loader
Foto

Rolul terapeutic al animalelor, la „Un doctor pentru dumneavoastră”

În perioada 12-15 iunie, de la ora 18:30, la TVR Internaţional şi online pe TVR+, „Un doctor pentru dumneavoastră” vine cu informaţii utile pentru un stil de viaţă sănătos. Vă suntem aproape, oriunde v-aţi afla!

 

Sorin Sîrbov
Irninis Miricioiu
Lorena Mazăre
Ana Maria Ghiur

Luni, 6 iunie

Redifuzare din 1 martie

Partea I - Prevenţia în bolile cardiovasculare

Ne dorim o inimă puternică. Inima, motorul de funcţionare al organismului, are nevoie de multă atenție pentru a evita apariția unor afecțiuni cardiace. Invitata noastră, dr. Nicoleta Oprescu, medic specialist cardiolog, Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, doctorand, punctează care sunt principalele obiceiuri dăunătoare care pot afecta sănătatea inimii.

Partea a II-a - Puterea energiei feminine

Natura este preponderent feminină. Femeia, în acord cu natura, are un alt ritm de viață: este mai echilibrată, sănătoasă, energică și afectuoasă. În această ediție, vă propunem întoarcerea la natură, la echilibru. Cum facem acest lucru, ne învață dr. Teodor Coldea, medic primar medicină sportivă, competență în acupunctură și medicina ayurvedică, un spirt energetic ieșit din comun. Totul este energie, toţi avem energie feminină (Yin) și masculină(Yang), care se manifestă în proporții diferite în fiecare. Activăm mai mult energia masculină. Uităm de energia feminină, nu-i acordăm valoare. Așa apar violența, războiul, ura, agresivitatea. Energia feminină, forța creatoare, intuiția din noi, capacitatea de a vedea problema dintr-un alt punct de vedere, de a găsi o soluție salvatoare la problema globală, este forța care, îngrijește și hrănește, vindecă rănile și alină durerea. Este pacifistă și armonizatoare, iubitoare și înțelegătoare. Ne învață cum să ne apropiem unul de celălalt, să depășim conflictele, să ne vindecăm planeta bolnavă și să ne reconectăm cu Divinitatea și cu Universul. Lipsesc informațiile, acele adevăruri esențiale pe care le-am uitat dar, odată redescoperite, pot lumina drumul către Sănătatea Lumii.

Moderator: Irninis Miricioiu

Marţi, 13 iunie

Pierderea danturii și îmbătrânirea prematură

Invitate: dr. Irina Trosca, medic stomatolog, competenţă în implantologie orală, şi dr. Carmen Nicolae, medic dentist, specializare patologie orală, asistent universitar, Catedra de Patologie Orală, UMF Carol Davila

Pierderea dinților și a măselelor, mai ales a celor din partea frontală, devine extrem de deranjantă pentru oricine, nu doar estetic, ci și din cauza neputinței de a mesteca și mușca. Lipsa mai multor dinți afectează în mod negativ fizionomia cât și psihicul, provocând chiar depresii.

Forma modificată a obrajilor, ridurile adâncite, buzele împinse în spate sau chiar prăbușirea arcadei superioare sunt câteva dintre aspectele pe care le amintim, datoarate lipsei danturii. Atunci când nu mai există dinți pe care obrajii și buzele să-i îmbrace, fața îmbătrânește brusc și are riduri adânci. Specialiștii recomandă implantul dentar ca fiind cea mai bună soluție. Tot implanturile dentare au făcut posibilă existența protezelor fixe pe implanturi, care oferă persoanelor rămase fără dinți șansa de a evita toate dezavantajele unei proteze mobile.

Moderator: Sorin Sîrbov

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Miercuri, 14 iunie

Partea I - Rolul terapeutic al animalelor

Invitată: Sabina Strungariu, psihoterapeut

În spatele dorinței noastre de a avea un animal de companie se ascund nevoi personale, pe care, inconștient sau conștient, nu le-am putut satisface din relaționările noastre interumane. Animalele de companie pot oferi o sursă constantă de confort psihic, cu efecte benefice asupra sănătății. Psihoterapia asistată de animale are origini vechi, iar succesul terapeutic în multiple boli psiho și neuromotorii, mentale, este deja binecunoscut, având ca rezultat relaxarea pacienților, reducerea stresului și ameliorarea acestuia prin suportul social.

