loader
Foto

”Prezenţe româneşti”: Turismul în Voivodina | VIDEO

În a patra ediţie a seriei de emisiuni Prezenţe româneşti dedicate românilor din Voivodina, difuzată duminică, 22 octombrie, la ora 19.30, la TVR Internaţional, a fost analizată situația circulației turistice în această regiune și implicarea comunității românești în turism.

 

.

.
Emisiunea, realizată de Mihaela Iamandei, jurnalist TVR Internațional, și Claudiu Petringenaru, director de imagine, arată cum în Banatul central și de sud, unde trăiesc cei mai mulți etnici români din Serbia, potențialul turistic este uriaș, dar mult prea puțin valorificat. Românii pun accent pe cultură pentru ca datinile și obiceiurile să supraviețuiască. Românii au istorie, au datini și obiceiuri, au tradiții, port popular. Au biserici, muzee, fanfară, teatru, trupe de dans, fac spectacol oriunde merg. Au gastronomie specifică și darul povestirii, dar exprimă toate acestea fără legătură cu turismul organizat în sens economic.

(w882)Într-un periplu cultural prin Banatul central și Banatul de sud am constatat că românii produc cultură mai mult ca oriunde, dar nu produc bani în turism pe seama culturii lor. Organizația Turistică a Voivodinei include 34 de filiale și 8 agenții turistice.  La organizația din Vârșeț, un singur angajat este etnic român, dar lucrează în departamentul IT. Ghizii nu sunt vorbitori de limba română, ci de limba sârbă și engleză. Cu toate acestea, organizația are programe în limba română, pentru turiștii din România. Oferta turistică include însă doar obiective culturale și legate de relief din Vârșeț și imediatele împrejurimi. Nimic despre cele peste 40 de sate populate de români și cultura lor.

(w882)

“Suntem martori ai expansiunii turismului astăzi și ne străduim să organizăm locuri interesante în împrejurimea Vârșețului, cum ar fi „Drumul vinului”, „Dunele de nisip” și obiectivele culturale din Vârșeț. Cei mai mulți turiști sunt din România, dar și din Germania, Slovenia, Cehia, Croația. Românii sunt confrații noștri care cu drag vin aici și noi îi primim și le arătăm cu drag Vârșețul, merg pe Dealul Vârșețului, până la Cetate. Se spune că Vârșeț e un oraș cu 365 de zile de aer curat. La finalul zilei, pot merge la un restaurant să ia o masă pe măsură, să testeze bucătăria locală. Le  place mâncarea sârbească, cu mici, pleșcavica, şi cer  papanași, dar nu se găsesc. Au fost cândva, trebuie să-i readucem în meniuri”, a declarat pentru TVR Internațional Tatiana Palkovac, directoarea Organizației de Turism Vârșeț.

Gastronomia românească este totuși slab reprezentată în Voivodina. De exemplu, nu există ciorbă românească în această zonă. Găsim produse locale care nu au legătură cu bucătăria românească în restaurante care nu sunt înființate de români, nu au angajați români, dar se vor cu specific românesc. Manifestarea principală din Voivodina o constituie “Zilele culesului de vie”, în septembrie, eveniment care durează patru zile.  La Vârșeț sosesc  cu acest prilej cam 25.000 de români, cu precădere din Timișoara.

Anul trecut, au fost  10.000 de înnoptări înregistrate doar din partea turiștilor români. În orașul Vârșeț, sunt 3 hoteluri și aproximativ 40 de locuri în apartamente private. Organizația turistică a orașului are materiale promoționale și în limbile română, maghiară, engleză și sârbă. Cele mai multe sunt cele în limba română, legate de obiectivele din și din jurul Vârșețului. Mulți români, dar și sârbi vin dinspre Belgrad spre Timișoara cu un ghid care aparține comunității românești: Luminița Avramescu, fostă stewardesă.

(w882)“Plecând din Belgrad, trecem prin 6 sate românești. În fiecare sat, există și biserică românească și sârbească. Vizităm și  biserica românească în Vârșeț. Fiind ortodocși, se consideră prieteni și frați cei mai buni și vecini cei mai buni. În jurul orașului Vârșeț, există multe sate în care folclorul este parte din viața lor așa că dacă avem ocazia să vizităm un sat unde e un grup de folclor care ne face un eveniment pentru turiști asta e foarte interesant pentru sârbi, cu muzică și dansuri  românești”, a precizat, pentru TVR Internațional, Luminița Avramescu , ghid turistic național al Serbiei, care reprezintă Asociația turistică  Etno Eco Team.

