loader
Foto

Recital de pian şi un nou centru cultural la Cernăuţi, joi la “Corespondent TVRi”

Joi, 27 august , de la ora 22.00, la TVR i ați putut să revedeți ediţia din 14 mai a emisiunii Corespondent TVRi, în care a difuzat reportajul despre înfiinţarea unui centru cultural românesc la Cernăuţi.

 

Corina Dobre
A doua Românie

Vă invităm, de asemenea, la un recital de pian susţinut de Axia Marinescu la Paris şi vorbim despre propunerile legislative susţinute la Strasbourg de un grup de elevi bucureşteni.

În data de 10 mai 2015, la o zi după Ziua Europei şi Ziua Independenţei României, la Cernăuţi a fost inaugurat  Centrul Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi. Obiectivul principal al Centrului îl constituie activitatea de păstrare, afirmare şi promovare a identităţii româneşti şi promovarea imaginii României în regiunea Cernăuţi. Cu acest prilej, între Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni  şi instituţia nou creată a fost semnat un parteneriat cultural.

(w882) Zvetlana P

Despre această inaugurare, dar şi despre Festivalul-concurs internaţional de muzică populară românească „În grădina cu flori multe”, vorbim cu Zvetlana Preoteasa, directorul general al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni.

Ziua Europei a fost sărbătorită şi la Institutul Cultural Român (ICR) de la Berlin. Şi nu oricum, ci printr-un concert special, susţinut de pianistul român Mischa Blanos. A fost de fapt mai mult decât un concert, un proiect de compoziţie şi interpretare solo, despre care ne oferă amănunte Cristina Hoffman, director al ICR Berlin.

(w882) Cristina H

Duminică, 10 mai, s-a desfăşurat la New York o nouă ediţie a unuia dintre cele mai importante şi longevive evenimente culturale româneşti de peste ocean. Este vorba despre festivalul Romania Day de pe Broadway, ajuns la cea de-a XVI-a ediţie. Ca în fiecare an, aşa cum de altfel TVRi v-a informat de fiecare data, festivalul pune în valoare tradiţiile şi cultura românească prin intermediul artiştilor invitaţi.

Despre reperele ediţiei din acest an, vorbim cu Ştefan Minovici, cunoscut publicului nostru ca iniţiator şi producător al festivalului, în acelaşi timp om de afaceri şi descendent al celebrei familii care a pus bazele medicinei româneşti moderne.

(w882) Åžtefan Mi

O echipă formată din 24 de elevi şi doi profesori ai Colegiului Naţional ,,Spiru Haret” din Bucureşti a participat la concursul pentru liceeni EUROSCOLA: „Împreună pentru tinerii Europei – o propunere legislativă de succes”, ediţia a VII-a. Programul reuneşte periodic elevi de liceu din cele 28 de state membre, oferindu-le ocazia, pe parcursul unei zile, de a afla cum funcţionează Parlamentul European.

Mai multe despre cum s-au simţit elevii români în postura de parlamentari europeni, aflam chiar de la o parte dintre ei, însoţiţi, desigur, de unul dintre profesorii coordonatori, Alexandru Constantinescu, director al Colegiului Naţional “Spiru Haret” Bucureşti.

(w882) Elevi

(w882) Alexandru

Un recital extraordinar de pian va avea loc la Paris, în data de 18 mai. Sala Adyar, situată în apropierea Turnului Eiffel va găzdui recitalul pianistei Axia Marinescu. În program: Enescu, Brahms şi Beethoven. Axia Marinescu a debutat la 11 ani alături de Orchestra de cameră a Radiodifuziunii Române din Bucureşti. După vârsta de 18 ani a studiat în mai multe metropole europene, cu personalităţi importante din lumea muzicală.

Pianista trăieşte şi lucrează la Paris unde a urmat şi cursurile Facultăţii de Filosofie de la Universitatea Sorbona. Vă invităm să o cunoaşteţi mai bine şi să aflaţi amănunte despre concertele sale, urmărind un interviu pe care l-am realizat în luna martie, cu prilejul vizitei pianistei în România.

(w882) Axia Marin

Producător: Liliana Văduva

Moderator: Corina Dobre

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

***

 

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

23:15 Dragii nostri aflati despre noi

Filmul documentar este o proiecție casnica și socio-culturala a omului din Romania anilor 80, eliberata de contextul politic. E un mijloc de teleportare, o capsula a timpului prin care spectatorul este purtat intr-o perioada nu foarte indepartata, dar totuși atat de diferita fața de cea de azi, urmarind viața obișnuita, cotidiana, a romanilor de atunci. Cel mai mult ne dorim sa starnim interesul generațiilor care nu știu aproape nimic despre acea perioada, tineri care n-au mai mult de 25 de ani.

Realizator Ana Preda

Producator Diana Dumitru

0:35 Copiii spun (R)

cu Virgil Ianţu

Lumea se schimbă permanent. Totuși, copiii rămân copii și spun lucruri năstrușnice! Ei văd într un fel aparte lumea, cum numai ei știu s-o explice!

Virgil Ianțu știe cifrul și împărtășește acest secret cu noi, în fiecare editie.

(Reluare)
 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

 

#tvri