loader
Foto

Piața forței de muncă, între export şi import de specialişti

Ce şanse mai sunt ca specialiștii români plecaţi în ultimele trei decenii să revină acasă? Pe 2 august, de la ora 21, la TVR i, s-a difuzat o ediție de colecție "Investiţi în România!". Reluare pe 3  august, orele 4 și 12.00 (ora României).

 

Investiţi în România!

În ultimii 30 de ani, migraţia masivă a românilor a dus la formarea unei “A doua Românii” în afara graniţelor ţării.

Dacă după deschiderea frontierelor în 1990 au plecat specialişti cu grade înalte de pregătire, în anii care au urmat au părăsit ţara oameni cu diverse calificări, de la muncitori în agricultură, la lucrători în construcţii, comerţ, servicii, asistenţă socială, foarte mulţi şi necalificaţi, unii dintre ei devenind „carne de tun” pe meleaguri străine. S-a adăugat exodul medicilor, de fapt doctori şi personal sanitar. România a ajuns astfel una dintre ţările cu cea mai mare diasporă din lume. Avantajul existenţei unei forţe de muncă extrem de pregătită s-a transformat în lipsa acută de angajaţi, cu repercusiuni economice şi sociale grave.

Cum s-a reuşit diminuarea emigraţiei în sectorul medical? Ce soluţii există şi cum vor fi luate pentru a sprijini antreprenorii şi a nu bloca marile proiecte de investiţii?

Cristina LEORENŢ, moderator şi realizator, discută cu Laszlo ATTILA, membru în Comisia pentru antreprenoriat şi turism şi în Comisia pentru sănătate din Senatul României, despre piaţa muncii din ţara noastră, de la export la import de specialişti, măsuri legislative care să stimuleze dezvoltarea antreprenoriatului şi care să sprijine turismul mai ales după pandemie şi fonduri comunitare de care putem beneficia pentru pregătirea specialiştilor în diverse domenii. Vorbim şi despre actualizarea legislaţiei pentru accesul lucrătorilor străini pe piaţa autohtonă şi punctăm oportunităţile pentru românii plecaţi peste hotare, astfel încât să se întoarcă acasă.

(w882) investiti

Domeniul construcţiior se confruntă în ultimii ani cu o lipsă acută a forţei de muncă, la care se adaugă, începând din 2021, preţuri exorbitante la utilităţi şi materii prime. Cum ar trebui sprijiniţi antreprenorii pentru a duce proiectele mai departe? Ce facilităţi au muncitorii din acest sector? Ne spune ing. Adriana IFTIME, director general al Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii.

(w882) investiti

Stăm de vorbă şi cu Iulian MANTA, de la Federaţia Naţională a Muncitorilor din Construcţii şi Lemn, din Roma, care vorbeşte despre ce se întâmplă pe piaţa forţei de muncă din Italia, cum sunt integraţi românii în peninsulă, ce beneficii li se oferă şi în ce măsură se gândesc să se reîntoarcă acasă.

(w882) investiti

De la Călin ILE, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România, aflăm cât de afectată a fost industria ospitalităţii de pandemie, care sunt provocările actuale şi ce măsuri ar trebui adoptate pentru a-i susţine pe cei care au investiţii în turism.

(w882) investiti

Echipa Investiţi în România! vă invită să urmăriţi un reportaj despre pregătirea specialiştilor în agricultură, realizat la liceul Liceul Tehnologic "Nicolae Bălcescu" din Alexandria, dar şi un interviu cu Adrian BĂJENARU, vicepreşedintele Asociaţiaţei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România, care ne spune cum îi putem determina pe români să rămână să lucreze în ţară, ambele materiale fiind semnate de jurnalistul Răzvan ONESA.

(w882) inve

Iar de la Marius ȘTEFĂNESCU, președintele Patronatului Forței de Muncă Străine, aflăm care sunt domeniile în care este nevoie cel mai mult de forță de muncă din afară, din ce state provine majoritatea lucrătorilor străini, de ce sunt atrași de țara noastră şi care sunt beneficiile care li se oferă, într-un interviu realizat de jurnalista Roxana SEGNEANU.

(w882) investiti

Invitaţi:

● LASZLO ATTILA – membru Comisia pentru antreprenoriat şi turism, Comisia pentru sănătate, Senatul României

● ing. ADRIANA IFTIME – director general Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii

● IULIAN MANTA – sindicalist, Federaţia Naţională a Muncitorilor din Construcţii şi Lemn, Roma

● CĂLIN ILE – preşedinte Federaţia Industriei Hoteliere din România

***

Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

Așteptăm opiniile și sugestiile dumneavoastră pe pagina de Facebook a emisiunii!

15:00 A doua Românie (R)

Este prima pianistă din România devenită Young Steinway Artist. S-a remarcat de la o vârstă fragedă, iar la 7 ani, debuta pe scena Ateneului Român. A cântat pe marile scene din Europa, America de Nord și Asia şi a obţinut numeroase premii, iar concertele au fost difuzate de cele mai importante canale de muzica clasică. Sînziana Mircea are o carieră impresionantă de pianist concertist şi este profesor universitar de pian la Conservatorul „Luigi Canepa” din Sardinia.

La cea de-a 60-a ediție a Bienalei de Artă de la Venezia, România va prezenta o expoziție a artistului clujean Șerban Savu ce are ca temă relația dintre muncă și timp liber, curatoriată de Ciprian Mureșan. De altfel, cei doi artişti s-au bucurat recent de un real succes în capitala Italiei, unde au avut loc doua expoziţii organizate de Accademia di Romania. Despre aceste evenimente şi despre felul în care este promovată şi reprezentată cultura româna la Roma, vorbim cu Oana Boşca Mălin, director adjunct la Accademia di Romania.

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

(Reluare)

16:00 Ora regelui

Tinerii din București și din Iași care au finalizat nivelul de aur al programului Duke of Edinburgh, în acest an, au obținut cea mai înaltă distincție și, în cadrul unei ceremonii organizate de Majestatea Sa Margareta, la Palatul Elisabeta, au primit certificatul de recunoaștere.

Alteța Sa Regală Principele Radu a vizitat un liceu special al Buzăului, Colegiul Economic ”Regele Mihai”. După București, aici este al doilea centru de învățământ din țară din care provin mulți dintre studenții Academiei de Studii Economice din capitală.

Într-o clădire-monument de arhitectură din Craiova, a fost inaugurat Muzeul Cărții și Exilului Românesc. Noul muzeu ce deține 38 de colecții, reprezintă una dintre atitudinile necesare în rescrierea istoriei noastre postbelice și în reconsiderarea istoriei literaturii și culturii românești.

Arhiva primei agenții de presă din țară a început să se constituie cu 135 de ani în urmă. În acest timp, Agerpres a consemnat zi de zi evenimentele românilor și ale lumii. Povestea agenției care își păstrează menirea de a informa corect, impartial și prompt, o aflăm în ”Ora Regelui”.

Prezentator Bogdan Şerban-Iancu

Realizatori: Bogdan Ţerban-Iancu, Adelina Dumitrescu, Sandrino Gavriloaia

Producător Lidia Voicu

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri