loader
Foto

„Prezenţe româneşti” cu impact în Marea Britanie, portretizate la TVR Internațional

Realizatoarea Angela Avram Giurgiu şi directorul de imagine Dan Gheorghe ne-au propus două filme-portret ale unor români care s-au remarcat în mediul academic şi juridic din Marea Britanie şi ale căror rezultate sunt recunoscute de comunitatea de adopţie. În 3 şi 4 noiembrie, de la ora 19.30, la TVR Internaţional.

 

Angela Avram
Prezenţe româneşti

În contextul în care comunitatea românească este a doua ca mărime din Marea Britanie, nu e de mirare că numeroşi compatrioţi s-au afirmat din punct de vedere profesional în societatea britanică. În această săptămână, TVR Internaţional aduce în atenţia publicului poveştile de succes ale unor personalităţi de origine română din Londra, care fac performanţă în domeniile lor de activitate.

Le-au fost dedicate două ediţii ale emisiunii „Prezenţe româneşti”, difuzate vineri, 3 noiembrie, respectiv sâmbătă, 4 noiembrie, de la ora 19.30, la TVR Internaţional.

Profesorul Daniel Mirea este un psihoterapeut renumit în societatea londoneză.

A plecat din ţară imediat după Revoluţie. Visa să studieze psihologia, specialitate care, la vremea respectivă, nu era în România. A plecat, aşadar, în Marea Britanie, a absolvit facultatea și este consultant în psihoterapie comportamentală.

(w882) Daniel MirDe mai bine de 25 de ani, este specialist în psihoterapie şi sănătate mintală. Este membru al Asociaţiei Britanice de Psihoterapie Cognitivă şi Comportamentală şi asociat senior la Royal Society of Medicine. De asemenea, este şef de catedră la două universităţi din Londra, Academia existenţială, ce se află sub tutela Middlesex University, respectiv Regent's University. Cursurile pe care le predă sunt la nivel de masterat şi doctorat în psihoterapie cognitiv comportamentală.

Daniel Mirea are şi o clinică privată. A tratat mii de pacienţi şi supervizează medici din toată Europa, dar şi din Canada şi America Latină. Oferă consultanţă Ministerului Sănătăţii din Marea Britanie şi unor fundaţii de sănătate mintală care sunt patronate de prinţul William. De altfel, a întâlnit şi membri ai familiei regale în numeroase rânduri.

(w882) Daniel MirUitându-mă înapoi, un moment cheie a fost înainte de ’89, când am ajuns la zidul Berlinului. Am fost apoi curios, am vrut să aflu cum e lumea de partea cealaltă a zidului”, recunoaşte interlocutorul realizatoarei TVR Angela Avram Giurgiu.​ Povestea lui – într-un nou episod al seriei „Prezenţe româneşti”, ce va putea fi urmărit vineri, 3 noiembrie, de la ora 19.30, la TVR Internaţional.

„Familia mea e la Londra, dar când plec în România și mă întreabă cineva, răspunsul meu e ’plec acasă’”, mărturiseşte  avocatul Remus Robu, originar din Borşa, Maramureş. Este absolvent al London Metropolitan University şi şi-a început cariera juridică în Marea Britanie în 1997. În prezent, are propriul cabinet de avocatură în Londra - Remus Robu Solicitors.

(w882) remus RobuA format o echipă de avocați români, alături de care oferă consultanță şi asistență juridică sau reprezentare în instanţă pentru numeroşi cetăţeni români, victime ale unor accidente la locul de muncă sau rutiere, câştigând procese cu sume substanțiale drept despăgubiri.

De asemenea, sprijină diferite acţiuni sociale şi culturale de promovare a valorilor româneşti în Regatul Unit.

Remus Robu are două fiice gemene, ambele studente în ţara de adopţie.

Sâmbătă, pe 4 noiembrie, de la 19.30, i-am aflt parcursul, cu suişurile şi coborâşurile sale, într-o ediţie în premieră a seriei „Prezenţe româneşti”, la TVR Internaţional.

***

Realizator Angela Avram Giurgiu
Director de imagine Dan Gheorghe

***

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

(w500) Departamen

10:00 Rivalii (R)

Prezentatori: Marina Almăşan şi Dan Helciug

Jurnalist coordonator Mirela Vasile

Realizatori: Marina Almaşan şi Adreea Baciu

Regizor artistic Luminiţa Iordanescu

Colaboratori: Costin Teodorescu şi Raluca Tudor

Producător Marina Almăşan

Coproducător Astra dell Arte

(Reluare)

11:35 La un pas de România

*Transcarpatia

Episodul 2-Blestemul sarii

La un pas de România în Transcarpatia, peste Tisa, Slatina sau Solotvino, cum îi este numele în ucraineană, este una dintre cele mai vechi şi cunoscute aşezări din toată zonă. Localitatea este şi a fost dintotdeauna una de români maramureşeni. La răscrucea drumurilor istoriei şi ale vieţii, natura şi divinitatea au înzestrat pământurile Slatinei cu cea mai bună sare din Europa. Solul şi subsolul Slatinei au fost cercetate încă de pe vremea romanilor, dornici de a lua cu ei spre Roma ”darul zeilor” de cea mai bună calitate. De 2000 de ani au tot venit alţi şi alţi curioşi care şi-au încărcat fie sacii, fie carele, fie căruţele, vagonetele, camioanele, sau containerele cu sarea Slatinei. Pentru mulţi, şi pungile cu bani se îngroşau, tot datorită sării de lângă Tisa, la fel şi conturile din băncile lumii. Totul a fost bine până acum mai bine de 10 ani când apa s-a năpustit în minele cu sare şi nu s-a mai lăsat dusă. Sarea s-a ascuns în apele din ce în ce mai bogate, minerii şi-au pierdut locurile de muncă, iar conturile din bancă s-au închis. Nu pentru toţi.

Realizator şi producător Aura Dobre

(redifuzare)

 
IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

publicat: miercuri, 04 decembrie 2024

Anul acesta se împlinesc 17 ani de la moartea marelui actor și profesor, Adrian Pintea. A plecat dintre noi mult prea repede, la apogeul ...

Poeta ANA BLANDIANA şi MIRCEA DUMITRU în DIALOGURI ACADEMICE

Duminică, 8 decembrie, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la un dialog de colecţie cu ANA BLANDIANA, prima româncă recompensată ...

Artiști basarabeni și artiști români, la „Drag de România mea!”

O nouă gală specială avem în dar pentru voi sâmbătă, v7 decembrie, de la ora 20.00 și duminică, de la ora 15.00, numai la TVR 2.

 

#tvri