loader
Foto

Galerie foto

Prezențe românești - Prof. dr. Angela Vasilovici Serioli - Facultatea de Limbi Străine, Università Cattolica Del Sacro Cuore, Italia

Angela Vasilovici Serioli este profesor de Limba Română la Universitatea Cattolica del Sacro Cuore din Italia, unde mai predă Limba Engleza și Metodica Predării Limbii Engleze.

 

Prezenţe româneşti

Povestea Angelei este împărțită în două capitole cu aceeași durată, dar foarte diferite între ele, pentru că și-a petrecut primii 25 de ani în România, iar următorii 25 de ani în Italia.

1999 este anul în care a ajuns în Brescia. Nu i-a fost ușor departe de casă, unde a avut multe provocări, caracteristice oricărui început.

(w882) Prezențe

La 30 de ani s-a înscris la universitate. Aceeași universitate unde astăzi este profesor și unde se simte ACASĂ.

Pas cu pas, și-a construit o carieră academică și profesională remarcabilă și crede că a fi profesor este mai mult decât o meserie, este o vocație care te împlinește și îți aduce bucurie, respect şi emoție.

(w882) Prezențe

Este convinsă că prin munca ei, îmbinând exigența cu dragostea, reușește să formeze profesioniști adevărați - iar aceasta este o misiune și o responsabilitate enormă.

 

(w882) Prezențe

Proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Urmăriți această ediție miercuri, 23 octombrie 2024, la ora 17.30, la TVR Internațional. Emisiunea va fi reluată în data de 24 octombrie la 2.30 și, respectiv, 12.00.

Puteți urmări edițiile emisiunii și pe TVR+.

***

Producător: Liliana Văduva

Credit foto: Arhiva emisiunii „Prezențe românești/Liliana Văduva

 

10:00 Rivalii (R)

Prezentatori: Marina Almăşan şi Dan Helciug

Jurnalist coordonator Mirela Vasile

Realizatori: Marina Almaşan şi Adreea Baciu

Regizor artistic Luminiţa Iordanescu

Colaboratori: Costin Teodorescu şi Raluca Tudor

Producător Marina Almăşan

Coproducător Astra dell Arte

(Reluare)

11:35 La un pas de România

*Transcarpatia

Episodul 2-Blestemul sarii

La un pas de România în Transcarpatia, peste Tisa, Slatina sau Solotvino, cum îi este numele în ucraineană, este una dintre cele mai vechi şi cunoscute aşezări din toată zonă. Localitatea este şi a fost dintotdeauna una de români maramureşeni. La răscrucea drumurilor istoriei şi ale vieţii, natura şi divinitatea au înzestrat pământurile Slatinei cu cea mai bună sare din Europa. Solul şi subsolul Slatinei au fost cercetate încă de pe vremea romanilor, dornici de a lua cu ei spre Roma ”darul zeilor” de cea mai bună calitate. De 2000 de ani au tot venit alţi şi alţi curioşi care şi-au încărcat fie sacii, fie carele, fie căruţele, vagonetele, camioanele, sau containerele cu sarea Slatinei. Pentru mulţi, şi pungile cu bani se îngroşau, tot datorită sării de lângă Tisa, la fel şi conturile din băncile lumii. Totul a fost bine până acum mai bine de 10 ani când apa s-a năpustit în minele cu sare şi nu s-a mai lăsat dusă. Sarea s-a ascuns în apele din ce în ce mai bogate, minerii şi-au pierdut locurile de muncă, iar conturile din bancă s-au închis. Nu pentru toţi.

Realizator şi producător Aura Dobre

(redifuzare)

 
IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

publicat: miercuri, 04 decembrie 2024

Anul acesta se împlinesc 17 ani de la moartea marelui actor și profesor, Adrian Pintea. A plecat dintre noi mult prea repede, la apogeul ...

Poeta ANA BLANDIANA şi MIRCEA DUMITRU în DIALOGURI ACADEMICE

Duminică, 8 decembrie, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la un dialog de colecţie cu ANA BLANDIANA, prima româncă recompensată ...

Artiști basarabeni și artiști români, la „Drag de România mea!”

O nouă gală specială avem în dar pentru voi sâmbătă, v7 decembrie, de la ora 20.00 și duminică, de la ora 15.00, numai la TVR 2.

 

#tvri