Turismul cel mai des practicat în această zonă este cel de weekend, cu o noapte sau două de cazare în Timișoara sau Arad.  În Voivodina, turiștii sârbi sunt interesați de elemente specifice etnicilor români din această zonă, doar pentru că ghidul este de origine română și accentuează în prezentările sale specificul românesc al zonei și caută să-i expună pe turiști cât mai mult culturii noastre. În fiecare sat e ceva interesant. Se poate vizita o casă românească sau o asociație a femeilor care fac artizanat cu specific românesc. Gastronomia se aseamănă însă mai mult cu cea sârbească, așa că turiștii trebuie să aștepte până ajung la Timișoara ca să mănânce cu specific românesc.

(w882)“Vin minimum 1000 de români pe an la mine în complexul hotelier. Vin la Revelion, 200 - 250 de români, stau 2 zile. La Revelionul sârbesc, 100.  La 8 Martie, de Ziua femeii, vin 100. Am un program când fac ziua colegului român, vine cu grupe și fac chef pentru el. Vara vin multe echipe sportive. Eu, de exemplu, am înțelegere cu Miodrag Belodedici. Vin echipe, fac antrenament, au 3 mese pe zi, a declarat, pentru TVR Internațional, și Pavlo Radovici , patron complex turistic din Vârșeț.

(w882)Marioara Sfera este traducător autorizat în domeniul juridic și profesoară de latină la liceul de medicină și chimie din Vârșeț. Traduce și materiale promoționale pentru turism și  organizează grupuri pentru vizite în orașe din România, în special Timișoara. Aduce în România atât români etnici în Serbia, cât și sârbi.

“Organizez, în medie, cinci excursii pe an, la Timișoara, în general, în perioada unor mari sărbători. Turiștii sunt încântați de Muzeul de Artă și alte obiective culturale, dar și de gastronomie și cer în special locuri unde se mănâncă papanași”, a spus Marioara Sfera, ghid turistic din Vârșeț.

(w882)Prin satele Voivodinei, promovarea culturii și a gastronomiei românești depinde de manifestările dedicate păstrării valorilor în comunitatea de români. Nu sunt afaceri locale legate de produse tradiționale, iar tradiția ospitalității românești este sporadică.

(w882)“Facem dulciuri, țucumici, acești biscuiți cu ou, nucă, dulceață, facem gugluf, adică un fel de cozonac cu mac, gogoși cu gem, care la noi se numesc croavne, pogaci, un fel de pâine împletită cu care primim oaspeții. Prăjituri vindem în diverse localități. Facem și fasole și sarmale”, ne-a povestit Marta Ștefan, localnică din Grebenac.

La fel ca și în România și oriunde, turismul poate atrage bani, poate întoarce din drum oamenii care au plecat, poate  îmbogăți un popor, poate salva și statornici o populație aflată pe cale de dispariție. Românii din Voivodina privesc spre în afară, dar adevărul se află în interiorul lor și așteaptă doar să fie arătat lumii întregi.

 

Realizator: Mihaela Iamandei

Director de imagine: Claudiu Petringenaru

***

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

(w500) Departamen

 

 

14:40 La pas prin ţară

*Molovata Nouă, o destinație apreciată de turiști
La pas prin țară vizităm riviera Nistrului

Într-o nouă ediție „La Pas prin țară”, ajungem în satul Molovata Nouă, din raionul Dubăsari, la peste 50 km de Chișinău, unde vizităm Muzeul Țăranului o pensiune de familie, cunoaștem istoria satului și facem o plimbare cu barca pe Nistru.

Molovata Nouă se află pe malul stâng al fluviului Nistru. Deci pentru a ajunge acolo, vei trece Nistrul cu bacul. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Dubăsari și la 58 km de Chișinău.

