loader
Foto

Galerie foto

Prezențe românești – Prof. Ovidiu Savin – Un matematician de cursă lungă

Ovidiu Savin este un matematician româno-american, în prezent profesor de matematică la Universitatea Columbia din New York. A obținut o medalie de aur, cu un scor perfect, la Olimpiada Internațională de Matematică din 1995.

 

Prezenţe româneşti

În 1997, ca student la Universitatea din Pittsburgh, Ovidiu Savin a fost bursier la ”Concursul de matematică William Lowell Putnam”. Este, de asemenea, editor al mai multor reviste importante de matematică, cum ar fi „Advances in Mathematics” și „Calculus of Variations and Partial Differential Equation”, și a publicat lucrări de cercetare pe diverse teme matematice.

Șansa de a-și continua studiile în SUA a pornit chiar de la aurul olimpiadei din 1995, când era elev în orasul natal, la Colegiul Petru Rareș din Piatra Neamț. Acolo, sub îndrumarea profesorului Gheorghe Dumitreasa, cunoscut antrenor de matematicieni din generații diferite, medaliați cu aur la olimpiadele internaționale, Ovidiu Savin a acceptat provocarea de a-și urma pasiunea pe continentul american. Această hotărâre urma să îi schimbe tot cursul vieții liceanului, care nu a încetat nici azi să caute răspunsuri în matematică, devenind unul dintre cei mai respectați profesori ai Universității Columbia.

Parcursul său profesional, prin care și-a câștigat recunoașterea în lumea matematicii mondiale, nu a slăbit însă legătura cu țara natală. Față în față, într-o discuție despre valori și principii, Ovidiu Savin devine altcineva. Chiar dacă este greu, poate chiar imposibil, să intri în mintea unui matematician, în reportajul ”Prof. Ovidiu Savin - un matematician de cursă lungă”, descoperim un tată de 3 copii, ireversibil legat de locurile unde a copilărit, un călător discret între lumea oamenilor obișnuiți și spațiul rarefiat al conștiințelor superioare.

Îl puteți urmări în 8 noiembrie de la ora 17.30, cu reluare în 9 noiembrie de la 2.30, la TVR Internațional.

Proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

(w882) Prezențe

Producător: Irina Păcurariu

Puteți urmări edițiile emisiunii și pe TVR+.

Credit foto: Arhiva emisiunii „Prezențe românești”/Irina Păcurariu

 

10:00 Rivalii (R)

Prezentatori: Marina Almăşan şi Dan Helciug

Jurnalist coordonator Mirela Vasile

Realizatori: Marina Almaşan şi Adreea Baciu

Regizor artistic Luminiţa Iordanescu

Colaboratori: Costin Teodorescu şi Raluca Tudor

Producător Marina Almăşan

Coproducător Astra dell Arte

(Reluare)

11:35 La un pas de România

*Transcarpatia

Episodul 2-Blestemul sarii

La un pas de România în Transcarpatia, peste Tisa, Slatina sau Solotvino, cum îi este numele în ucraineană, este una dintre cele mai vechi şi cunoscute aşezări din toată zonă. Localitatea este şi a fost dintotdeauna una de români maramureşeni. La răscrucea drumurilor istoriei şi ale vieţii, natura şi divinitatea au înzestrat pământurile Slatinei cu cea mai bună sare din Europa. Solul şi subsolul Slatinei au fost cercetate încă de pe vremea romanilor, dornici de a lua cu ei spre Roma ”darul zeilor” de cea mai bună calitate. De 2000 de ani au tot venit alţi şi alţi curioşi care şi-au încărcat fie sacii, fie carele, fie căruţele, vagonetele, camioanele, sau containerele cu sarea Slatinei. Pentru mulţi, şi pungile cu bani se îngroşau, tot datorită sării de lângă Tisa, la fel şi conturile din băncile lumii. Totul a fost bine până acum mai bine de 10 ani când apa s-a năpustit în minele cu sare şi nu s-a mai lăsat dusă. Sarea s-a ascuns în apele din ce în ce mai bogate, minerii şi-au pierdut locurile de muncă, iar conturile din bancă s-au închis. Nu pentru toţi.

Realizator şi producător Aura Dobre

(redifuzare)

 
IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

publicat: miercuri, 04 decembrie 2024

Anul acesta se împlinesc 17 ani de la moartea marelui actor și profesor, Adrian Pintea. A plecat dintre noi mult prea repede, la apogeul ...

Poeta ANA BLANDIANA şi MIRCEA DUMITRU în DIALOGURI ACADEMICE

Duminică, 8 decembrie, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la un dialog de colecţie cu ANA BLANDIANA, prima româncă recompensată ...

Artiști basarabeni și artiști români, la „Drag de România mea!”

O nouă gală specială avem în dar pentru voi sâmbătă, v7 decembrie, de la ora 20.00 și duminică, de la ora 15.00, numai la TVR 2.

 

#tvri