Terapia cu animale (zooterapia) rezolvă probleme de la depresie, singurătate, anxietate, tulburare de stres post-traumatică până la deficiențe în relaționare, comunicare, tulburare de atașament, abuz, neglijență, autism, chiar și probleme de dezvoltare personală sau lipsa de încredere în sine. Numeroasele cercetări care s-au întreprins în ultimii ani, au demonstrat că, persoanele care conviețuiesc alături de un animal de companie râd mai mult, comunică mai ușor cu ceilalți, sunt mai generoase și responsabile, mai puțin stresate și fac față mai bine provocărilor vieții.

Partea a II-a - Tipuri de hernii, cauze și tratament

Invitat: dr. Nădragea Mihai Alexandru, medic specialist chirurgie generală, Spitalul Universitar de Urgență Elias

O hernie apare atunci când straturile peretelui abdominal sunt slăbite sau se rup. Presiunea din interiorul abdomenului împinge conținutul abdominal prin această zonă slabită. Se formează un fel de sac sub piele, care poate începe ca o umflătura mică, dar care, în timp, poate crește considerabil, deoarece presiunea din abdomen împinge grăsimea și intestinele afară și, uneori, acestea se blochează apoi în sacul de hernie. Herniile abdominale sunt foarte frecvente, în special în rândul bărbăților și, de obicei, sunt denumite în funcție de zona anatomică în care apar.

Moderator: Lorena Mazăre

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Joi, 15 iunie

Partea I - Sfaturi pentru sănătate

Invitată: dr. Andreea Teodora Constantin, medic rezident pediatrie, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului "Alessandrescu-Rusescu"

Pediatria este specialitatea medicală care se ocupă cu prevenția, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor pediatrice (de la nou-născut, pănă la 18 ani). Atenție, părinți și bunici, o ediție în care primim sfaturi care ne pot fi de folos chiar și atunci când plecăm în vacanță cu copiii.

Partea a II-a - Donează sânge!

Invitată: dr. Doina Goșa, director Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS), București

Donatorul de sânge este orice cetăţean, în deplină stare de sănătate, care se supune regulilor prelevării de sânge. După donare, sângele donatorului este împrospătat, imunitatea organismului crește iar riscurile de paralizie și de accident vascular se reduc cu circa 30%. Ce trebuie să faci pentru a fi donator şi salvator de vieţi, aflaţi în această ediţie dedicată Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge.

Moderator: Lorena Mazăre

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.


***

Partenerii emisiunii:

(w100) Hofigal Ştefan Manea este recunoscut în domeniul fabricării produselor naturale. Se spune că Dumnezeu a lăsat pe pământ 1.000 de boli, dar şi 1001 plante care să ajute la vindecarea noastră. Plantele, sub forma de ceaiuri, tincturi, comprimate, siropuri, pot fi aliaţii noştri în lupta cu agenţii patogeni ce pot cauza boli. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.hofigal.eu, adresaţi întrebări pe e-mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie, sau accesaţi pagina de Facebook.   Număr de contact: 021.334.51.35/021.492.04.42.


(w100) Logo Livia Mulţumim dr. Irina Trosca, recunoscută în domeniul stomatologic, care răspunde la întrebările dvs. transmise la adresa: număr de contact: 0733.045.855/0721.021.855; e-mail: office@liviadent.ro sau pagina de Facebook.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

(w100) FlorariaTraian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe Facebook.

(w100) Mirador Confecţii şi produse tricotate pentru femei, bărbaţi şi copii. Lunar sunt produse peste 75.000 de haine, branduri franceze medium-high quality. Contact: office@tanex.ro sau pe pagina de Facebook. Număr de contact: 021.421.02.16.

***

Emisiunea poate fi urmărită LIVE pe TVR+.

22:00 Dosar România

*Conspiraţii, lovituri militare, revoluţie, căderea comunismului, Virgil Măgureanu la Dosar România (II)

Producător Răzvan Butaru

23:40 Monocrom

Producător Ionela Gogoţ Studioul teritorial Timişoara

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre vă dă întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00: Un doctor pentru dumneavoastră = "Doctori fără de Arginți".

 

#tvri