Prevenţia afecţiunilor virale
vineri, 04 februarie 2022
Echipa emisiunii "Un doctor pentru dumneavoastră" v-a pregătit reîntâlniri cu subiecte de actualitate. La TVRi de la ora 19.00, în perioada 7-10 februarie, ne informăm despre diabet, afecțiuni virale și ale venelor.

Luni, 7 februarie, redifuzare din  09.11.2021

* Estetica dentară

Invitat: dr. Ada Epistatu, medic primar stomatolog, doctor în estetică dentară, competență în implantologie orală

(w640) Ada doctor

Cum ne putem bucura de un zâmbet sănătos într-un corp armonios? Printr-o vizită la medicul stomatolog care poate recomanda detartraj, albire dentară, aplicarea faţetelor sau coroanelor dentare în funcție de probleme. Când pierdem dinţi, implanturile dentare pot fi o alegere. În prezent, tehnicile moderne în stomatologie vin cu soluţii funcţionale, dar şi estetice.

*Prevenţia afecţiunilor virale

Invitat: dr. Ştefan Stângaciu, medic specialist medicină de familie

(w640) Stefan doc

A preveni este mai ușor decât a vindeca! Redescoperim metode simple, aflate la îndemâna tuturor, care pot preveni boli virale.

Marți, 8 februarie, redifuzare din 15.11.2021

*Diabetul, o boală a civilizației moderne

Invitați: acad. Constantin Ionescu-Tîrgoviște, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice și din Timişoara, prof. dr. Viorel Şerban, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice

Statisticile despre diabet sunt alarmante și cifrele în continuă creștere. Diabetul pune mari probleme sănătății și este un factor de apariție a altor boli cronice grave. Mulți ajung la medic în stadii avansate ale bolii, datorită complicațiilor deja instalate.Discutăm despre prevenția diabetului, despre contribuția lui Nicolae Paulescu, fondatorul diabetologiei românești la progresul medicinei mondiale dar și despre românul George Emil Palade care a arătat cum ARN mesager de la nucleu transmite mesajul la ribozomi, care sunt de fapt, niște fabrici de proteine. Peste ani, contribuţia lui în descifrarea structurii și funcției celulelor a condus la tehnologia de producere a anticorpilor, respectiv actuala tehnologie a vaccinurilor folosite în profilaxia COVID-19, care au la bază mecanismele ce funcționează și în celula B pancreatică, cea care produce insulina descoperită de Paulescu. Nu întâmplător, primele vaccinări în masă, în lume au fost făcute în România, la Institutul Cantacuzino.

*Dicţionar medical: Mișcarea, aliatul imunității noastre - rubrică realizată cu sprijinul medicului Alin Popescu

Mișcarea este numărul 1 în menținerea sănătății, pentru starea de bine. E extrem de importantă în prevenirea şi tratarea diabetului. Vorbim despre cel mai bun tratament, benefic pentru orice vârstă.

Miercuri, 9 februarie, redifuzare din 06.12.2021

Natura de la A-Z

*Invitat: dr. Adriana Tatomirescu, medic nutriţionist, competență în apifitoterapie

(w640) mariuca tv

Anotimpul rece, cunoscut ca cel mai puternic inamic al sănătăţii, e perioada cu simptome ca: rinoree, tuse, strănut, dureri în gât şi oboseală. Organismul este expus la numeroase afecţiuni de sezon (răceală, gripă, laringită, etc.) şi pot să apară complicaţii nedorite. Pentru funcţionarea optimă a organismului, specialiştii recomandă întărirea sistemului imunitar, mişcare și o alimentaţie bogată în vitamine şi minerale. Un ghid de la A – Z cu soluţii naturale pentru stimularea sistemului imunitar şi numai.

*Umanismul nu are graniță

(w640) dr fuchs

Invitat: dr. Simona Fuchs, medic specialist anestezie, terapie intensivă și medicină de urgență, diplomat al Academiei Europene de Anestezie, Austria

Gânduri după 26 ani de activitate la Reanimare, un sprijin moral pentru cei aflați în suferință.

Joi, 10 februarie, redifuzare din 07.12.2021

Afecţiunile venelor

Invitat: dr. Ștefan Jianu, medic primar chirurgie generală

(w640) jianu

Crește numărul pacienților care se confruntă cu diagnosticul de boală venoasă cronică, în multe cazuri cu risc de tromboză. COVID-19 ar putea ucide prin tromboză, spun unele studii recente. Tromboza venoasă profundă este o boală gravă. Uneori, cheagul se desprinde și poate migra în circulația pulmonară, determinând embolismul pulmonar care poate cauza deces. Boala poate fi asimptomatică. Primul semn, în unele cazuri, este dat de tromboembolismul pulmonar, o complicaţie de multe ori letală. Se recomandă cunoaşterea cauzelor, factorilor de risc, apelarea urgent la medic și stabilirea unui diagnostic rapid și precis.

*Complicații frecvente ale apneei în somn

Invitat: dr. Oana Deleanu, medic primar pneumologie, competență în somnologie

(w640) deleanu

Aproximativ jumătate din populaţia globului sforăie, dar nu toate persoanele care sforăie suferă şi de apnee. Sforăitul apare din aceleaşi cauze ca apneea, fiind o formă mai uşoară a problemelor de somn. Iniţial, căile aeriene se îngustează puţin şi apare sforăitul care poate fi prevenit ţinând sub control greutatea corporală. Netratarea apneei poate provoca boli cardiovasculare şi metabolice, deoarece este însoţită de o scădere a saturaţiei de oxigen a organismului. Prin urmare, se stimulează apariţia inflamaţiilor, a aterosclerozei, creşterea tensiunii arteriale, a frecvenţei cardiace iar în cazul bolilor metabolice se poate ajunge la diabet. În situaţii grave, apneea netratată poate provoca accident vascular cerebral inclusiv la persoanele tinere. În timpul apneei se produce o întrerupere de câteva secunde a ciclului de somn iar pentru a opri pauza de respiraţie, organismul se poate trezi aprox. 3-15 secunde chiar dacă persoana este inconştientă de acest lucru. Toate trezirile fragmentează somnul. Acesta nu este odihnitor chiar dacă dormi 7-8 ore. Astfel, apar oboseala, somnolenţa şi ineficienţa la locul de muncă. Şoferii sunt o categorie aparte: consideră că sunt odihniți dar pot provoca accidente ațipind, la volan, câteva secunde.

