"Reconstituirea", de Lucian Pintilie, la TVRi
luni, 08 august 2022
Telespectatorii TVR Internațional pot urmări un film clasic al cinematografiei românești - "Reconstituirea", de Lucian Pintilie, sâmbătă, 13 august, de la ora 23.00.

Considerat unul dintre regizorii europeni care au marcat arta timpului său, regretatul Lucian Pintilie este cineastul şi omul de teatru care a inspirat generaţii de regizori şi actori emblematici.

„Reconstituirea” este o ecranizare a nuvelei omonime a prozatorului şi scenaristului Horia Pătraşcu. Capodoperă a regizorului Lucian Pintilie, „Reconstituirea” a fost considerată de criticii români de film, în 2008, cea mai bună producţie din istoria cinematografiei noastre.

Subiectul urmăreşte anchetarea unui incident dintr-un local. Doi elevi la „seral” merg într-o seară să-şi sărbătorească absolvirea printr-o beție de pomină. Ceea ce începuse ca o petrecere degenerează într-o încăierare, iar tinerii îi sparg capul ospătarului care încerca să-i despartă.

Câteva zile mai târziu, anchetatorii, alături de o echipă de filmare, îi iau pe sus pe făptaşi, Ripu (Vladimir Găitan) şi Vuică (George Mihăiţă).

(w640)

Dacă s-ar fi judecat cazul, tinerii ar fi riscat doi-trei ani de închisoare. Procurorul preferă o altă pedeapsă: vinovaţii vor reconstitui evenimentele, într-un film educativ, pentru ca publicul să tragă învățăturile necesare. Prin acte de o crasă stupiditate miliţienească, adevărate scene de comedie neagră, sub ochii investigatorilor se produce o tragedie.

Realizat în alb-negru, filmul a beneficiat de interpretările de excepţie ale actorilor Vladimir Găitan, George Mihăiţă, George Constantin, Emil Botta, Ernest Maftei, Ileana Popovici, Ştefan Moisescu. Premiera a avut loc în ianuarie 1970, deşi filmările s-au desfăşurat în 1968. Lansarea a întâmpinat mari probleme, iar difuzarea a fost limitată în cinematografele de la periferie. În câteva săptămâni, producţia a fost retrasă, iar cinefilii s-au mai putut bucura de vizionare abia în 1990. Succesul la public a fost însă uriaş.

(w640)

Reconstituirea are trei povești. Una este cea reală, care s-a petrecut în Caransebeș, în perioada în care eu eram activist la o Casă de cultură raională. Exista localul Pescăruș, pe malul Timișului, în acest loc superb care este Caransebeșul meu natal. Acolo, câțiva absolvenți de liceu, de la seral, au făcut un chef, s-au luat la bătaie, au dărâmat niște barăci. Era o nenorocire, se apropia ziua de 23 August, era prin '61-'62, autoritățile au intrat în panică, le strica festinul. I-a umflat poliția, i-a băgat în pușcărie, erau vreo 12 oameni. Ni s-a propus nouă, Casei de cultură și unui cineast amator din Oțelu Roșu să facem un film educativ, să-i aducă pe toți acești 12 oameni în fața poporului, să vadă ce au făcut la beție. La reconstituirea reală, filmată, prima reconstituire, am avut un șoc îngrozitor. Erau copii, erau niște copii. Îi obliga poliția să facă așa cum au făcut atunci. Dar acolo era plajă, un ștrand, erau puștoaice îmbrăcate în costume de baie, unii aveau legături între puștoacele alea, și ăștia îi obligau să facă ce au făcut atunci, la beție, ceea ce era absurd. Pe mine m-a înfiorat.

Au trecut niște ani, am intrat la facultate la cinematografie, mi-am adus aminte, am avut subiectul și-a ieșit proza, care este a doua reconstituire. (...) După câteva luni, mă scoate din examenul de stat Lucian Pintilie, dădeam examen cu Mihnea Gheorghiu. Prima reacție a mea a fost: Domnule Pintilie, nu vă supărați, a vrut să facă și domnul Ciulei, eu vreau să știu: moare sau nu moare Vuică în final? Asta a fost și a urmat filmul, care s-a turnat la Sinaia. Deci a ieșit filmul. Asta e a doua poveste a Reconstituirii. A avut loc un fel de premieră, ciudată, două luni de zile a înnebunit operatorul de la cinematograful „Luceafărul” din București, numai acolo a rulat. Eu mă bucuram, se spărgeau geamurile la cozi, poliție etc. Mă întâlnesc cu Pintilie, care pleca la Timișoara, la o așa-zisă premieră, fără afiș, fără nimic... . , mi-a spus el.  După aia am văzut mecanismul în țară. A rulat în câte un mare oraș, primele două zile până auzea lumea, după care se scotea de pe afiș. Deci a fost, practic, interzis. Asta este a treia poveste”, a povestit prozatorul şi scenaristul Horia Pătraşcu într-un interviu publicat în 2008.