Oaspeții care vin în localitate au posibilitatea să meargă pe malurile stâncoase și înalte ce se ridică deasupra râului pentru a urmări imaginile impresionante din împrejurimi. Amatorii de senzații tari vin deseori aici pentru a zbura cu parapanta. De asemenea, dacă ai ajuns aici nu ar trebui să ratezi vizitarea Muzeului Ţăranului, un proiect inițiat de, Ion Ştefăniţă, expert în patrimoniu.

Localitatea este foarte populară printre turiști. Aici te poți încadra în mai multe activități, precum: plimbări cu barca, caiac-canoe, excursie cu ATV-ul sau să te bucuri de plajele amenajete pe Nistru.
Tot în această ediție ajungem la o pensiune de familie. Iar gazda locului este tânărul Mihai Gazea ghid de turism și antreprenor la 21 de ani. Aceștia oferă spații de cazare într-un loc cu peisaje deosebite

Prezentator Ion Răilean

Producător Luminița Popa

(Reluare)

15:10 Exclusiv în România

*Istorii cu gust la Dunărea de Jos

In acest episod va propunem sa mergem in vizita in Galati, un oras frumos despre care se stie destul de putin.
Turnul de televiziune de la Galati este un obiectiv turistic emblematic insa razboiul din apropierea granitelor l-a transformat intr-un obiectiv strategic, asa ca poate fi admirat doar de la distanta, ceea ce am facut si noi.
Continuam cu istoria foarte veche a Galatiului si putem vorbi despre Inocens care ar putea fi primul patrician daco-roman crestinat, al carui mormant a fost descoperit la Barbosi. Scheletul acestuia se afla expus in Lapidariumul Muzeului de Istorie din Galati. Tot la Galati se afla si Casa Cuza. Casa in care a locuit Alexandru Ioan Cuza, fost parcalab de Galati. In interior gasim, pe langa o serie de obiecte personale ale domnitorului, si un unicat mondial: cea mai veche paine coapta din lume, nealterata si vizibila, coapta pe la 1892 la Genova si adusa in Galati de catre un marinar. Tot la Muzeul de istorie putem vedea o alta raritate o masina De Dion-Bouton, foarte putine au mai ramas in lume, una se afla la Galati.
Galateanca Vera Atkins a ajuns sa coordoneze operatiunile britanice din al II-lea Razboi Mondial, pe teritoriul Frantei ocupate.S-a implicat foarte mult in tot ceea ce insemna spionaj si sabotaj, a instruit agenti, s-a implicat si in operationea Overlord, a primit si Legiunea de Onoare a Frantei, a murit in Anglia dar n-a incetat sa spuna ca este originara din Galati.
Ajungem si la Biserica Fortificata Precista, cea mai veche biserica din Galati, cu un rol important in apararea malului Dunarii. Ghidul nostru in spiritualitatea crestina a locului va fi Inaltpreasfintitul Casian arhiepiscopul Dunarii de Jos.
Gina Bradea este cetatean de onoare al judetului Galati si a primit acest titlu pentru felul in care promoveaza gastronomia locala, si daca vreti sa vedeti ce inseamna raritati gastronomice moldo-dobrogene cum spune Gina Bradea, trebuie sa fiti alaturi de noi la o noua editie.

Prezentator Cristian Tabără

Realizatori Ilinca Ciobanu şi Cristian Tabără

Producători: Cristian Tabără şi Marin Găbudean

(Reluare)
 
Un vehicul-legendă, la Unforgettable Festival 2025

Un vehicul-legendă, la Unforgettable Festival 2025

publicat: vineri, 12 septembrie 2025

În pragul aniversării a 70 de ani de televiziune publică (1956–2026), primul car color al Televiziunii Române a fost restaurat și rebranduit ...

Puterea noastră interioară și dificultățile vieții

Puterea noastră interioară și dificultățile vieții

publicat: vineri, 12 septembrie 2025

Limitele sunt doar o barieră pusă de fiecare dintre noi - este ceea ce ne spun invitații acestei ediții, dr. Dan Mircea Farcaș, cardiolog în ...

 „Mic dejun cu un campion” cu actorul Vlad Ivanov

Este actorul rolurilor secundare. Este cel care ştie să şlefuiască măiastru, până la cea mai strălucitoare reflexie, fiecare faţetă a ...

 

#tvri