Piața forței de muncă, între export şi import de specialişti
marţi, 02 august 2022
Ce şanse mai sunt ca specialiștii români plecaţi în ultimele trei decenii să revină acasă? Pe 2 august, de la ora 21, la TVR i, s-a difuzat o ediție de colecție "Investiţi în România!". Reluare pe 3  august, orele 4 și 12.00 (ora României).
cristina leorent investiti
investiti in romania
cristina leorent
investiti in romania
investiti in romania
investiti
investiti in romania
investiti in romania
investiti in romania
inve
investiti in romania
cristina leorent investiti
investiti in romania
cristina leorent
investiti in romania
investiti in romania
investiti
investiti in romania
investiti in romania
investiti in romania
inve
investiti in romania

În ultimii 30 de ani, migraţia masivă a românilor a dus la formarea unei “A doua Românii” în afara graniţelor ţării.

Dacă după deschiderea frontierelor în 1990 au plecat specialişti cu grade înalte de pregătire, în anii care au urmat au părăsit ţara oameni cu diverse calificări, de la muncitori în agricultură, la lucrători în construcţii, comerţ, servicii, asistenţă socială, foarte mulţi şi necalificaţi, unii dintre ei devenind „carne de tun” pe meleaguri străine. S-a adăugat exodul medicilor, de fapt doctori şi personal sanitar. România a ajuns astfel una dintre ţările cu cea mai mare diasporă din lume. Avantajul existenţei unei forţe de muncă extrem de pregătită s-a transformat în lipsa acută de angajaţi, cu repercusiuni economice şi sociale grave.

Cum s-a reuşit diminuarea emigraţiei în sectorul medical? Ce soluţii există şi cum vor fi luate pentru a sprijini antreprenorii şi a nu bloca marile proiecte de investiţii?

Cristina LEORENŢ, moderator şi realizator, discută cu Laszlo ATTILA, membru în Comisia pentru antreprenoriat şi turism şi în Comisia pentru sănătate din Senatul României, despre piaţa muncii din ţara noastră, de la export la import de specialişti, măsuri legislative care să stimuleze dezvoltarea antreprenoriatului şi care să sprijine turismul mai ales după pandemie şi fonduri comunitare de care putem beneficia pentru pregătirea specialiştilor în diverse domenii. Vorbim şi despre actualizarea legislaţiei pentru accesul lucrătorilor străini pe piaţa autohtonă şi punctăm oportunităţile pentru românii plecaţi peste hotare, astfel încât să se întoarcă acasă.

(w640) investiti

Domeniul construcţiior se confruntă în ultimii ani cu o lipsă acută a forţei de muncă, la care se adaugă, începând din 2021, preţuri exorbitante la utilităţi şi materii prime. Cum ar trebui sprijiniţi antreprenorii pentru a duce proiectele mai departe? Ce facilităţi au muncitorii din acest sector? Ne spune ing. Adriana IFTIME, director general al Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii.

(w640) investiti

Stăm de vorbă şi cu Iulian MANTA, de la Federaţia Naţională a Muncitorilor din Construcţii şi Lemn, din Roma, care vorbeşte despre ce se întâmplă pe piaţa forţei de muncă din Italia, cum sunt integraţi românii în peninsulă, ce beneficii li se oferă şi în ce măsură se gândesc să se reîntoarcă acasă.

(w640) investiti

De la Călin ILE, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România, aflăm cât de afectată a fost industria ospitalităţii de pandemie, care sunt provocările actuale şi ce măsuri ar trebui adoptate pentru a-i susţine pe cei care au investiţii în turism.

(w640) investiti

Echipa Investiţi în România! vă invită să urmăriţi un reportaj despre pregătirea specialiştilor în agricultură, realizat la liceul Liceul Tehnologic "Nicolae Bălcescu" din Alexandria, dar şi un interviu cu Adrian BĂJENARU, vicepreşedintele Asociaţiaţei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România, care ne spune cum îi putem determina pe români să rămână să lucreze în ţară, ambele materiale fiind semnate de jurnalistul Răzvan ONESA.

(w640) inve

Iar de la Marius ȘTEFĂNESCU, președintele Patronatului Forței de Muncă Străine, aflăm care sunt domeniile în care este nevoie cel mai mult de forță de muncă din afară, din ce state provine majoritatea lucrătorilor străini, de ce sunt atrași de țara noastră şi care sunt beneficiile care li se oferă, într-un interviu realizat de jurnalista Roxana SEGNEANU.

(w640) investiti

Invitaţi:

● LASZLO ATTILA – membru Comisia pentru antreprenoriat şi turism, Comisia pentru sănătate, Senatul României

● ing. ADRIANA IFTIME – director general Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii

● IULIAN MANTA – sindicalist, Federaţia Naţională a Muncitorilor din Construcţii şi Lemn, Roma

● CĂLIN ILE – preşedinte Federaţia Industriei Hoteliere din România

***

Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

Așteptăm opiniile și sugestiile dumneavoastră pe pagina de Facebook a emisiunii!

