loader
Foto

Galerie foto

Prezențe românești - Octavia Rădulescu - între avocatură și catedră

Barcelona, unul dintre cele mai frumoase orașe din lume, este capitala provinciei spaniole Catalonia. Peste 4 kilometri de plajă, plus capodoperele marilor arhitecți fac din Barcelona un loc unde mulți dintre noi visează să trăiască. Poate ca urmare a acestei năzuințe, numeroase povești de succes ale concetățenilor noștri sunt scrise între zidurile fascinantei capitale a provinciei spaniole.

 

Prezenţe româneşti

Octavia Rădulescu este avocat si predă la mai multe universități din Barcelona. Cariera ei continuă o tradiție de familie: este urmașa Sarmizei Bilcescu, prima femeie din Europa care a obținut licența în drept la Universitatea Sorbona, prima femeie din lume cu un doctorat în drept și prima româncă avocat.

(w882) Prezențe

Octavia a fost elevă a liceului Cervantes din București, unde spaniola este predată intensiv. Cunoașterea temeinică a acestei limbi i-a deschis, practic, drumul spre lume.

A fost admisă apoi la facultate în Spania. Acolo a obținut licența în drept la Universitatea din Granada - o instituție de învățământ prestigioasă, fondată de Regii Catolici, în urmă cu peste 500 de ani.

(w882) Prezențe

Acesta a fost startul în cariera pe care și-a dorit-o.

Mamă, soție, avocat de succes și profesor universitar, Octavia a reușit să își câștige locul în elita intelectuală a Barcelonei.

(w882) Prezențe

Proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Urmăriți această ediție joi, 24 octombrie 2024, la ora 17.30, la TVR Internațional. Emisiunea va fi reluată în data de 25 octombrie la 2.30 și, respectiv, 12.00.

Puteți urmări edițiile emisiunii și pe TVR+.

***

Producător: Angela Avram Giurgiu

Credit foto: Arhiva emisiunii „Prezențe românești”/Angela Avram Giurgiu

 

 

 

8:35 Călător de meserie

*Studioul teritorial Târgu Mureş

Povestea Sfântului din Montparnasse

#CalatorDeMeserie a ajuns în orașul care i-a devenit casă sculptorului Constantin Brâncuși, din 1904 și până la moarte. "Povestea Sfântului din Montparnasse" dezvăluie nu doar geniul creator al artistului, recunoscut și apreciat de statul francez și de o lume înteagă, ci și omul Constantin Brâncuși, locurile și persoanele care l-au inspirat la Paris, felul în care a acesta a ales să trăiască.

Peste 400.000 de oameni i-au admirat lucrările în cadrul celei mai mari expoziții retrospective dedicată sculptorului la celebrul Centru Pompidou, care în 2025 se închide timp de 5 ani pentru renovări. După redeschidere, operele artistului român vor străluci din nou în atelierul lui reconstituit, așa cum i-a fost dorința înainte să părăsească această lume.

Realizator şi producător Simona Boanţă

9:00 Profesioniştii... cu Eugenia Vodă

*Invitat Constantin Zeletin

Prezentator şi realizator Eugenia Vodă

 
Exclusiv în România: Bucovina: cântecul lemnului

Exclusiv în România: Bucovina: cântecul lemnului

publicat: vineri, 28 martie 2025

Echipa „Exclusiv în România” ne propune să o însoțim într-o călătorie a lemnului: de la pădurile Bucovinei, până la prețioasele obiecte cioplite ...

Ce drepturi au copiii ai căror părinți muncesc în străinătate?

Rareș Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, este invitatul Angelei Avram în ...

Alegeri prezidenţiale 2025: TVR transmite dezbaterea finală pe 29 aprilie

Televiziunea Română va reflecta campania electorală printr-un maraton de dezbateri, programe informative şi emisiuni de promovare electorală. ...

 

#tvri