În noiembrie 1899, se încheia cu succes una dintre cele mai ambițioase expediții de explorare din istoria omenirii: cea a navei ”Belgica”. Iar la bordul ei, se întorcea acasă primul biolog care a pus piciorul în Antarctica: românul Emil Racoviță.
Creator al unei științe noi, biospeologia și fondator al primului institut de speologie din lume, el își datorează universalitatea, în acest moment și unui alt merit care îi este recunoscut. Emil Racoviță este considerat inițiator al conceptului modern de cercetare multidisciplinară, la nivel internațional. Dar Racoviță a fost și o remarcabilă conștiință a vremii lui. El se numără printre primii oameni de știință cu inițiativă în domeniul protecției mediului, iar România îi datorează crearea primei legislații în domeniu.
El a fost și unul dintre întemeietorii primelor parcuri naționale din țară. Ne vom opri astăzi asupra multiplelor fațete ale acestei personalități de excepție, pe care o putem considera, la cel mai actual mod, o adevărată marcă de țară.
Urmăriți în reluare această ediție a emisiunii vineri, 11 aprilie, de la ora 12:30, la TVR Internațional.
***
Realizator si prezentator: Cristian Tabără
Producător: Marin Găbudea
Sursa foto: captură din emisiune