onest şi direct, dedicat profesiei şi oamenilor, el spune adevărul, indiferent de consecinţe.

ACIN-Premiul "Opera Prima" şi Premiul pentru scenariu;

Varna-Premiul special al juriului;

Lublin-Premiul II

(w882) Mere rosii

Alexandru Tatos a făcut iniţial regie de teatru. La 39 de ani a debutat în cinematografie, cu lungmetrajul „Mere roşii" (1976).

Filmul are la bază scenariul lui Ion Băieşu, după nuvela sa „38 de grade cu 2", scrisă chiar când autorul s-a aflat în spital.

Regizorul Alexandru Tatos a mai realizat „Rătăcire" (1978), „Casa dintre câmpuri" (1979), „Duios Anastasia trecea" (1979), „Secvenţe" (1982), „Fructe de pădure" (1983), ”Întunecare" (1985), „Secretul armei... secrete" (1988), „Cine are dreptate?" (1990).

FILIP CEL BUN

Sâmbătă, 16 aprilie, ora 22.00

România, 1975

Regia: Dan Piţa

Scenariul: Constantin Stoiciu

(w235) Filip celCu: Mircea Diaconu, Vasile Nițulescu, Ileana Popovici, Ica Matache, Draga Olteanu Matei, Gheorghe Dinică, George Mihăiţă, Florin Zamfirescu.

Proaspăt absolvent de liceu, Filip pică examenul la facultatea la care tatăl lui ţinea morţiş să-l vadă intrat. Descoperind că părintele său, muncitor la Reşiţa în anii '50, a fugit de pe şantier, băiatul încearcă să elucideze misterul biografiei acestuia şi, totodată, să-şi găsească propriul drum în viaţă.

„Filip are de înfruntat cel mai frecvent coşmar al tinerilor, mai precis al băieţilor, din acea perioadă: absolvent de liceu, care nu a reuşit să intre la facultate. Nu ştim din ce motive nu este luat în armată, (adevăratul motiv al temerilor celor căzuţi la admitere), dar în schimb are libertatea de a alege o meserie care să-i umple timpul liber, familia fiind extrem de generoasă şi permisivă în ceea ce priveşte latura materială, stil mai degrabă “mic-burghez”, cu o înţelegere şi o dragoste faţă de copii destul de frecventă în acea perioadă. Demersurile lui Filip pentru a-şi găsi o slujbă care să-i convină sunt motive de analiză critică a societăţii din acel moment şi, totodată, o adevărată călătorie iniţiatică pentru aflarea adevărului din trecut. Un adevăr de esenţă morală şi nu materială (nedreptatea suferită de Ionescu), ceea ce iarăşi punctează în favoarea filmului. Căutări care îi definesc personalitatea ... Unele tuşe sunt de o actualitate uimitoare: micile aranjamente, telefoanele care “recomandă” petentul pentru un post călduţ.” (Rodica Pop Vulcănescu - Aarc.ro).

ACIN-Premiile pentru imagine Florin Mihăilescu-şi interpretare feminină-Draga Olteanu;

Costineşti-Premiul de interpretare masculină-Mircea Diaconu.

15:30 Punctul critic

Prezintă Bogdan Muzgoci

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik, Raluca Alecu

Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Producător Florenţa Dăscălescu

16:50 Secolul 22

Producător Bogdana Pascal

 
„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, vă așteptăm la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care cântăm, ne distrăm și ne ...

 

#tvri