Civilizaţia secolului viitor se naşte în laboratoarele americane, iar românii iau parte la acest proces. Jurnalistul TVR Marian Voicu i-a reîntâlnit pe Eric Pop și Dan Iancu, profesori la Universitatea Stanford, după 10 ani. Povestea românilor excepţionali se spune la TVR Internaţional, din 29 martie.
În trei noi episoade filmate pe Coasta de Vest a SUA, jurnalistul Marian Voicu îi aduce pe micul ecran pe cercetătorii din cele mai renumite laboratoare ale lumii. Care este mobilul intelectual al acestor oameni excepţionali, care este frontiera pe care încearcã sã o depăşeascã, cum se vede viitorul din aceste avanposturi ale ştiinţei ne vor dezvălui chiar ei, în seria de emisiuni „Prezenţe româneşti”, de la TVRi. Vineri seară, de la ora 19.30, ne vom face o idee despre contribuţia şcolii româneşti la formarea acestor avanposturi ale ştiinţei, în ce constã competitivitatea în cercetare, care sunt avantajele oferite de mediul academic american, cum văd România lor aceşti români de departe şi cum îşi planifică viitorul. „Nu în ultimul rând, încercãm sã creionãm o hartã a competenţelor româneşti din Statele Unite”, subliniază jurnalistul TVR Marian Voicu.
Vineri, 29 martie, ora 19.30, l-am cunoscut pe Eric Pop, profesor de Inginerie Electrică (EE) și Știința și Ingineria Materialelor la Universitatea Stanford. Specializarea sa se află la intersecția dintre nanoelectronică și conversia energiei la scară nanometrică. Majoritatea proiectelor includ atât componente fundamentale, cât și aplicate, experimentale și computaționale.
„Avem libertatea să cercetăm orice vrem. Dacă primim, de exemplu, bani de la Guvern sau de la o companie, să cercetăm ceva, bineînţeles că, la sfârşitul zilei, la sfârşitul anului, trebuie să arătăm ceva ce a mers. Dar, de obicei, ni se spune că şi ceea ce nu a mers e, de fapt, important”, punctează Eric Pop în dialogul cu Marian Voicu.
„Tot ceea ce facem noi se pune în domeniul public. Tot ceea ce facem noi aici, în laboratorul nostru de la universitate, este imediat destinat domeniului public, nu imediat, mai exact, ci într-un an sau doi, după ce lucrarea e scrisă, totul este pus în domeniul public: ori ca brevet, ori ca prezentare, lucrare...”, a mai adăugat Eric Pop.
La rândul său, Dan Iancu este profesor la Universitatea Stanford, unde preda Operațiuni, Informații și Tehnologie. Este specializat în IA și optimizare bazată pe date, cu aplicații în managementul lanțului de aprovizionare, FinTech și asistență medicală, fiind interesat în dezvoltarea de noi instrumente pentru luarea deciziilor (învățare automată/AI) și aplicarea acestora pentru impactul social și de mediu.
„Lumea începe să se uite la probleme sociale mai complexe şi, din mai multe puncte de vedere, să dezvoltăm planuri de management care să fie compatibile. Într-un alt proiect, de ex., ne uităm la date legate de consumul de mâncare. Există survey-uri naţionale şi în SUA, şi în Brazilia. Noi ne uităm la date Brazilia acum, sunt date care rulează o dată la câţiva ani şi astfel ai acces la informaţii destul de amănunţite: ştii exact ce au mâncat oamenii timp de două zile şi, în funcţie de asta, încercăm să calibrăm modele, să înţelegem ce recomandări am putea să dăm pe plan dietetic, ca să rezulte în meniuri mai nutritive, mai sănătoase, dar, în acelaşi timp, să reducă şi impactul negativ asupra mediului. De exemplu: Cu ce poţi să înlocuieşti carnea de vită (cu, ştim bine, impact negativ asupra mediului, dar şi din punct de vedere al sănătăţii)... dar întrebarea e: cu ce să o schimbăm, cu ce să o înlocuim? Şi dacă ar fi să recomandăm asta, câte persoane ar fi dispuse să urmeze o astfel de recomandare?
Ce să creşti şi unde? Ce să recomanzi populaţiei să consume, ca să fie totul mai sustenabil? Sunt probleme sistemice, dar sunt şi foarte multe persoane care iau în calcul şi analizează problemele acestea, din diverse domenii şi cumva sunt încrezător că se vor găsi soluţii mai bune”, spune cu speranţă în glas Dan Iancu.
Mai multe informaţii şi imagini despre şi cu românii din laboratoarele americane urmărim vineri seară, de la 19.30, în seria „Prezenţe româneşti” de la TVRi. Realizator şi producător: Marian Voicu