loader
Foto

„Prezenţe româneşti” cu impact în Marea Britanie, portretizate la TVR Internațional

Realizatoarea Angela Avram Giurgiu şi directorul de imagine Dan Gheorghe ne-au propus două filme-portret ale unor români care s-au remarcat în mediul academic şi juridic din Marea Britanie şi ale căror rezultate sunt recunoscute de comunitatea de adopţie. În 3 şi 4 noiembrie, de la ora 19.30, la TVR Internaţional.

 

Angela Avram
Prezenţe româneşti

În contextul în care comunitatea românească este a doua ca mărime din Marea Britanie, nu e de mirare că numeroşi compatrioţi s-au afirmat din punct de vedere profesional în societatea britanică. În această săptămână, TVR Internaţional aduce în atenţia publicului poveştile de succes ale unor personalităţi de origine română din Londra, care fac performanţă în domeniile lor de activitate.

Le-au fost dedicate două ediţii ale emisiunii „Prezenţe româneşti”, difuzate vineri, 3 noiembrie, respectiv sâmbătă, 4 noiembrie, de la ora 19.30, la TVR Internaţional.

Profesorul Daniel Mirea este un psihoterapeut renumit în societatea londoneză.

A plecat din ţară imediat după Revoluţie. Visa să studieze psihologia, specialitate care, la vremea respectivă, nu era în România. A plecat, aşadar, în Marea Britanie, a absolvit facultatea și este consultant în psihoterapie comportamentală.

(w882) Daniel MirDe mai bine de 25 de ani, este specialist în psihoterapie şi sănătate mintală. Este membru al Asociaţiei Britanice de Psihoterapie Cognitivă şi Comportamentală şi asociat senior la Royal Society of Medicine. De asemenea, este şef de catedră la două universităţi din Londra, Academia existenţială, ce se află sub tutela Middlesex University, respectiv Regent's University. Cursurile pe care le predă sunt la nivel de masterat şi doctorat în psihoterapie cognitiv comportamentală.

Daniel Mirea are şi o clinică privată. A tratat mii de pacienţi şi supervizează medici din toată Europa, dar şi din Canada şi America Latină. Oferă consultanţă Ministerului Sănătăţii din Marea Britanie şi unor fundaţii de sănătate mintală care sunt patronate de prinţul William. De altfel, a întâlnit şi membri ai familiei regale în numeroase rânduri.

(w882) Daniel MirUitându-mă înapoi, un moment cheie a fost înainte de ’89, când am ajuns la zidul Berlinului. Am fost apoi curios, am vrut să aflu cum e lumea de partea cealaltă a zidului”, recunoaşte interlocutorul realizatoarei TVR Angela Avram Giurgiu.​ Povestea lui – într-un nou episod al seriei „Prezenţe româneşti”, ce va putea fi urmărit vineri, 3 noiembrie, de la ora 19.30, la TVR Internaţional.

„Familia mea e la Londra, dar când plec în România și mă întreabă cineva, răspunsul meu e ’plec acasă’”, mărturiseşte  avocatul Remus Robu, originar din Borşa, Maramureş. Este absolvent al London Metropolitan University şi şi-a început cariera juridică în Marea Britanie în 1997. În prezent, are propriul cabinet de avocatură în Londra - Remus Robu Solicitors.

(w882) remus RobuA format o echipă de avocați români, alături de care oferă consultanță şi asistență juridică sau reprezentare în instanţă pentru numeroşi cetăţeni români, victime ale unor accidente la locul de muncă sau rutiere, câştigând procese cu sume substanțiale drept despăgubiri.

De asemenea, sprijină diferite acţiuni sociale şi culturale de promovare a valorilor româneşti în Regatul Unit.

Remus Robu are două fiice gemene, ambele studente în ţara de adopţie.

Sâmbătă, pe 4 noiembrie, de la 19.30, i-am aflt parcursul, cu suişurile şi coborâşurile sale, într-o ediţie în premieră a seriei „Prezenţe româneşti”, la TVR Internaţional.

***

Realizator Angela Avram Giurgiu
Director de imagine Dan Gheorghe

***

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

(w500) Departamen

8:35 Călător de meserie

*Studioul teritorial Târgu Mureş

Povestea Sfântului din Montparnasse

#CalatorDeMeserie a ajuns în orașul care i-a devenit casă sculptorului Constantin Brâncuși, din 1904 și până la moarte. "Povestea Sfântului din Montparnasse" dezvăluie nu doar geniul creator al artistului, recunoscut și apreciat de statul francez și de o lume înteagă, ci și omul Constantin Brâncuși, locurile și persoanele care l-au inspirat la Paris, felul în care a acesta a ales să trăiască.

Peste 400.000 de oameni i-au admirat lucrările în cadrul celei mai mari expoziții retrospective dedicată sculptorului la celebrul Centru Pompidou, care în 2025 se închide timp de 5 ani pentru renovări. După redeschidere, operele artistului român vor străluci din nou în atelierul lui reconstituit, așa cum i-a fost dorința înainte să părăsească această lume.

Realizator şi producător Simona Boanţă

9:00 Profesioniştii... cu Eugenia Vodă

*Invitat Constantin Zeletin

Prezentator şi realizator Eugenia Vodă

 
Exclusiv în România: Bucovina: cântecul lemnului

Exclusiv în România: Bucovina: cântecul lemnului

publicat: vineri, 28 martie 2025

Echipa „Exclusiv în România” ne propune să o însoțim într-o călătorie a lemnului: de la pădurile Bucovinei, până la prețioasele obiecte cioplite ...

Ce drepturi au copiii ai căror părinți muncesc în străinătate?

Rareș Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, este invitatul Angelei Avram în ...

Alegeri prezidenţiale 2025: TVR transmite dezbaterea finală pe 29 aprilie

Televiziunea Română va reflecta campania electorală printr-un maraton de dezbateri, programe informative şi emisiuni de promovare electorală. ...

 

#tvri