loader
Foto

"Prezenţe româneşti" cu prof. dr. Diana Ionescu

Miercuri, 6 decembrie, de la ora 22:00, la TVR Internaţional, sub genericul "Prezenţe româneşti", am revăzut-o pe prof. dr. Diana Ionescu, Institutul Oncologic din Vancouver, Universitatea din British Columbia. În reluare joi, la 5:00 și 15:00, ora României.

 

Mihaela Crăciun
Prezenţe româneşti

(w882)Nascută la Cugir, în judeţul Alba, la 6 decembrie 1970, de la 27 de ani stabilită în Canada, dr. Diana Ionescu este absolventa a Facultății de Medicină Generală a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca (1995) și a programului de rezidențiat cu dublă specializare în anatomie patologică și medicină de laborator al Universității Pittsburgh Medical Center (2005), cu subspecializare în patologia ginecologică la Vancouver General Hospital (2006).

Este medic specialist anatomo patolog cu certificare în Canada (Royal College of Physicians and Surgeons, RCPSC) și SUA (American Board of Pathology). De la vârsta de 45 de ani este profesor de patologie la University of British Columbia, medic patolog consultant și director de anatomie patologică la Institutul Oncologic din British Columbia (BC Cancer Agency), și directorul medical al laboratorului provinciei BC pentru screeningul cancerului de col uterin.

Are expertiza clinică în cancerele ginecologice, de sân și cancerele toracic. Este autoarea a peste 70 de publicații științifice și articole, capitole de carte în patologia pulmonară, și este invitată ca prezentator la conferințe și seminarii de patologie și oncologie în Canada, USA și România.

(w882)Cercetarile sale includ patologia oncologică, biomarkerii moleculari, patologia digitală și AI, și cancerul pulmonar.

Dr. Ionescu este fondatoarea și directoarea cursului canadian de anatomie patologică și moleculară din 2016 (CAMP, http://www.pathologycamp.ca ) și a seriei online de patologie oncologică din 2020 (CAMP PODS, camppods.ca), având un interes special în educația adultului.

Timp de 8 ani (2009-2017) a fost Directorul programului de rezidență în anatomie patologică la UBC. Este consilier medical pentru organizația Lung Cancer Canada, membru în bordul editorial al revistelor Current Oncology și Archives of Pathology and Laboratory Medicine și este membru și purtător de cuvânt pentru Colegiul Patologilor Americani (CAP), membru al Academiei Internaționale pentru Studiul Cancerului de Plămân (IASLC),  Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO) și Academiei de Patologie al SUA și Canada (USCAP).

Din octombrie 2023 dr. Ionescu este student la masteratul European de patologie moleculară de la universitatea Cote D’azur. Este deținatoarea a numeroase premii, printre care cele de la Insitutul Forțelor Armate SUA (AFIP, 2004), Societatea de Patologie Pulmonară (2004, 2005), ROMPOST TV (2020), BC Cancer (Patient Care Champion Nominee, 2021, 2023), UBC (Mentorship Award, 2022).

Diana este un avocat activ pentru medicina preventivă și pentru rolul patologului în diagosticul și tratamentul cancerului. De 15 ani voluntariază ca reporter și prezentator de emisiuni medicale la ROMPOST TV (Omni Television) în Vancouver, primind premiul Comunității Române pentru emisiunile realizate în timpul pandemiei COVID.

(w882)Dr. Ionescu a fost invitată să se adreseze Comisiei de Sănătate a Parlamentului Canadian explicind rolul biomarkerilor în medicina perosnalizată și Ministerului Sănătății din Provincia Britanică pentru evaluarea politicilor de screening a cancerului de col uterin, și rolului patologiei digitale și AI în patologia oncologică. Este prezentă anual la forumuri dedicate pacienților și realizatorul sesiunilor de educație medicală în licee, “Ești Construit din Celule” (“You are made of cells”).

Diana este editorul Ediției Speciale a Revistei informative a Asociației de Plămân din BC (BC Lung Association) pe tema Cancerul de Plămân-Speranța de la Prevenție la Tratament.

În România dr Ionescu a participat în ultimii 4 ani ca lector invitat la evenimente organizate de Asociația STOP CANCER, Societatea Națională de Oncologie Medicală (SNOMR), Societatea Română de Sindrom Lynch și în aprilie 2023 a fost coordonatorul medical al unui eveniment inedit, Biblioteka de Biomakeri. Diana este editor pe patologie la Jurnalul de Oncologie și Radioterapie Medicală (JMRO), și moderatorul edițiilor 2022 și 2023 ale Conferinței Spitalelor.


Realizator și producător Mihaela Crăciun

10:00 Rivalii (R)

Prezentatori: Marina Almăşan şi Dan Helciug

Jurnalist coordonator Mirela Vasile

Realizatori: Marina Almaşan şi Adreea Baciu

Regizor artistic Luminiţa Iordanescu

Colaboratori: Costin Teodorescu şi Raluca Tudor

Producător Marina Almăşan

Coproducător Astra dell Arte

(Reluare)

11:35 La un pas de România

*Transcarpatia

Episodul 2-Blestemul sarii

La un pas de România în Transcarpatia, peste Tisa, Slatina sau Solotvino, cum îi este numele în ucraineană, este una dintre cele mai vechi şi cunoscute aşezări din toată zonă. Localitatea este şi a fost dintotdeauna una de români maramureşeni. La răscrucea drumurilor istoriei şi ale vieţii, natura şi divinitatea au înzestrat pământurile Slatinei cu cea mai bună sare din Europa. Solul şi subsolul Slatinei au fost cercetate încă de pe vremea romanilor, dornici de a lua cu ei spre Roma ”darul zeilor” de cea mai bună calitate. De 2000 de ani au tot venit alţi şi alţi curioşi care şi-au încărcat fie sacii, fie carele, fie căruţele, vagonetele, camioanele, sau containerele cu sarea Slatinei. Pentru mulţi, şi pungile cu bani se îngroşau, tot datorită sării de lângă Tisa, la fel şi conturile din băncile lumii. Totul a fost bine până acum mai bine de 10 ani când apa s-a năpustit în minele cu sare şi nu s-a mai lăsat dusă. Sarea s-a ascuns în apele din ce în ce mai bogate, minerii şi-au pierdut locurile de muncă, iar conturile din bancă s-au închis. Nu pentru toţi.

Realizator şi producător Aura Dobre

(redifuzare)

 
IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

publicat: miercuri, 04 decembrie 2024

Anul acesta se împlinesc 17 ani de la moartea marelui actor și profesor, Adrian Pintea. A plecat dintre noi mult prea repede, la apogeul ...

Poeta ANA BLANDIANA şi MIRCEA DUMITRU în DIALOGURI ACADEMICE

Duminică, 8 decembrie, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la un dialog de colecţie cu ANA BLANDIANA, prima româncă recompensată ...

Artiști basarabeni și artiști români, la „Drag de România mea!”

O nouă gală specială avem în dar pentru voi sâmbătă, v7 decembrie, de la ora 20.00 și duminică, de la ora 15.00, numai la TVR 2.

 

#tvri