loader
Foto

Galerie foto

“Prin cenuşa imperiului” şi “Comoara”, filmele weekendului la TVRi

În primul weekend al lunii noiembrie, de la ora 23.00, TVR Internaţional difuzează alte două filme româneşti cu o distribuţie de cinci stele, care îi include pe Gheorghe Dinică, Violeta Andrei şi Cornel Coman.

 

Filmul românesc la TVRi

Sâmbătă, 3 noiembrie, de la ora 23.00, este programat filmul “Prin cenuşa imperiului”, o producţie a anului 1976, în regia lui Andrei Blaier, după un scenariu de Zaharia Stancu.

Cu Gheorghe Dinică, Gabriel Oseciuc şi Cornel Coman, filmul este o dramă inspirată de romanul "Jocul cu moartea" de Zaharia Stancu

Plasată în 1917, acțiunea filmului surprinde metaforic destrămarea unui imperiu și renașterea națiunilor care-și reclamau independența. Două personaje se deplasează precum două fantome "prin cenușa imperiului" austro-ungar, surprins în agonia de dinaintea dispariției sale: Darie, un tânăr încă neatins de mizeria lumii, și Diplomatul, un cinic cu pretenții de noblețe. Cei doi încearcă să supraviețuiască, dar Diplomatul sfârșește prin a fi arestat de autorități, iar Darie, mult mai matur acum, se alătură celor care se împotrivesc războiului.

(w882) Prin cenus

Filmul a fost trimis pentru selecţie la Festivalul de la Cannes în 1976 şi are în palmares câteva premii importante, printre care marele premiu ACIN (Andrei Blaier) – 1976, premiul ACIN pentru muzică (Radu Șerban) – 1976, premiul pentru interpretare masculină (Gheorghe Dinică) la Festivalul de la Karlovy Vary – 1976, menţiune specială a juriului la Festivalul internaţional al filmului pentru tineret de la Cannes – 1977 şi diplomă de onoare pentru evocare istorică la Festivalul filmului neo-realist și de avangardă de la Avelino – 1978.

Duminică, 4 noiembrie, tot de la ora 23.00, TVR Internaţional difuzează filmul de aventuri “Comoara”, lansat în 1982 şi regizat de Iulian Mihu, cu Gheorghe Cozorici şi Violeta Andrei în rolurile principale.

În secolul al XVI-lea, românii dintr-un ținut transilvănean descoperă din întâmplare comoara regelui dac Decebal. Giuvaerurile sunt trimise în Moldova, condusă de domnitorul Petru Rareș, dar prințul Transilvaniei și regele Ungariei tocmesc o bandă de mercenari și le ordonă să atace mesagerii și să fure comoara.

1:10 Ediţie limitată

Prezintă Marius Constantinescu

Producător Bianca Sărăţeanu

2:00 Miturile comunismului

*Frontieriştii

Un fenomen încă tabu pe agenda publică: fenomenul frontierist, adică fuga din ţară, prin trecerea ilegală a frontierei, în perioada comunistă. Un capitol sângeros al istoriei noastre recente: mii de fugari, prinşi, au fost împuşcaţi sau torturaţi în anchete, iar pentru toate acestea, după 35 de ani de democraţie, nimeni nu a fost găsit vinovat.

Invitaţi: Marina Constantinoiu, jurnalistă, a creat o campanie de presă dedicată fenomenului frontierist şi Cătălin Popescu, un frontierist care a traversat Dunarea înot

Moderator Irina Luca

Promovare online Codruț Pânzaru

Jurnalişti: Cătălin Apostol, Gheorghe Preda

Realizatori: Irina Luca, Raluca Rogojină

Producător Mimi Necula

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

"A doua Românie", cu Sînziana Mircea

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Joi, 18 aprilie, de la ora 21:00, la "A doua Românie", pe TVR Internațional, v-am invitat să urmăriţi un amplu interviu cu Sînziana Mircea, ...

Maria Cîrneci, aniversată la „Petrecere... cu cântec!”, pe TVR 1

Iuliana Tudor ne invită să sărbătorim cei 45 de ani de cântec ai artistei împreună cu Mioara Velicu, Ionuţ Fulea, Cornelia şi Lupu Rednic, precum ...

 

#tvri