O drumeţie până la Crucea de pe Caraiman, un popas la cabană, un recital susținut de Alexandru Tomescu şi multe poveşti montane sunt atracțiile pe care vi le propune echipa „Exclusiv în România” în cel de-al doilea al seriei.
Ne aşteaptă o călătorie spectaculoasă nu doar prin frumusețea masivului, ci și prin istoria lui turistică.
Ajungem, aşadar, la Cabana Caraiman, în toiul unei activități febrile. Unul după altul, șoferii voluntari își croiesc drum în susul pantei abrupte, transportând tone de deșeuri. Printre ei - chiar violonistul Alexandru Tomescu, cel care a declanșat nu demult acțiunea de salvare a cabanei istorice de pe platoul Bucegilor, căreia îi dedică bună parte din energia sa și din timpul său liber.
Profităm de ocazie pentru a-l asculta cântând la vioară în mica lui încăpere și pentru a afla povestea care îl leagă de cabana ridicată în anii ‘30 ai secolului trecut, dar și pe cea a recitalului ad-hoc susținut în tabăra de bază pentru Everest din Himalaya.
Ne continuăm drumul pe Brâna Mare, până la Crucea de pe Caraiman, printre flori de colț și rododendroni și descoperim trasee mult iubite de turiști în partea dâmbovițeană a masivului. Le străbatem, de la Cheile Zănoagei până la Cascada Ialomiței, conduși de rangerii Parcului Natural Bucegi.
Ne întâlnim și aici cu strădania voluntarilor. Asociația Montană Carpați a finalizat marcarea întregului masiv, iar membrii ei oferă turiștilor informațiile care, pe munte, pot face diferența dintre viață și moarte.
În bună tradiție, istoria marcată de voluntariat a Bucegilor continuă. Povestea „Exclusiv în România” din 10 noiembrie se sfârşeşte, însă, aici, în sunetul Cascadei Ialomiței, ca într-un ropot de aplauze pentru tot ceea ce drumeţii noştri au întâlnit la drum.
Duminică, de la ora 15.00, la TVR Internațional, respirăm aerul ozonat al Bucegilor, în episodul al doilea al sezonului „Exclusiv în România”.
Prezentator Cristian Tabără
Producători: Cristian Tabără şi Marin Găbudean
Sursa foto: Capturi din emisiunea „Exclusiv în România”