loader
Foto

Galerie foto

Prezențe românești – Liliana și Radu Crăciun – Maramureșul din New Jersey

Liliana și Radu Crăciun sunt o familie de cercetători. Ambii cu doctorate finalizate în SUA, ambii în poziții superioare de management într-o companie globală. În această perioadă a vieții lor au ales sa trăiască în New Jersey, stat unde are sedii și corporația la care sunt angajați.

 

Prezenţe româneşti

Ambii declară că într-o lume super- competitivă și rapidă, unde cerințele muncii de cercetare presupun ingeniozitate, sunt obligați să lanseze mereu idei grozave. Nu există loc pentru greșeli, competiția este cu cei mai talentați oameni de știință din lumea întreagă.

Născut pe 2 iunie 1962 în Baia Mare, România, dr.ing. Radu Crăciun, Consul onorific al României în New Jersey, a absolvit Facultatea de Inginerie Chimică din cadrul Universității “Babeș-Bolyai”, în 1986. A obținut titlul de Doctor în Chimie/Inginerie Chimică în 1997, cu cercetări în domeniul Științei Suprafețelor Solide/Cataliză/Chimie Analitică la Michigan State University, East Lansing, USA. Și-a continuat studiile în cercetare ca “Post-Doctoral Fellow” la Universitatea Pennsylvania, Philadelphia, USA.

În anul 1999 a obținut prestigioasa bursă Humboldt lucrând circa 3 ani la Ludwig Maximilian University, Munchen, Germania. După 2001 și-a continuat activitatea în cercetare industrială la diferite companii din SUA și Germania, precum ISK Biocience, Precision Combustion și Arch Chemicals din SUA, iar din 2008 la compania Germană BASF Corp, lucrând pentru această corporație atât în Germania, cât și în SUA.

Din 2013 este Director Tehnic la BASF Corp ȋn Iselin, NJ- SUA, fiind responsabil de promovarea pe partea tehnică a diferiți catazatori de hidrogenare atât pentru America, cât și global. Pe parcursul ultimelor 3 decenii a publicat 24 de articole în diverse jurnale de specialitate internaționale, a avut peste 35 de prezentări orale sau tip poster la conferințe naționale în SUA sau internaționale, iar ca cercetător principal deține drepturile pentru 7 brevete de invenție/patente. Cei aproximativ 5 ani petrecuți de Radu Crăciun la Michigan State University au fost ani de muncă și renunțări, cu fonduri puține, însă dorința de a merge până la capăt, de a reuși, de a obține titlul de doctor în chimie, a fost imensă.

În New Jersey- SUA, România se poate regăsi într-un extraordinar proiect comunitar, o biserică maramureșeană - unică din punct de vedere arhitectural în zonă și simbolică pentru comunitatea românească din diaspora americană.

(w882) Prezențe

O „călătorie” plină de peripeții, de provocări, cu sentimente de „agonie și extaz”, până la inaugurarea ei din 2022, eveniment la care au participat peste 1000 de români din New Jersey, New York și Pennsylvania.

Cum anii trec, cuvântul DOR are o altă conotație pentru familia Crăciun. La fel și pentru toți cei plecați departe. Mereu privesc înapoi spre casă, revăd cu ochii minții meleagurile natale, se gândesc la România frumoasă, la mâncare ardelenească, dar și la pitoreasca Ţară a Maramureșului.

(w882) Prezențe

O familie de români a căror fascinantă poveste de viață o veți putea urmări în 9 noiembrie de la ora 19.30, cu reluare în 10 noiembrie la 2.30, la TVR Internațional.

(w882) Prezențe

Proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

(w882) Prezențe

Producător: Irina Păcurariu

Sursa foto: Arhiva emisiunii „Prezențe românești”/Irina Păcurariu

***

Puteți urmări edițiile emisiunii și pe TVR+.

8:35 Călător de meserie

*Studioul teritorial Târgu Mureş

Povestea Sfântului din Montparnasse

#CalatorDeMeserie a ajuns în orașul care i-a devenit casă sculptorului Constantin Brâncuși, din 1904 și până la moarte. "Povestea Sfântului din Montparnasse" dezvăluie nu doar geniul creator al artistului, recunoscut și apreciat de statul francez și de o lume înteagă, ci și omul Constantin Brâncuși, locurile și persoanele care l-au inspirat la Paris, felul în care a acesta a ales să trăiască.

Peste 400.000 de oameni i-au admirat lucrările în cadrul celei mai mari expoziții retrospective dedicată sculptorului la celebrul Centru Pompidou, care în 2025 se închide timp de 5 ani pentru renovări. După redeschidere, operele artistului român vor străluci din nou în atelierul lui reconstituit, așa cum i-a fost dorința înainte să părăsească această lume.

Realizator şi producător Simona Boanţă

9:00 Profesioniştii... cu Eugenia Vodă

*Invitat Constantin Zeletin

Prezentator şi realizator Eugenia Vodă

 
Exclusiv în România: Bucovina: cântecul lemnului

Exclusiv în România: Bucovina: cântecul lemnului

publicat: vineri, 28 martie 2025

Echipa „Exclusiv în România” ne propune să o însoțim într-o călătorie a lemnului: de la pădurile Bucovinei, până la prețioasele obiecte cioplite ...

Ce drepturi au copiii ai căror părinți muncesc în străinătate?

Rareș Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, este invitatul Angelei Avram în ...

Alegeri prezidenţiale 2025: TVR transmite dezbaterea finală pe 29 aprilie

Televiziunea Română va reflecta campania electorală printr-un maraton de dezbateri, programe informative şi emisiuni de promovare electorală. ...

 

#tvri