loader
Foto

Galerie foto

ProFusion și ProPatria la „Lumea şi noi” din 4 ianuarie!

Sâmbătă 4 ianuarie, la TVR Internaţional, emisiunea „Lumea şi noi” a venit cu două povești Pro România: Ramona Mitrică (Londra – ProFusion) și Mioara Moraru Cristea (Roma – ProPatria)!

 

Lumea şi noi

Ediția emisiunii de sâmbătă 4 ianuarie este disponibilă online pe TVR+

Stabilite practic în Marea Britanie respectiv Italia, am descoperit că cele două românce nu și-au dorit de fapt să plece din țară. Și prin ceea ce fac acum pentru România nici n-au plecat!

Ramona Mitrică a ajuns pe tărâm britanic încă din 1991. După un liceu de mate-fizică, ea a purces să-și urmeze feelingul umanist – Facultatea de Litere -, iar după Revoluție, Teatru la IATC. Unul dintre nouăzeciștii care au știut să beneficieze de libertate, de libera circulație, n-a iertat nici o bursă, nici o rezidență. Mai mult, după directoratul de trei ani la Fundația Culturală Română, între 1999 și 2000 funcționează ca atașat cultural la Londra. După încheierea misiunii, propune Fundației “Ion Rațiu” înnoirea Centrului Cultural înființat încă din 1994 și preia ani buni administrația burselor și granturilor acordate prin celebrul așezământ  de la Londra.

(w500) Autorii Ra

În nume propriu, înființează ProFusion, o societate de consultanță culturală, cu un prim proiect reușit într-un schimb artistic la nivelul celor două capitale culturale europene, Sibiu și Liverpool, în domeniul teatral. Iar la Londra pornește alte două întreprinderi temerare în serial: traducerea unor cărți polițiste românești în țara natală a acestui gen literar respectiv Romanian Film Festival.

În perioada 28 noiembrie – 2 decembrie 2013, a X-a ediție a festivalului i-a desantat în metropolă pe actorul Victor Rebengiuc (“Câinele japonez”), actorul şi regizorul Horațiu Mălăele (“Funeralii fericite!”), actorul Bogdan Dumitrache (“Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”), actorii Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol şi Dorian Boguță (“Love Building”), regizorul Stere Gulea (“Sunt o babă comunistă”) şi pe regizorul Adrian Sitaru (“Domestic”). Meritată așadar și premierea Ramonei de către Ambasada României în Regatul Unit.

Mioara Moraru Cristea a absolvit tot mate-fizică. Din primii ani ‘90, tânăra focșăneancă își deschide o afacere într-un domeniu drag din copilărie, croitoria. În 1999, cu atelierul aruncat la pământ de criză, după ce soțul Mioarei s-a pensionat, cuplul a plecat în Olanda. Dar socoteala de acasă nu s-a potrivit, și până să ajungă în Spania s-au oprit la Roma. Prestează toate muncile românilor obișnuite în peninsulă, pentru ca în 2002 să ajungă secretară a unei societăți sportive.

(w500) Foto festi

După ce și-a văzut familia reîntregită, în vremurile tulburi din comunitatea românească italiană, Mioara s-a hotărât să scoată în lumină ceea ce ne unește națiile - identificarea şi promovarea tinerelor talente româneşti. Mai întâi din Italia, apoi și din restul Europei. Așa se face că în ultimii trei ani a strâns un portofoliu de peste 40 de evenimente organizate de Asociaţia culturală româno-italiană ProPatria.

(w500) Trofeo 201

Între timp, ideea sa a fost recunoscută în cele două ţări pentru Festivaluri ale tinerelor talente, gale şi – nu în ultimul rând – concerte de Crăciun. Ultima realizare, așadar, din 19 decembrie 2013, i-a strâns pe scena sălii Baldini din biserica Santa Maria in Campitelli pe tinerii artiști români, dar și pe cantautorul cu nume italo-român, celebrul Evandro Rossetti, care vorbeşte cu plăcere (dar și foarte bine) româneşte şi cântă în limba studenției sale.

Datorită Mioarei, folkistul italian cu repertoriu românesc 100% va fi de altfel unul dintre personajele Poveștilor cu cântec de la TVR Internațional în 2014. Un prilej și pentru echipa emisiunii “Lumea și noi” de a ura românilor de pretutindeni LA MULȚI ANI!

15:00 A doua Românie (R)

Este prima pianistă din România devenită Young Steinway Artist. S-a remarcat de la o vârstă fragedă, iar la 7 ani, debuta pe scena Ateneului Român. A cântat pe marile scene din Europa, America de Nord și Asia şi a obţinut numeroase premii, iar concertele au fost difuzate de cele mai importante canale de muzica clasică. Sînziana Mircea are o carieră impresionantă de pianist concertist şi este profesor universitar de pian la Conservatorul „Luigi Canepa” din Sardinia.

La cea de-a 60-a ediție a Bienalei de Artă de la Venezia, România va prezenta o expoziție a artistului clujean Șerban Savu ce are ca temă relația dintre muncă și timp liber, curatoriată de Ciprian Mureșan. De altfel, cei doi artişti s-au bucurat recent de un real succes în capitala Italiei, unde au avut loc doua expoziţii organizate de Accademia di Romania. Despre aceste evenimente şi despre felul în care este promovată şi reprezentată cultura româna la Roma, vorbim cu Oana Boşca Mălin, director adjunct la Accademia di Romania.

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

(Reluare)

16:00 Ora regelui

Tinerii din București și din Iași care au finalizat nivelul de aur al programului Duke of Edinburgh, în acest an, au obținut cea mai înaltă distincție și, în cadrul unei ceremonii organizate de Majestatea Sa Margareta, la Palatul Elisabeta, au primit certificatul de recunoaștere.

Alteța Sa Regală Principele Radu a vizitat un liceu special al Buzăului, Colegiul Economic ”Regele Mihai”. După București, aici este al doilea centru de învățământ din țară din care provin mulți dintre studenții Academiei de Studii Economice din capitală.

Într-o clădire-monument de arhitectură din Craiova, a fost inaugurat Muzeul Cărții și Exilului Românesc. Noul muzeu ce deține 38 de colecții, reprezintă una dintre atitudinile necesare în rescrierea istoriei noastre postbelice și în reconsiderarea istoriei literaturii și culturii românești.

Arhiva primei agenții de presă din țară a început să se constituie cu 135 de ani în urmă. În acest timp, Agerpres a consemnat zi de zi evenimentele românilor și ale lumii. Povestea agenției care își păstrează menirea de a informa corect, impartial și prompt, o aflăm în ”Ora Regelui”.

Prezentator Bogdan Şerban-Iancu

Realizatori: Bogdan Ţerban-Iancu, Adelina Dumitrescu, Sandrino Gavriloaia

Producător Lidia Voicu

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri