loader
Foto

Investiți în România!: Produse românești recunoscute internațional

Naturale, hrănitoare, sănătoase şi mai ales...ale noastre! Sunt produse româneşti care au obţinut protecţia UE. Ce înseamnă aceste standarde? Cum sunt protejate alimentele cu eticheta calităţii de contrafaceri? Am aflat pe 8 iunie, de la ora 21.00, la TVRi.

 

Investiţi în România!

Octavian-Dragomir JORA a discutat cu Maria GRAPINI, membru al Parlamentului European, despre măsurile care trebuie adoptate pentru a crește numărul preparatelor autohtone recunoscute și apreciate la nivel comunitar, precum și despre pașii de urmat pentru a aduce gastronomia românească în cămările și pe mesele consumatorilor europeni.

(w882)

(w882)

Nechita-Adrian OROS, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale ne-a spuse care sunt procedurile pentru ca un produs să fie înregistrat ca denumire de origine protejată (DOP), indicație geografică protejată (IGP) sau specialitate tradițională garantată (STG) și care este contribuția statului în acest proces. Totodată am vorbit și despre stadiul negocierilor pentru fondurile în domeniul agricol ce vor fi alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

(w882)

Bibiana STANCIULOV, creatoarea Magiunului de prune Topoloveni, primul aliment românesc apreciat de către Uniunea Europeană în anul 2011, a vorbit despre provocările pe care le-a întâmpinat de-a lungul timpului, odată cu recunoașterea comunitară, despre oportunitățile oferite și ce meridiane a cucerit cu deliciosul preparat.

Tot în această ediție, Constantin ANICULĂESĂ, administrator Vlăsie Company ne-a povestit ce înseamnă pentru Cașcavalul de Săveni înscrierea în registrul european și cum a fost primit și promovat de către diaspora românească.

Echipa emisiunii v-a invitat să urmăriți un reportaj realizat de Roxana Segneanu, despre produsele autohtone înregistrate în cadrul sistemelor de calitate ale Uniunii Europene. Am discutat și despre cercetare, finanțare, implementare tehnologică, marketing, vânzări în agricultură, într-un material de la Food Intel Forum, ediția a-IV-a, semnat de jurnalistul Răzvan Onesa. Iar colega noastră, Cristina Leorenț a stat de vorbă cu Mircea TURDEAN, directorul general al companiei Farmec, partenerul emisiunii noastre, care ne-a spus cum a reușit să devină câştigător absolut al ediţiei din acest an a Premiilor Progresiv, într-un interviu pe care l-ați urmărit marți, la Investiţi în România!.

 

***

Invitaţii lui Octavian-Dragomir JORA:

• MARIA GRAPINI – membru în Parlamentul European

• NECHITA-ADRIAN OROS – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

• BIBIANA STANCIULOV – director general Sonimpex Topoloveni

• CONSTANTIN ANICULĂESĂ – administrator Vlăsie Company

***

***

Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

Așteptăm opiniile și sugestiile dumneavoastră pe pagina de Facebook a emisiunii.

 

5:00 Prezenţe româneşti

*Serbia-Turism

În Banatul central și de sud, unde trăiesc cei mai mulți etnici români din Serbia, potențialul turistic este uriaș, dar prea puțin valorificat. Românii au istorie, au datini și obiceiuri, au tradiții, port popular. Au biserici, muzee, fanfară, orchestre, teatru, trupe de dans și fac spectacol oriunde merg. Într-un periplu cultural prin Banatul central și Banatul de sud, am constatat că circulația turistică este intensă, mai ales spre și dinspre România. În același timp, românii din Voivodina produc cultură mai mult ca oriunde, dar nu produc bani în Turism pe seama culturii lor.

Realizator şi producător Mihaela Iamandei

5:30 România face bine

Editie dedicată oamenilor care fac bine, care îi transformă pe cei din jur și locurile prin care trec. Și fac lumea un loc mai bun.

*Cea mai mica școală din România. Are 12 metri pătrați, patru copii și un dascăl cu suflet mare. Așa ar putea fi descrisă cea mai mică școală din România, care se află într-un vârf de munte din inima Maramureșului. Desi curentul electric a ajuns si la Cornățea de câțiva ani, nu s-a gasit nimeni care sa îl branseze la scoala. Pentru ei, invatatoarea vine pe jos in fiecare zi, 14 kilometri.

*Miracolul Alexia. Alexia Tudose are un certificat de naştere şi unul de... renaştere. Adolescenta implicată într-un grav accident de circulaţie în decembrie 2022, cand ambele braţe i-au fost amputate, are acum o viaţă aproape normală.

*Preotul Damaschin-Salvatorul de Suflete

Ultimul reportaj din ediția 25 aprilie este despre un om care și-a dedicat viața binelui. Este în slujba Lui Dumnezeu și a schimbat viețile a mii de copii și familii. Vorbim despre părintele Dan Damaschin, cel care a transformat Iașul în polul faptelor bune.

PrezentatorIrina Luca

Jurnaliști: Camelia Moise, Raluca Aftene, Steliana Orășanu

Producător Maria Cristina Țilică

(Reluare)
 
Sâmbăta tăcerii: TVR dedică o zi memoriei Papei Francisc | VIDEO

TVR a transmis Funeraliile Papei Francisc în direct şi fără pauze publicitare. Totodată, Televiziunea Publică difuzează o serie de programe ...

Natura - medicina viitorului

Natura - medicina viitorului

publicat: joi, 24 aprilie 2025

Plantele au fost, sunt și vor rămâne o sursă de energie prețioasă prin care omul vibrează cu natura și cu universul din care face parte. În ...

Info Diaspora: Achiziția unui imobil nou

Info Diaspora: Achiziția unui imobil nou

publicat: joi, 24 aprilie 2025

Angela Avram și invitații ei, Ovidiu Șerban, avocat, şi Radu Berevoianu, notar, le propun celor interesați de achiziționarea unui imobil nou - ...

 

#tvri