 • 19:50
  Discover Romania
  *Anda Călugăreanu Realizator Cecilia Melinescu Producător Diana Ilica
 • 20:00
  Telejurnal
  *Ştiri Prezintă Radu Andrei Tudor Producători: Anamaria Panait / Diana Anghel Transmisiune directă *Sport (montaj) *Meteo (montaj)
 • 20:55
  Zi de zi
  Cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 21:00
  Gala umorului
  *Partea I Prezintă: Corina Dănilă şi Dragoş Huluba Producător Cosmin Dumitru (redifuzare)
 • 22:00
  Gala umorului
  *Partea a II-a Prezintă: Corina Dănilă şi Dragoş Huluba Producător Cosmin Dumitru (redifuzare)
 • 23:00
  Drumul lui Leşe
  *Best of Moderator Grigore Leşe Jurnalist senior Sandrino Gavriloaia Realizator Grigore Leşe Producător Sînziana Miloşoiu
 • 23:50
  Discover Romania
  *George Enescu Realizator Cecilia Melinescu Producător Diana Ilica
 • 00:00
  Lecţia de istorie
  Emisiunea este realizată în partenerat cu Teatrul Naţional Mihai Eminescu Moderator şi realizator Vasile Munteanu Producător Zina Cerchez-Signeanu (redifuzare)
 • 01:00
  Femei de 10, bărbaţi de 10
  *Prima parte O ediţie specială, filmată în Piaţa Cetăţii Alba Iulia cu oameni minunaţi din Alba Iulia -Daniela Barb Floroian-comoderator În calitate de editor, autor sau prefațator a semnat peste 20 de titluri de carte și a fost coproducător și textier la patru filme documentare de salvgardare a culturii tradiționale. A înființat și coordonat Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” Alba, fiind primul director, timp de aproape 10 ani. În toată această perioadă a clădit în cultura județului Alba o mișcare artistică profesionistă de calitate -Nicolae Furdui Iancu, Ionut Fulea, Veta Biris -Garda Cetății Alba Carolina -Echipa de robotică XEO de la Colegiul „Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia: premiul I-Inspire Award în cadrul First Tech Challenge (FTC) România -Doctor Mircea Frențiu, întemeietorul Școlii Medicale de asistenți și moașe „Carol Davila” din Blaj, cetățean de onoare al municipiului Blaj -Chef Toma Ioan Cosmin-cunoscut sub pseudonimul de „Bucătarul Cetății” -Vasile Sârb-cel mai premiat fotograf din județul Alba -Florin Poenariu-meșter popular iconar, ultimul descendent al celebrei familii a Poenarilor care au dat naștere școlii de iconari de la Laz. În anul 2020 a fost declarat Tezaur Uman Viu al umanității -EDUARD SCHNEIDER-Născut în Sebeș, crescut în Hamburg (Germania), absolvent de studii superioare în Franța, s-a întors la Sebeș în 1996 unde a fondat Schneider Productions în 1997, a devenit cetățean de onoare în 2010 -Ovidiu Pănăzan-presedintele Federației Române de Powerlifting, 6 trofee pentru cel mai bun antrenor din județul Alba. -Garda Apulum de la Muzeul Național al Unirii-cea mai importantă trupă de reenactement istoric din România -Ansamblul de dansuri populare Doina Aiudului -Trupa The Puzzles -reinterpretare a costumului tradițional din cele patru zone etnografice ale județului Alba; creatori-Olimpia Ludwig Dobrotă și Ana Cosma Prezintă Marina Almăşan Co-prezentator Costin Teodorescu Producător Marina Almăşan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damian Coproducţie TVR-SC Drop Art SRL
 • 02:00
  Femei de 10, bărbaţi de 10
  *Partea a II-a Prezintă Marina Almăşan Co-prezentator Costin Teodorescu Producător Marina Almăşan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damian Coproducţie TVR-SC Drop Art SRL
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri Prezintă Dorina Florea Producători: Anamaria Panait / Diana Anghel Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:55
  Zi de zi
  Cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 04:00
  La un pas de Romania
  *Episodul 2 Folclor si mestesuguri în Moravia si Banat Limba vorbită de vechii valahi s-a pierdut de-a lungul timpului. În satele izolate încă se mai vorbeste un dialect ciudat, un amestec de cuvinte cehe, slovace, ucrainene, poloneze si arhaisme românesti. Dar dacă limba vechilor valahi s-a pierdut, folclorul, traditiile, felurile de mâncare, pâinea din diferite cereale s-au păstrat până azi. Dacă multă vreme Valahia era privită ca o regiune a Moraviei si… atât, în ultimii ani, însă, traditiile au renăscut, cântecele și dansurile populare au fost aduse la lumină, portul popular a revenit în garderoba localnicilor, iar povestile cu zâne și zeităti au făcut din Valahia moravă de azi un loc căutat de turistii din toată Cehia. Specialistii au si explicatii. În Banatul montan, limba vechilor cehi veniti la muncă pe Clisura Dunării se păstrează până azi. La fel si limba slovacilor asezati pe la 1860 în Transilvania de nord-vest. Din păcate numărul vorbitorilor de cehă si slovacă în România este într-o continuă scădere. Realizator Aura Dobre
 • 04:30
  A doua emigrare
  Emisiunea prezintă poveştile de viaţă ale unor români care după ani munciţi în străinătate s-au întors în ţară. In România trebuie să treacă printr-un alt proces de reintegrare, practic trăiesc o a doua emigrare. Producător Aura Dobre
 • 05:00
  Prim plan
 • 05:50
  Discover Romania
  *Anda Călugăreanu Realizator Cecilia Melinescu Producător Diana Ilica