loader

Articolul VII: Mandatul României la Președinția Consiliului UE

Temele ediţiei de miercuri, 3 iulie: prima Președinție română a Consiliului UE și Ziua Drapelului Național al României în Olanda. De la ora 21:30, pe TVR Internaţional.

 

Mihaela Crăciun
ANTONIO MOMOC
Articolul VII

Invitat: Ambasador Lazăr Comănescu, fost ministru de externe.

De la Bruxelles va interveni, prin telefon, ambasadorul României la UE, Luminița Odobescu.

Vom difuza interviuri cu Brândușa Ioana Predescu, ambasador al României în Regatul Țărilor de Jos, Ladislaw Hamran, președinte Eurojust, Sven Tepl, CEO și director artistic al Residentie Orkest.

Președinția României la cârma Consiliului UE s-a încheiat după o perioadă extrem de intensă, de negocieri cu Parlamentul European, mereu în strânsă colaborare cu statele membre si instituțiile UE. A fost un mandat care a arătat capacitatea, valoarea, expertiza, ambiţia şi determinarea României de a fi un partener european serios, dedicat, implicat, activ şi un promotor al valorilor şi principiilor europene.

După ediția specială realizată la Bruxelles, cu prilejul conferinței de presă despre EUROPALIA România, de la sediul Ministerului de Externe belgian, această ediție va aduce Haga în prim plan. În capitala diplomației multilaterale, al agențiilor europene și numeroaselor instituții internaționale, au acordat interviuri, în exclusivitate pentru Articolul VII, președintele EUROJUST, domnul Ladislav Hamran, omnul Sven Tepl, CEO și director artistic al Residentie Orkest, ambasadorul României la Haga, doamna Brândușa Predescu. În Olanda, am sărbătorit și Ziua Drapelului Național al României împreună cu elevii Școlii de pe lângă Parohia ortodoxă română „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam, preot dr. Ioan Dură.

(w882)

Mihaela Crăciun cu Ambasadorul României la Haga, doamna Brândușa Predescu și președintele EUROJUST, domnul Ladislav Hamran.

 

(w882)

Echipa Misiunii României la UE

 

 

 

0:00 Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală

*O istorie care nu se învaţă la şcoală

*Masacrul de la Fântâna Albă-1 aprilie 1941

La 1 aprilie, 1941 un grup de peste 3000 de oameni din mai multe sate de pe valea Siretului (Patrauții-de-Sus, Patrauții-de-Jos, Cupca, Corcești, Suceveni), purtand in fața icoane, prapuri și cruci din cetina, a format o coloana pașnica, și s-a indreptat spre noua granița sovieto-romana, la Fantana Alba. In poiana Varnița, la circa 3 km de granița romana, granicerii sovietici i-au somat sa se opreasca. Dupa ce coloana a ignorat somația, sovieticii au tras in plin cu mitraliere, incontinuu, secerandu-i. Supraviețuitorii au fost urmariți de cavaleriști și spintecați cu sabia. Dupa masacru a fost declanșata o operațiune vasta de represalii. Astfel, in noaptea zilei de 12 spre 13 iunie 1941, peste 13.000 de romani au fost ridicați din casele lor și deportați in Siberia și Kazahstan.

Un film de Lucia Hossu Longin

Redactor Doina Teodoru

Producător Alexandru Munteanu

O coproducţie TVR-APTR

1:00 Exclusiv în România

*Bucureşti, când morţii vorbesc

Ramanem in Bucuresti pentru a descoperi impreuna povesti inedite, dar si locuri si istorii inedite. Bunaoara, ce ati zice de o vizita la cimitirul Bellu?

Cristi Tabara impreuna cu pasionatul de istorie si colectionarul de cunostinte, pe numele sau Damian Anfile intra in curtea cea mare a baronului Bellu din București, pentru a afla noi și noi povești despre cei foarte mulți care s-au strâns acolo. Cum ar fi de exmplu, povestea lui Grigore Cantacuzino zis si "Nababul" datorita averii sale fabuloase, a italianului Luigi Cazzavillan, fondatorul ziarului Universul sau a lui Anastase Simu, filantropul brăilean care a lăsat o comoară culturală României. Dar nu doar despre cimitirul Bellu este vorba in aceasta editie, ci si despre povestea Arcului de Triumf, monumentul istoric al Bucurestilor care poate fi vizitat.

Prezentator Cristian Tabără

Producători: Cristian Tabără şi Marin Găbudean

 
MATEMATICIANUL VASILE BRÎNZĂNESCU ÎN

Cea de-a treia ediţie a sezonului 5 al "Dialogurilor Academice" vă dă întâlnire la TVR Cultural, duminică, 06 iulie 2025, ora 13:00, cu ...

Prieteni și provocări de suflet la

Sâmbătă, 05 iulie, de la ora 20.00 și duminică, 06 iulie, de la ora 15.00, vă invităm să revedeţi la TVR 2 o nouă gală a sezonului 14 al ...

Deceniul ascuns (I)

Deceniul ascuns (I)

publicat: marţi, 01 iulie 2025

Bază a unei teze de doctorat, o cercetare antropologică desfășurată de-a lungul a 16 ani, în peste 60 de interviuri, își propune să sondeze ...

 

#tvri