(w640)

 

 • 18:55
  Printre cuvinte
  Printre cuvinte este o rubrică de câteva minute despre utilizarea corectă a cuvintelor şi expresiilor limbii române Realizator Ana Crețu Producător Grigore Cazacu (redifuzare)
 • 19:00
  Prim plan
  Transmisiune directă
 • 19:50
  Discover Romania
  *Anda Călugăreanu Realizator Cecilia Melinescu Producător Diana Ilica
 • 20:00
  Telejurnal
  *Ştiri Prezintă Radu Andrei Tudor Producători: Anamaria Panait / Diana Anghel Transmisiune directă *Sport (montaj) *Meteo (montaj)
 • 20:55
  Zi de zi
  Cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 21:00
  Gala umorului
  *Partea I Prezintă: Corina Dănilă şi Dragoş Huluba Producător Cosmin Dumitru (redifuzare)
 • 22:00
  Gala umorului
  *Partea a II-a Prezintă: Corina Dănilă şi Dragoş Huluba Producător Cosmin Dumitru (redifuzare)
 • 23:00
  Drumul lui Leşe
  *Best of Moderator Grigore Leşe Jurnalist senior Sandrino Gavriloaia Realizator Grigore Leşe Producător Sînziana Miloşoiu
 • 23:50
  Discover Romania
  *George Enescu Realizator Cecilia Melinescu Producător Diana Ilica
 • 00:00
  Lecţia de istorie
  Emisiunea este realizată în partenerat cu Teatrul Naţional Mihai Eminescu Moderator şi realizator Vasile Munteanu Producător Zina Cerchez-Signeanu (redifuzare)
 • 01:00
  Femei de 10, bărbaţi de 10
  *Prima parte O ediţie specială, filmată în Piaţa Cetăţii Alba Iulia cu oameni minunaţi din Alba Iulia -Daniela Barb Floroian-comoderator În calitate de editor, autor sau prefațator a semnat peste 20 de titluri de carte și a fost coproducător și textier la patru filme documentare de salvgardare a culturii tradiționale. A înființat și coordonat Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” Alba, fiind primul director, timp de aproape 10 ani. În toată această perioadă a clădit în cultura județului Alba o mișcare artistică profesionistă de calitate -Nicolae Furdui Iancu, Ionut Fulea, Veta Biris -Garda Cetății Alba Carolina -Echipa de robotică XEO de la Colegiul „Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia: premiul I-Inspire Award în cadrul First Tech Challenge (FTC) România -Doctor Mircea Frențiu, întemeietorul Școlii Medicale de asistenți și moașe „Carol Davila” din Blaj, cetățean de onoare al municipiului Blaj -Chef Toma Ioan Cosmin-cunoscut sub pseudonimul de „Bucătarul Cetății” -Vasile Sârb-cel mai premiat fotograf din județul Alba -Florin Poenariu-meșter popular iconar, ultimul descendent al celebrei familii a Poenarilor care au dat naștere școlii de iconari de la Laz. În anul 2020 a fost declarat Tezaur Uman Viu al umanității -EDUARD SCHNEIDER-Născut în Sebeș, crescut în Hamburg (Germania), absolvent de studii superioare în Franța, s-a întors la Sebeș în 1996 unde a fondat Schneider Productions în 1997, a devenit cetățean de onoare în 2010 -Ovidiu Pănăzan-presedintele Federației Române de Powerlifting, 6 trofee pentru cel mai bun antrenor din județul Alba. -Garda Apulum de la Muzeul Național al Unirii-cea mai importantă trupă de reenactement istoric din România -Ansamblul de dansuri populare Doina Aiudului -Trupa The Puzzles -reinterpretare a costumului tradițional din cele patru zone etnografice ale județului Alba; creatori-Olimpia Ludwig Dobrotă și Ana Cosma Prezintă Marina Almăşan Co-prezentator Costin Teodorescu Producător Marina Almăşan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damian Coproducţie TVR-SC Drop Art SRL
 • 02:00
  Femei de 10, bărbaţi de 10
  *Partea a II-a Prezintă Marina Almăşan Co-prezentator Costin Teodorescu Producător Marina Almăşan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damian Coproducţie TVR-SC Drop Art SRL
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri Prezintă Dorina Florea Producători: Anamaria Panait / Diana Anghel Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:55
  Zi de zi
  Cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 04:00
  La un pas de Romania
  *Episodul 2 Folclor si mestesuguri în Moravia si Banat Limba vorbită de vechii valahi s-a pierdut de-a lungul timpului. În satele izolate încă se mai vorbeste un dialect ciudat, un amestec de cuvinte cehe, slovace, ucrainene, poloneze si arhaisme românesti. Dar dacă limba vechilor valahi s-a pierdut, folclorul, traditiile, felurile de mâncare, pâinea din diferite cereale s-au păstrat până azi. Dacă multă vreme Valahia era privită ca o regiune a Moraviei si… atât, în ultimii ani, însă, traditiile au renăscut, cântecele și dansurile populare au fost aduse la lumină, portul popular a revenit în garderoba localnicilor, iar povestile cu zâne și zeităti au făcut din Valahia moravă de azi un loc căutat de turistii din toată Cehia. Specialistii au si explicatii. În Banatul montan, limba vechilor cehi veniti la muncă pe Clisura Dunării se păstrează până azi. La fel si limba slovacilor asezati pe la 1860 în Transilvania de nord-vest. Din păcate numărul vorbitorilor de cehă si slovacă în România este într-o continuă scădere. Realizator Aura Dobre
 • 04:30
  A doua emigrare
  Emisiunea prezintă poveştile de viaţă ale unor români care după ani munciţi în străinătate s-au întors în ţară. In România trebuie să treacă printr-un alt proces de reintegrare, practic trăiesc o a doua emigrare. Producător Aura Dobre
 • 05:00
  Prim plan
 • 05:50
  Discover Romania
  *Anda Călugăreanu Realizator Cecilia Melinescu Producător Diana Ilica