Vineri, 11 noiembrie, de la ora 19.30, TVR Internațional a difuzat un nou episod al emisiunii " La un pas de România" .
Din seria emisiunilor realizate în acest sezon sub numele de Românii Balcanilor, continuăm cu poveștile de viață ale românilor din regiunea Vidin, Bulgaria.
Școli numai sunt deschise în satele românești. Copii nu se mai nasc. Cei tineri sunt plecați la muncă prin lumea largă. Au copii care învață limba țării în care s-au născut, iar acești copii își aud părinții din ce în ce mai rar vorbind în limba bunicilor. Doar în vacanțe limba română amestecată cu engleza, germana sau spaniola mai este scoasă din amintire.
În școlile din orașe nici nu se poate vorbi de predarea limbii române. Doar la Sofia este un liceu cu predare în limba română, dar acolo învață adolescenții bulgari. Copiii românilor din Regiunea Vidin nu prea ajung acolo. Ei fac cursuri de limba română, unele dintre ele finanțate de către instituții ale statului român. Cei mai mulți dintre tinerii care au urmat aceste cursuri au plecat la studii în România, imediat după terminarea liceului în Vidin. Și tot mai mulți aleg să rămână în România sau pleacă în lumea largă. Se mai întorc și ei în satele bunicilor din când în când, câteva zile doar.
Așa că lângă Dunăre și Timoc, limba română se mai vorbește în familii din ce în ce mai puține, care au rămas ca semn că în acele locuri cândva au trăit familii numeroase de români.
Echipa tv: Constantin Lupescu – lectura, Cătălin Grigore - ilustrația muzicală, Elena Moise – post procesare sunet, Marius Stanciu – sunet, Rudolf Szilagyi și Florin Ioniță – imagine, Nicoleta Georgescu - montaj, Aura Dobre – realizator și producător
****
La un pas de România poate fi urmărită și pe TVR INFO (luni, de la 13.30), pe TVR+ și pe canalul oficial de YouTube al TVR.
****
La un pas de România este singura emisiune tv dedicată românilor care trăiesc în comunitățile istorice din jurul României se difuzează, din 2016, la TVR Internațional. Este, într-un fel, o lecție de istorie trăită de români care tânjesc mereu după neamul și țara lor.