loader
Foto

Galerie foto

Prezențe românești (II) - Biserica românească din Bulgaria

În Bulgaria, bisericile în care se oficiază și în limba română s-au pierdut în negura timpului, odată cu procesul accelerat de asimilare a românilor din comunitatea istorică. Chiar și în Sofia, unde este o biserică proprietate a statului român, slujbele se țin simultan în limba bulgară și în limba română.

 

Prezenţe româneşti

Echipa TVR Internațional a mers la Sofia într-o duminică, la slujba oficiată de preotul paroh Neluțu Oprea. Jurnaliștii TVR au constatat că românii din Sofia participă la slujbe alături de cetățenii bulgari fără legătură cu comunitatea românească.

„Biserica „Sfânta Treime” din Sofia a fost ridicată începând cu data de 9 mai 1905. A fost ziua în care Sultanul Abdul Hamid a semnat Iradeaua imperială prin care se recunoștea naționalitatea aromână din Imperiul Otoman și dreptul comunităților de aromâni și de meglenoromâni de a-și desemna muhtarii (primarii).

(w882) Prezențe

Terenul a fost cumpărat de românii din Sofia, iar biserica a fost finalizată în anul 1912. Aici vin la slujbe, români, aromâni și cetățeni bulgari și este cunoscută ca locul unde vin să se închine președinți, parlamentari și oameni importanți din România, însoțiți de Serviciul de Protecție și Pază bulgar”, a declarat, într-un interviu pentru TVR Internațional, preotul diplomat Neluțu OPREA, reprezentant al Patriarhiei Române la Sofia.

(w882) Prezențe

Biserica se confruntă cu o problemă majoră: se scufundă. Preotul Neluțu OPREA a anunțat acest lucru în premieră, pentru TVR Internațional. A vorbit despre cauze și potențiale soluții, dar și despre nevoia urgentă de a rezolva clădirea de patrimoniu, una dintre foarte puținele clădiri din Bulgaria la intrarea căreia stă arborat steagul României alături de cel al Uniunii Europene.

Echipa TVR a stat de vorbă cu români, aromâni, dar și cetățeni bulgari cu legături nebănuite cu România, cu toții credincioși practicanți în biserica - proprietate a statului român din Bulgaria. La Vidin și Albotina, jurnaliștii TVR au descoperit, alături de reprezentanții Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria, alte două biserici, dar și o mănăstire importantă. Acestea sunt mărturii ale unei istorii românești împletită cu cea bulgară de necontestat, desfășurate pe teritoriul țării de la sud de Dunăre.

(w882) Prezențe

Proiect finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

(w882) Prezențe

Ați urmărit în premieră, marți, 15 octombrie 2024, ora 17.30, la TVR Internațional emisiunea realizată de Mihaela IAMANDEI, jurnalistă TVR și, respectiv, Claudiu PETRINGENARU, director de imagine, alături de Valentin CIOLAN, asistent de imagine. Editor imagine: George GÂSCĂ.

Emisiunea PREZENȚE ROMÂNEȘTI – “Biserica românească din Bulgaria” va putea fi văzută în reluare și miercuri, 16 octombrie 2024, la ora 2.30 am, respectiv, la 12.00.

Puteți urmări edițiile emisiunii și pe TVR+.

***

Credit foto: Arhiva emisiunii „Prezențe românești/Mihaela Iamandei

 

15:30 Puternici, împreună

Prezentator Liana Stanciu

Jurnalişti: Elena Cristescu, Dana Guţu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

Regizor Dan Manoliu

Producător Liana Damian

16:30 A doua emigrare

* Best of 3

Producător Iulia Popescu

(redifuzare)

 
Digitalizarea administraţiei fiscale din România

Digitalizarea administraţiei fiscale din România

publicat: marţi, 12 noiembrie 2024

Despre procările digitalizării administraţiei fiscale din România aflăm din interviul realizat de Angela Avram cu Gabriel Gheorghe, membru al ...

 Mica Românie din Chitighaz

Mica Românie din Chitighaz

publicat: marţi, 12 noiembrie 2024

Satul Chitighaz, Kétegyháza în maghiară, este cel mai mare sat cu populație majoritară românească din Ungaria, situat aproape de granița cu ...

Istorii ascunse: Cinecluburile din vestul României

Istorii ascunse: Cinecluburile din vestul României

publicat: luni, 11 noiembrie 2024

La aproape 70 de ani de la înființarea primului cineclub din România pare de neconceput ca o persoană să nu aibă libertatea de a-și exprima ...

 

#tvri