loader
Foto

Cercetare de talie mondială la Măgurele

Cea mai avansată infrastructură de cercetare în domeniul laserelor de mare putere este în România, la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Măgurele. Este vorba despre proiectul ELI-NP (Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics), o mândrie națională.

 

Cristina Leorenț
Investiţi în România!

Laserul de la Măgurele, aşa cum este cunoscut ELI-NP, înseamnă de fapt, doi laseri, care în 2019, au atins o putere de 10 petawaţi, într-o infimă fracţiune de secundă, circa a zecea parte din energia transmisă de soare pământului, şi care, din 2022, şi-a deschis porţile pentru utilizatori în vederea realizării de experimente.

(w882) Investiți

Proiectul a fost aprobat în urmă cu 13 ani, investiţia iniţială fiind de 2 miliarde de lei, 65% cofinanţare de la Comisia Europeană, restul de Guvernul României. Pe lângă infrastructura de la Măgurele, Cehia şi Ungaria găzduiesc centre complementare de cercetare, unde lucrează în jur de 1.000 de persoane. Pentru a obţine rezultate este nevoie de oameni cu foarte multă pasiune, care este cultivată într-un mediu stabil, ceea ce a reuşit să creeze managementul de la ELI-NP – IFIN-HH.

(w882) Investiți

La ELI-NP este în plină desfăşurare proiectul Dr. Laser, bazat pe o finanţare europeană de 350 de milioane de euro prin Programul de Sănătate, derulat până în 2029, prin care sunt cercetate metode noi care trebuie să îmbunătăţească calitatea procedurilor de imagistică medicală şi să reducă doza de radiaţie, mai ales în tratamentele repetitive, obligatorii în vindecarea cancerului de sân sau orice alt organ.

(w882) Investiți

La ELI-NP Măgurele este în construcţie al doilea sistem de lumină extremă, cel al sistemului de fascicul gama de mare intensitate, care va fi operaţional până la sfârşitului anului 2026, infrastructuri de cercetare care deschid calea spre o mai bună înţelegere a fisiunii nucleare, rezultatul fiind o sursă curată şi sigură de energie, domeniu care atrage specialişti români şi străini din întreaga lume.

(w882) Investiți

În cele două zile de filmare, am întâlnit foarte mulţi tineri ingineri care aplică cunoştinţele acumulate în mediul universitar, în experimente diverse, dornici de a depăşi frontiera cunoaşterii în activităţi de cercetare în fizică nucleară fundamentală şi aplicată, pe o infrastructură unică în lume. A stat de vorbă cu unii dintre ei, jurnalista Roxana Ghiţulescu.

(w882) Investiți

Activităţile Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” de la Măgurele sunt complexe şi conectate la comunităţile ştiinţifice internaţionale de la CERN Geneva, FAIR Darmstadt, JINR Dubna, ELI etc.

(w882) Investiți

Ediţia de colecţie a emisiunii „Investiţi în România!”, realizată la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH) de la Măgurele, va fi redifuzată la TVR Internațional, marţi, 22 iulie, ora României 21:00 şi miercuri, 23 iulie, orele 4:00 şi 12:00.

(w882) Investiți

(w882) Investiți

INVITAŢI:

Dr. NICOLAE MARIUS MĂRGINEAN, director general Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Măgurele
Dr. MIHAI RADU, director ştiinţific Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei", Măgurele
Dr. IOAN VALENTIN MOISE, coordonator Departament de Iradieri Tehnologice, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Măgurele
Dr. RĂZVAN LICĂ, cercetător Departamentul de Fizică Nucleară, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Măgurele
Prof. dr. CĂLIN ALEXANDRU UR, director ELI-NP, Măgurele
Dr. IOAN DĂNCUŞ, director tehnic ELI-NP, Măgurele
Dr. DOMENICO DORIA, coordonator Departamentul de Experimente cu Laser, ELI-NP, Măgurele
Dr. CĂTĂLIN MATEI, cercetător senior, coordonator Departamentul Sistem Gama, ELI-NP, Măgurele
Dr. DIMITER LOUKANOV BALABANSKI, coordonator Departamentul de Experimente cu Fascicul Gama, ELI-NP, Măgurele
Dr. DAN STUTMAN, cercetător senior, Laboratorul de Imagistică cu Raze X, ELI-NP, Măgurele
PÄR-ANDERS SÖDERSTRÖM, cercetător ELI-NP, Măgurele
Dr. MIHAI CUCIUC, Departamentul de Experimente cu Fascicul Gama, ELI-NP, Măgurele
CRISTIAN ALEXE, inginer Departamentul Sistem Laser, ELI-NP, Măgurele
ŞTEFAN POPA, inginer Departamentul Sistem Laser, ELI-NP, Măgurele
ŞTEFANIA IONESCU, inginer chimist, doctorand Laboratorul de Ţinte, ELI-NP, Măgurele
MARIA-IULIA ZAI, inginer fizician, doctorand Laboratorul de Ţinte, ELI-NP, Măgurele
ANA MARIA LUPU, doctor inginer chimist, Departamentul de Experimente cu Laser, ELI-NP, Măgurele
PRIYANKA NANDY, biolog Departamentul de Experimente cu Laser, ELI-NP, Măgurele
DANIEL DOROBANŢU, doctorand Laboratorul de Experimente cu Laser, ELI-NP, Măgurele
ALEXANDRA GRIGORE, tehnician Departamentul Sistem Laser, ELI-NP, Măgurele
BIANCA STAN, tehnician Departamentul Sistem Laser, ELI-NP, Măgurele
FATTIMA AL-ABEDJ, tehnician Departamentul Sistem Laser, ELI-NP, Măgurele

***

Credit foto
RALUCA AMZĂR
Imagine
RĂZVAN CHIRIAC
FLORINEL DUMITRU
DAN GHEORGHE
Montaj
MIHAELA CHIPER
Documentarist
GIORGIANA ŞUŞURINCĂ-ENACHE
Jurnalişti
RALUCA AMZĂR
ANA MARIA GHIUR
ROXANA GHIŢULESCU
Moderaror & Producător
CRISTINA LEORENŢ

***

Împreună construim pentru generațiile următoare!

***
email: investitiinromania@tvr.ro

Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

Așteptăm opiniile și sugestiile dumneavoastră pe pagina de Facebook a emisiunii!

 

 

18:45 Europa Azi

Europa Azi este o rubrica din care telespectatorii vor afla ce se întâmpla in Uninea Europeana, ce decizii se iau in forurile de conducere, cum trăiesc cetățenii din acest spațiu.

Realizator Vitalie Enache

19:00 Destine ca-n filme

*Constantin Popovici-"Un nomad modern"

Cel mai important moment din viata sa a fost în 2012, atunci când a decis să renunte la sportul de înaltă performantă pentru a începe o nouă viată, aceea de artist. Asa a descoperit o nouă pasiune, si anume high diving-ul, sau cliff diving-ul (săriturile de pe stânci).

Fără aceste schimbări din viata sa, Constantin Popovici nu ajungea campion mondial.

Întâmplările dramatice au fost accidentările, însă acestea l-au făcut să revină din ce în ce mai puternic de fiecare data.

*Mihai Sarca-"Colectionarul de fluturi"

Am venit în Râmnicu Sărat să cunoastem povestea unui om simplu, dar extraordinar, un veritabil custode al memoriei teatrului si cinematografiei românesti. Generatii întregi din lumea artistică îl cunosc pe Mihai Sarca drept "Colectionarul de fluturi". Întreaga sa viată a dedicat-o unei pasiuni rare: păstrarea amintirilor marilor artisti. Fiecare autograf de pe o fotografie, carte, afisș sau caiet program, fiecare poveste din colectia sa reprezintă o fărâmă dintr-o istorie pe care el însusi, până la venerabila vârstă de 81 de ani, a construit-o în singurătate, cu pasiune, cu dăruire si cu sacrificiu.

Prezintă Iuliana Marciuc

Redactor Dana Ilie

Realizator Silvia Ionescu

Producător Iuliana Marciuc

 
Peșterile și încălzirea globală

Peșterile și încălzirea globală

publicat: miercuri, 16 iulie 2025

Ce ne spun peșterile despre climă? Dar despre oameni...? În ce ritm se topesc ghețarii? Cu cât a crescut nivelul mărilor? Ce se-ntâmplă cu ...

Cercetare de talie mondială la Măgurele

Cercetare de talie mondială la Măgurele

publicat: miercuri, 16 iulie 2025

Cea mai avansată infrastructură de cercetare în domeniul laserelor de mare putere este în România, la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare ...

Constantin Popovici - „Un nomad modern

Constantin Popovici - „Un nomad modern"

publicat: marţi, 15 iulie 2025

Iuliana Marciuc ne aduce de fiecare dată povești de viață fascinante. Invitații speciali ai acestei ediții a emisiunii „Destine ca-n filme” sunt ...

 

#tvri