loader
Foto

Prezențe românești - ediție dedicată “Laboratorului de manuale în limba română” din Voivodina, Serbia

Vineri, 22 martie, de la ora 19.30, la TVR Internațional, v-am propus o discuție despre manualele în limba română din Voivodina. Are reluări în: 24.03.2024, ora 2.30; 28.03.2024, ora 11.30 și 29.03.2024, ora 5.00.

 

Prezenţe româneşti

În Serbia, manualele destinate minorității românești au un specific aparte atât în ceea ce privește forma, cât și conținutul. Manualele pentru elevii români din școlile gimnaziale din Voivodina respectă programa Ministerul sârb al Educației, dar au capitole dedicate istoriei și culturii românești.  Este vorba despre un sistem original, bazat pe Anexe în limba română, la manualele traduse după cele în limba sârbă. Sistemul manualelor cu anexe face obiectul unor opinii pro și contra, pentru că nu este respectat întotdeauna, iar copiii  românilor din  Banatul sârbesc nu ajung neapărat să afle informații noi despre Istoria, Geografia și cultura României.

(w882)Un statut special îl au manualele de Istorie , care au o anexă referitoare la istoria țării noastre. Anexele lasă, însă, la latitudinea profesorilor învățarea istoriei legate de patria mamă. Observațiile vin chiar de la Consiliul Național al Minorității Române din Serbia, Departamentul pentru Educație în Limba Română, coordonat de prof. Rodica Almăjan. Am pătruns  în tainele Institutului pentru manualele în limbile minorităților din Serbia, din Belgrad, care are un departament în capitala Voivodinei -  Novi Sad. Institutul care editează manuale în limba română pentru copiii din comunitățile românești există de la începutul anilor 1960.

.
(w882)Aflați, prin intermediul emisiunii PREZENȚE ROMÂNEȘTI,  cum sunt concepute și editate manualele în limba română din Serbia, dar și în ce fel păstrarea autenticității și a valorilor românești este dusă acum la un alt nivel. În laboratorul de manuale al Institutului de manuale în limba română de la Novi Sad, conținutul cărților școlare destinate elevilor din școlile gimnaziale, precum referitoare la Comunicare, Muzică și Cultură  este adaptat competențelor familiare copiilor. Accesul la informația privind cultura și portul românesc se face folosind posibilitățile oferite de internet și cu utilizarea inclusiv a telefonului de către copil.  Ba chiar telefonul îi este indispensabil copilului la ore!

Realizator și producător: Mihaela Iamandei, jurnalist TVR internațional

Director de imagine: Claudiu Petringenaru

Poate fi urmărită pe www.tvrplus.ro, pe pagina de Facebook a TVR Internațional și apoi, pe youtube.

9:00 Telematinal

*Partea a III-a

Prezentatori: Anatol Guzic, Andreea Iriciuc

Producător Luminiţa Popa

Transmisiune directă

10:00 Rivalii (R)

Prezentatori: Marina Almăşan şi Dan Helciug

Jurnalist coordonator Mirela Vasile

Realizatori: Marina Almaşan şi Adreea Baciu

Regizor artistic Luminiţa Iordanescu

Colaboratori: Costin Teodorescu şi Raluca Tudor

Producător Marina Almăşan

Coproducător Astra dell Arte

(Reluare)
 
IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

publicat: miercuri, 04 decembrie 2024

Anul acesta se împlinesc 17 ani de la moartea marelui actor și profesor, Adrian Pintea. A plecat dintre noi mult prea repede, la apogeul ...

Poeta ANA BLANDIANA şi MIRCEA DUMITRU în DIALOGURI ACADEMICE

Duminică, 8 decembrie, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la un dialog de colecţie cu ANA BLANDIANA, prima româncă recompensată ...

Artiști basarabeni și artiști români, la „Drag de România mea!”

O nouă gală specială avem în dar pentru voi sâmbătă, v7 decembrie, de la ora 20.00 și duminică, de la ora 15.00, numai la TVR 2.

 

#tvri