loader
Foto

"Prezenţe româneşti" cu familia preotului Nicu Liuţă din Columbia Britanică

Sâmbătă, 30 decembrie, de la ora 22.40, la TVR Internaţional, am urmărit o ediție "Prezenţe româneşti"cu familia preotului Nicu Liuţă din Columbia Britanică. În reluare joi, la 6:20, ora României.

 

Mihaela Crăciun
Prezenţe româneşti

Distanțele n-au constituit și nu constituie pentru Ioana şi Nicu Liuţă un impiediment în păstrarea legăturii cu patria mamă, chiar daca de 20 de ani sunt în Canada, unde au sosit cu doua valize și cu fetița care avea doi ani. Şi-au dorit Vancouver după ce au văzut câteva broşuri şi s-au simţit atraşi de natura şi cultura din Columbia Britanică.

(w882)

Canada a reprezentat pentru ei oportunitatea  de a îşi folosi talanţii şi  au reuşit cu prisosinţă. Ioana-Livia Liuţă a fost câștigătoarea Premiului din anul 2022 acordat lucrătorilor cu responsabilități în digitizarea, prezervarea digitală și accesibilitatea resurselor bibliotecilor de pe continentul nord-american, iar părintele Nicu este consilier spiritual la cel mai mare spital din Vancouver.

Sosită la 23 de ani în Canada, Ioana Livia a absolvit Colegiului Național “Liviu Rebreanu” din Bistrița și Facultatea de Geografie la Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj unde este înscrisă şi la doctorat.

Parintele Nicu Liuţă, preot paroh la Biserica Ortodoxă Română Sfântul Gheorghe din New Westminster, a urmat Liceul sanitar la Hunedoara, Facultatea de biologie și Facultatea de teologie ortodoxă la Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. De asemenea, are un masterat în biologie moleculară şi este pasionat de pictură, fiind hărăzit cu talent artistic.

(w882)

(w882)

Familia Liuţă încearcă să promoveze credința, cultura, tradițiile, portul, folclorul, valorile  caracteristice spiritualității românești, buna înțelegere, toleranța şi să aducă bucurie românilor aflaţi  în Columbia Britanică.

8:35 Călător de meserie

*Studioul teritorial Târgu Mureş

Povestea Sfântului din Montparnasse

#CalatorDeMeserie a ajuns în orașul care i-a devenit casă sculptorului Constantin Brâncuși, din 1904 și până la moarte. "Povestea Sfântului din Montparnasse" dezvăluie nu doar geniul creator al artistului, recunoscut și apreciat de statul francez și de o lume înteagă, ci și omul Constantin Brâncuși, locurile și persoanele care l-au inspirat la Paris, felul în care a acesta a ales să trăiască.

Peste 400.000 de oameni i-au admirat lucrările în cadrul celei mai mari expoziții retrospective dedicată sculptorului la celebrul Centru Pompidou, care în 2025 se închide timp de 5 ani pentru renovări. După redeschidere, operele artistului român vor străluci din nou în atelierul lui reconstituit, așa cum i-a fost dorința înainte să părăsească această lume.

Realizator şi producător Simona Boanţă

9:00 Profesioniştii... cu Eugenia Vodă

*Invitat Constantin Zeletin

Prezentator şi realizator Eugenia Vodă

 
Exclusiv în România: Bucovina: cântecul lemnului

Exclusiv în România: Bucovina: cântecul lemnului

publicat: vineri, 28 martie 2025

Echipa „Exclusiv în România” ne propune să o însoțim într-o călătorie a lemnului: de la pădurile Bucovinei, până la prețioasele obiecte cioplite ...

Ce drepturi au copiii ai căror părinți muncesc în străinătate?

Rareș Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, este invitatul Angelei Avram în ...

Alegeri prezidenţiale 2025: TVR transmite dezbaterea finală pe 29 aprilie

Televiziunea Română va reflecta campania electorală printr-un maraton de dezbateri, programe informative şi emisiuni de promovare electorală. ...

 

#tvri