loader
Foto

Programe pentru diaspora românească la TVR Internaţional

Angel Tîlvăr, ministru delegat, Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, Ministerul Afacerilor Externe, a fost invitatul lui Sorin Burtea, miercuri, 25 februarie, la TVR Internaţional, de la ora 22:00.

 

Sorin Burtea
Investiţi în România!

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

România este unul dintre statele apreciate la nivel mondial în ceea ce priveşte protecţia drepturilor minorităţilor naţionale. Recunoaşterea oficială a celor 20 de etnii face din ţara noastră un model de urmat.

De ce oare românii din diaspora nu ar beneficia de acelaşi tratament în statele adoptive, de drepturi egale, de posibilitatea de a-şi păstra şi afirma identitatea etnică, lingvistică, religioasă şi culturală? Din perspectiva statutului său internaţional şi a cadrului legislativ european, România nu a beneficiat în istoria sa modernă de un context mai avantajos precum cel actual, pentru a-şi sprijini compatrioţii din afara frontierelor.

Există un prim cerc, românii din jurul graniţelor. Comunităţile istorice se confruntă cu probleme care ţin, în mod particular de conservarea identităţii. Una dintre misiunile ministrului delegat este aceea de a cunoaşte realităţile. Pe agenda de lucru sunt trecute vizite în Serbia, Ucraina, Republica Moldova.

A doua diaspora, cea nouă, este a românilor care au emigrat în căutarea unui trai mai bun, după aderarea la Uniunea Europeană. Conform Strategiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă 2013 – 2020, peste 2 milioane de concetăţeni sunt plecaţi la muncă în Europa, cei mai mulţi în Italia şi Spania. Germania şi Anglia au atras forţă de muncă înalt calificată. Neoficial însă, sunt peste 3 milioane de români care lucrează în spaţiul bătrânului continent. După 2000, banii trimişi acasă au însemnat circa 8 miliarde de euro anual. În recesiune aceste fonduri s-au diminuat.

Cel de-al treilea cerc îl formează românii de peste Ocean. Deşi aceştia trăiesc pe alte continente, cu sufletul rămân aproape de locurile dragi şi de cei de acasă.

Înţelegerea problemelor cu care se confruntă românii de pretutindeni şi sprijinirea acestora în situaţii limită este datoria statului. Departamentul de resort dezvoltă programe şi proiecte în acest sens. Reducerea taxelor consulare, repatrierea trupurilor neînsufleţite, în cazul familiilor sărace, înlesnirea procesului de vot, dezvoltarea call center-ului, mai multă transparenţă în atribuirea fondurilor guvernamentale sunt cele mai importante direcţii.

De asemenea, simplificarea procedurilor de obţinere a documentelor de la direcţiile consulare este un ajutor real, în special pentru cei care locuiesc pe alte continente. Multe dintre problemele semnalate ţin de competenţele mai multor ministere şi instituţii publice. De aceea, trebuie intensificat dialogul interinstituţional, astfel încât să sporească şi coerenţa şi eficienţa politicilor şi programelor derulate.

Emisiunea “Investiţi în România!-Euroeconomia” este difuzată în direct, la TVR Internaţional şi retransmisă în Republica Moldova prin postul TVR Moldova.

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcaţi aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android!

13:00 Omul şi timpul (R)

Producător Rafael Udriste

(Reluare)

13:35 Românii universali (R)

*Mircea Tudor-inventatorul care a cucerit lumea

Mircea Tudor este romanul care a construit celebrul Roboscan, un scanner de securitate pentru camioane, care poate detecta arme, droguri sau alte materiale periculoase in cateva secunde. Impreuna cu o intreaga echipa de cercetare pe care a stiut sa o construiasca, sa o motiveze si sa o pastreze chiar si in anii de cumpana, Mircea Tudor a castigat marele premiu la Salonul de inventica de la Geneva in 2009 cu Roboscan. Dupa doar 4 ani a castigat din nou Marele premiu cu un scanner complet automatizat de avioane, fiind singurul inventator din lume care a fost premiat de doua ori la prestigiosul Salon. Tot el a pus bazele unui Centru de cercetare aplicativa, care este o veritabila scoala pentru tinerii cercetatori romani. Astazi, scannerele de camioane si de avioane inventate de o companie romaneasca ajuta la prevenirea traficului ilegal de persoane sau de obiecte periculoase in multe tari din lume. In aceasta editie a emisiunii Romani Universali veti afla povestea unui roman care si-a dedicat viata si banii, muncii de cercetare, ajungand sa creeze o tehnologie unica in lume, cu un imens impact in viata comunitatilor. Veti afla ce sacrificii a facut si cum a crezut intr-un proiect pe care multi inaintea lui l-au considerat utopic. Realizator Codruta Angelescu

Director imagine Mihai Patrascu

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

(Reluare)
 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Pictorul Silviu Oravitzan, la „Biografii necesare”: Credinţa este răspunsul firesc al devenirii mele

Pictorul Silviu Oravitzan, profesor la Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității de Vest din Timișoara, este invitatul artistei ...

Duminică, 5 mai, de la ora 11:00, la TVR MOLDOVA şi de la ora 15:00, la TVR Internaţional.

 

#tvri