loader
Foto

Galerie foto

Prezenţe româneşti - Violeta Popescu, istoric, cercetător, om de cultură, fondator al Centrului Cultural Italo-Român din Milano

Violeta Popescu este un nume respectat în lumea culturală italiană, datorită iniţiativelor de păstrare a identităţii naţionale şi spirituale, dar şi de promovare a imaginii României în Italia.

 

Prezenţe româneşti

Şi-a construit o carieră remarcabilă de-a lungul a celor aproape 20 de ani de cînd trăieşte la Milano. Prin tot ceea ce face, vorbeşte despre legăturile culturale dintre România și Italia.

(w882) Prezenţe

Ca o continuare firească a acestor eforturi de păstrare și cunoaștere a reperelor identitare, a fondat Centrul Cultural Italo-Român din Milano care poartă emblema unor proiecte remarcabile. Prin programele pe care le dezvoltă, aduce în actualitate relaţiile şi interferenţele dintre cele două culturi dar, în egală măsură, dedică timp şi pentru recuperarea memoriei istorice.

Dialogul intercultural s-a concretizat şi prin înfiinţarea editurii Rediviva, prima editură românească fondată în Italia.

(w882) Prezenţe

Activitatea de promovare a culturii românești prin publicații în limba italiană sau prin apariții bilingve, traduceri din literatura română, participarea la festivaluri și târguri de carte din Italia, sunt doar câteva dintre obiectivele proiectului.

Prin tot ceea ce face, Violeta Popescu este legată de România și de promovarea culturii din țara natală. Spune cu mândrie că este un om cu două inimi, câte una pentru fiecare țară - cea în care s-a născut și cea care a adoptat-o.

 

(w882) Prezențe

Proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Ați aflat povestea Violetei Popescu dintr-o nouă ediţie a emisiunii Prezențe românești, realizată de Liliana Văduva – producător şi Remus Tigoianu – director de imagine şi difuzată luni, 21 octombrie 2024, la ora 17.30, la TVR Internaţional. Emisiunea va fi reluată în data de 22 octombrie la 2.30 și, respectiv, 12.00.

Puteți urmări edițiile emisiunii și pe TVR+.

***

Credit foto: Arhiva emisiunii „Prezențe românești/Liliana Văduva

 

 

 

8:35 Călător de meserie

*Studioul teritorial Târgu Mureş

Povestea Sfântului din Montparnasse

#CalatorDeMeserie a ajuns în orașul care i-a devenit casă sculptorului Constantin Brâncuși, din 1904 și până la moarte. "Povestea Sfântului din Montparnasse" dezvăluie nu doar geniul creator al artistului, recunoscut și apreciat de statul francez și de o lume înteagă, ci și omul Constantin Brâncuși, locurile și persoanele care l-au inspirat la Paris, felul în care a acesta a ales să trăiască.

Peste 400.000 de oameni i-au admirat lucrările în cadrul celei mai mari expoziții retrospective dedicată sculptorului la celebrul Centru Pompidou, care în 2025 se închide timp de 5 ani pentru renovări. După redeschidere, operele artistului român vor străluci din nou în atelierul lui reconstituit, așa cum i-a fost dorința înainte să părăsească această lume.

Realizator şi producător Simona Boanţă

9:00 Profesioniştii... cu Eugenia Vodă

*Invitat Constantin Zeletin

Prezentator şi realizator Eugenia Vodă

 
Exclusiv în România: Bucovina: cântecul lemnului

Exclusiv în România: Bucovina: cântecul lemnului

publicat: vineri, 28 martie 2025

Echipa „Exclusiv în România” ne propune să o însoțim într-o călătorie a lemnului: de la pădurile Bucovinei, până la prețioasele obiecte cioplite ...

Ce drepturi au copiii ai căror părinți muncesc în străinătate?

Rareș Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, este invitatul Angelei Avram în ...

Alegeri prezidenţiale 2025: TVR transmite dezbaterea finală pe 29 aprilie

Televiziunea Română va reflecta campania electorală printr-un maraton de dezbateri, programe informative şi emisiuni de promovare electorală. ...

 

#tvri