loader
Foto

Galerie foto

ProFusion și ProPatria la „Lumea şi noi” din 4 ianuarie!

Sâmbătă 4 ianuarie, la TVR Internaţional, emisiunea „Lumea şi noi” a venit cu două povești Pro România: Ramona Mitrică (Londra – ProFusion) și Mioara Moraru Cristea (Roma – ProPatria)!

 

Lumea şi noi

Ediția emisiunii de sâmbătă 4 ianuarie este disponibilă online pe TVR+

Stabilite practic în Marea Britanie respectiv Italia, am descoperit că cele două românce nu și-au dorit de fapt să plece din țară. Și prin ceea ce fac acum pentru România nici n-au plecat!

Ramona Mitrică a ajuns pe tărâm britanic încă din 1991. După un liceu de mate-fizică, ea a purces să-și urmeze feelingul umanist – Facultatea de Litere -, iar după Revoluție, Teatru la IATC. Unul dintre nouăzeciștii care au știut să beneficieze de libertate, de libera circulație, n-a iertat nici o bursă, nici o rezidență. Mai mult, după directoratul de trei ani la Fundația Culturală Română, între 1999 și 2000 funcționează ca atașat cultural la Londra. După încheierea misiunii, propune Fundației “Ion Rațiu” înnoirea Centrului Cultural înființat încă din 1994 și preia ani buni administrația burselor și granturilor acordate prin celebrul așezământ  de la Londra.

(w500) Autorii Ra

În nume propriu, înființează ProFusion, o societate de consultanță culturală, cu un prim proiect reușit într-un schimb artistic la nivelul celor două capitale culturale europene, Sibiu și Liverpool, în domeniul teatral. Iar la Londra pornește alte două întreprinderi temerare în serial: traducerea unor cărți polițiste românești în țara natală a acestui gen literar respectiv Romanian Film Festival.

În perioada 28 noiembrie – 2 decembrie 2013, a X-a ediție a festivalului i-a desantat în metropolă pe actorul Victor Rebengiuc (“Câinele japonez”), actorul şi regizorul Horațiu Mălăele (“Funeralii fericite!”), actorul Bogdan Dumitrache (“Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”), actorii Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol şi Dorian Boguță (“Love Building”), regizorul Stere Gulea (“Sunt o babă comunistă”) şi pe regizorul Adrian Sitaru (“Domestic”). Meritată așadar și premierea Ramonei de către Ambasada României în Regatul Unit.

Mioara Moraru Cristea a absolvit tot mate-fizică. Din primii ani ‘90, tânăra focșăneancă își deschide o afacere într-un domeniu drag din copilărie, croitoria. În 1999, cu atelierul aruncat la pământ de criză, după ce soțul Mioarei s-a pensionat, cuplul a plecat în Olanda. Dar socoteala de acasă nu s-a potrivit, și până să ajungă în Spania s-au oprit la Roma. Prestează toate muncile românilor obișnuite în peninsulă, pentru ca în 2002 să ajungă secretară a unei societăți sportive.

(w500) Foto festi

După ce și-a văzut familia reîntregită, în vremurile tulburi din comunitatea românească italiană, Mioara s-a hotărât să scoată în lumină ceea ce ne unește națiile - identificarea şi promovarea tinerelor talente româneşti. Mai întâi din Italia, apoi și din restul Europei. Așa se face că în ultimii trei ani a strâns un portofoliu de peste 40 de evenimente organizate de Asociaţia culturală româno-italiană ProPatria.

(w500) Trofeo 201

Între timp, ideea sa a fost recunoscută în cele două ţări pentru Festivaluri ale tinerelor talente, gale şi – nu în ultimul rând – concerte de Crăciun. Ultima realizare, așadar, din 19 decembrie 2013, i-a strâns pe scena sălii Baldini din biserica Santa Maria in Campitelli pe tinerii artiști români, dar și pe cantautorul cu nume italo-român, celebrul Evandro Rossetti, care vorbeşte cu plăcere (dar și foarte bine) româneşte şi cântă în limba studenției sale.

Datorită Mioarei, folkistul italian cu repertoriu românesc 100% va fi de altfel unul dintre personajele Poveștilor cu cântec de la TVR Internațional în 2014. Un prilej și pentru echipa emisiunii “Lumea și noi” de a ura românilor de pretutindeni LA MULȚI ANI!

22:20 CAMPANIE TVR

*România face bine!

Moderatori: Mihaela Crăciun si Cristian Tabără.

În ultimii 35 de ani, România a parcurs un drum plin de transformări, iar televiziunea publică a fost martoră a acestora.

Campania "ROMÂNIA FACE BINE" își propune să analizeze acest parcurs, evidențiind rolul crucial al televiziunii, punând în lumină progresul și provocările întâmpinate de-a lungul a trei decenii și jumătate de libertate.

Campania va acoperi întreg teritoriul național, asigurându-se că fiecare regiune este reprezentată și că vocea comunităților locale este auzită.

Jurnalişti : Vanda Liche, Cristina Rădulescu, Raluca Rogojină

Director de imagine Bogdan Marincov

Regia artistica Aurel Badea

Producători: Aimee D’Albon, Ruxandra Ţuchel

Un proiect de Dorotheea Ionescu

O producţie a Redacţiei Teatru-Film

0:30 Istorii ascunse (R)

*Sarmisegetusa Regia

Realizator Cristina Băican

(Reluare)
 
 Izolaţi în România: Viaţa la margine de pădure

Ne-am văzut de ale noastre, timpul a trecut, potecile din munţi sunt încă bătute de oameni buni. Ei sunt aceiaşi, Izolaţi în România. Nu ne ...

Emisiunea TVR 2 „Drag de România mea!”, moderată de Paul Surugiu Fuego, premiată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Revista Actualitatea Muzicală

Cea de-a 33-a ediție a Galei Premiilor anuale ale revistei "Actualitatea Muzicală", publicație ce apare sub egida Uniunii Compozitorilor și ...

Gala vocilor, într-o nouă ediţie

O nouă gală a sezonului 13 al emisiunii cu drag de România va fi difuzată la TVR 2 sâmbătă 23 noiembrie, de la ora 20:00 și duminică, 24 ...

 

#tvri