loader

Programe pentru diaspora românească la TVR Internaţional

Angel Tîlvăr, ministru delegat, Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, Ministerul Afacerilor Externe, a fost invitatul lui Sorin Burtea, miercuri, 25 februarie, la TVR Internaţional, de la ora 22:00.

 

Sorin Burtea
Investiţi în România!

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

România este unul dintre statele apreciate la nivel mondial în ceea ce priveşte protecţia drepturilor minorităţilor naţionale. Recunoaşterea oficială a celor 20 de etnii face din ţara noastră un model de urmat.

De ce oare românii din diaspora nu ar beneficia de acelaşi tratament în statele adoptive, de drepturi egale, de posibilitatea de a-şi păstra şi afirma identitatea etnică, lingvistică, religioasă şi culturală? Din perspectiva statutului său internaţional şi a cadrului legislativ european, România nu a beneficiat în istoria sa modernă de un context mai avantajos precum cel actual, pentru a-şi sprijini compatrioţii din afara frontierelor.

Există un prim cerc, românii din jurul graniţelor. Comunităţile istorice se confruntă cu probleme care ţin, în mod particular de conservarea identităţii. Una dintre misiunile ministrului delegat este aceea de a cunoaşte realităţile. Pe agenda de lucru sunt trecute vizite în Serbia, Ucraina, Republica Moldova.

A doua diaspora, cea nouă, este a românilor care au emigrat în căutarea unui trai mai bun, după aderarea la Uniunea Europeană. Conform Strategiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă 2013 – 2020, peste 2 milioane de concetăţeni sunt plecaţi la muncă în Europa, cei mai mulţi în Italia şi Spania. Germania şi Anglia au atras forţă de muncă înalt calificată. Neoficial însă, sunt peste 3 milioane de români care lucrează în spaţiul bătrânului continent. După 2000, banii trimişi acasă au însemnat circa 8 miliarde de euro anual. În recesiune aceste fonduri s-au diminuat.

Cel de-al treilea cerc îl formează românii de peste Ocean. Deşi aceştia trăiesc pe alte continente, cu sufletul rămân aproape de locurile dragi şi de cei de acasă.

Înţelegerea problemelor cu care se confruntă românii de pretutindeni şi sprijinirea acestora în situaţii limită este datoria statului. Departamentul de resort dezvoltă programe şi proiecte în acest sens. Reducerea taxelor consulare, repatrierea trupurilor neînsufleţite, în cazul familiilor sărace, înlesnirea procesului de vot, dezvoltarea call center-ului, mai multă transparenţă în atribuirea fondurilor guvernamentale sunt cele mai importante direcţii.

De asemenea, simplificarea procedurilor de obţinere a documentelor de la direcţiile consulare este un ajutor real, în special pentru cei care locuiesc pe alte continente. Multe dintre problemele semnalate ţin de competenţele mai multor ministere şi instituţii publice. De aceea, trebuie intensificat dialogul interinstituţional, astfel încât să sporească şi coerenţa şi eficienţa politicilor şi programelor derulate.

Emisiunea “Investiţi în România!-Euroeconomia” este difuzată în direct, la TVR Internaţional şi retransmisă în Republica Moldova prin postul TVR Moldova.

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcaţi aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android!

3:55 Drag de România mea!

*Invitaţi: Daria şi Raris Crişan, Ionuţ Fulea, Viorel Pop, Luminiţa Anghel, Ovidiu Komornyik

Prezintă Paul Surugiu-Fuego

Jurnalişti: Adina Toderaşcu, Andreea Baciu

​Producător Codruţa Prunariu

(Reluare)

5:30 România face bine

România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și civilizată. Emisiunea prezentată de Irina Luca, vă aduce în fiecare ediţie oameni, locuri și povești fabuloase. Realizatorii emisiunii vă dezvăluie o Românie străbătută la pas și vă invită să răspundeți la întrebarea:

România face bine? Privită prin prisma agitației cotidiene, am spune că nu.

Dar văzută de aproape, ascultată în tihnă, pare că da.

*Cea mai mica școală din România

Are 12 metri pătrați, patru copii și un dascăl cu suflet mare. Așa ar putea fi descrisă cea mai mică școală din România, care se află într-un vârf de munte din inima Maramureșului. Desi curentul electric a ajuns si la Cornățea de câțiva ani, nu s-a gasit nimeni care sa îl branseze la scoala. Pentru ei, invatatoarea vine pe jos in fiecare zi, 14 kilometri.

*Miracolul Alexia

Alexia Tudose are un certificat de naştere şi unul de... renaştere. Adolescenta implicată într-un grav accident de circulaţie în decembrie 2022, cand ambele braţe i-au fost amputate, are acum o viaţă aproape normală.

*Preotul Damaschin-Salvatorul de suflete

Ultimul reportaj este despre un om care și-a dedicat viața binelui. Este în slujba Lui Dumnezeu și a schimbat viețile a mii de copii și familii. Vorbim despre părintele Dan Damaschin, cel care a transformat Iașul în polul faptelor bune.

Prezentator Irina Luca

Producător Maria Cristina Ţilică

(Reluare)
 
Forumul Național de Neurologie

Forumul Național de Neurologie

publicat: vineri, 04 iulie 2025

Forumul Național de Neurologie a reunit profesioniști din România și din străinătate pentru schimb de expertiză și accelerarea implementării ...

Exclusiv în România: Bucureşti, când morţii vorbesc

În București descoperim împreună povești inedite, dar și locuri și istorii inedite. Bunăoară, ce ați zice de o vizită la cimitirul Bellu?

România face bine: Cea mai mica școală din România

România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și ...

 

#tvri