*Noutăți terapeutice în tratarea migrenelor

Invitat: dr. Mihaela Bustuchină Vlaicu, medic primar neurolog în Franţa, vorbește despre terapia cu neuromodulație și aplicațiile sale în Neurologie.

(w640) bustuschin

***

Moderator: Măriuca Mihăilescu

Jurnalist tv: Dan Cadar

Producător tv: Monica Ancuța

Edițiile emisiunii pot fi urmărite online pe TVR+.

*Foto credit: Monica Ancuța

 • 05:50
  Discover Romania
  *Grigore Vasiliu Birlic Realizator Dan Paul Ionescu Producător Diana Ilica
 • 06:00
  Reţeaua de idoli
  *Helmuth Duckadam Redactor Alina Avramescu Realizator Irina Păcurariu (redifuzare)
 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  3 ceasuri bune
  *Matinal *Ştiri (I) Prezinta Maria Smarandache şi Bogdan Muzgoci Producător Aimee D`Albon Transmisiune directă *Sport (montaj TVRi)
 • 07:50
  Diasporadar
  Producător Raluca Tudor
 • 07:55
  Info Juridic
  Realizator Aura Iosif
 • 08:00
  3 ceasuri bune
  *Matinal *Ştiri (II) Prezinta Maria Smarandache şi Bogdan Muzgoci Producător Aimee D`Albon Transmisiune directă *Sport (montaj TVRi)
 • 08:50
  Discover Romania
  *Dina Cocea Realizator Diana Ilica Producător Diana Ilica
 • 09:00
  Telematinal
  *Partea a III-a Jurnalist Anatol Fornea Moderatori: Victoria Sakharova şi Sandu Scobioala Producător Nicoleta Toacă
 • 09:55
  Memoria zilei
  Producător Laurenţiu Năstase
 • 10:00
  Agrostrategia
 • 10:30
  Fermierii României
 • 11:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *Impactul pandemiei în bolile endocrine Invitată: dr. Ileana Marinescu, medic primar endocrinologie, doctor în științe medicale Sistemul endocrin este sub controlul creierului. Efectele negative dominante în timpul pandemiei și-au pus amprenta asupra patologiei endocrine. *Autismul, lumea enigmatică de lângă noi Invitată: din Spania, dr. Gabriela Dagmar Nedelcu, psiholog și psihopedagog, competență în diagnosticul și tratarea autismului Vorbim despre autism și izolarea socială. Aflăm cum învingem tulburarea de spectru autist cu ajutorul terapiilor psihocomportamentale care au succes în recuperare. În concluzie, cu răbdare şi susţinere, autismul poate fi controlat. Moderator Măriuca Mihăilescu Jurnalişti: Dan Cadar şi Lucian Băbeanu Producător Monica Ancuţa
 • 12:00
  Investiţi în România!
  *Drumul către digitalizarea României Invitaţi: Dragoş Preda-director general Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, Alexandru Panait-expert inovare digitală guvernamentală şi Voicu Oprean-director executiv şi fondator AROBS Transilvania Software Moderator Cristina Leorenţ Documentarist Giorgiana Şuşurincă Jurnalişti tv: Roxana Segneanu şi Răzvan Onesa Realizator Cristina Leorenţ Producător Raluca Amzăr
 • 13:00
  Atelier de sănătate
  O emisiune de tip magazin, pe teme de sănătate și actualitate medicală. În fiecare zi, de luni până vineri, în direct, profesioniști din domeniul medical prezintă informații, recomandări și soluții pentru sănătatea noastră. Reportaje, sfaturi și recomandări practice, demonstrații live, răspunsuri la întrebările adresate de telespectatori completează formatul dinamic al emisiunii. Redactori: Otilia Găinar, Beatrice Cioba, Grigore Vîrsta, Dana Armașu, Dana Deac, Anca Mazilu. Realizator și moderator Smaranda Vornicu-Shalit Producător Florența Dăscălescu. Transmisiune directă
 • 14:00
  Telejurnal
  *Ştiri Prezintă: Loredana Iordache, Alina Stancu Translator mimico gestual Laura Ioana Producători: Codruţa Marinescu / Alina Pagu Mihai Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 14:50
  Vorbeşte corect!
  Jurnalist Iulia Ioaniţoaia. Producători si realizatori: Radu Dănilă, Cristina Dănilă (redifuzare)
 • 15:00
  România… în bucate
  * Tăst Show Emisiune realizată de TVR Craiova Prezentator Doru Ciolacu Realizator Simona Muşuroi Jurnalist Cătălin Blebea Producător Cristina Murgu Producător delegat Alexandra Tiniche (redifuzare)
 • 15:30
  Locuri, oameni şi comori
  *Ep.8-Primele farmacii si tatuaje din Romania. De cand dateaza primele farmacii in Transilvania si ce contineau ele, cum erau tratati bolnavii in secolele 16-17, ce instrumente foloseau spiterii si cit de eficient era praful de mumie egipteana, veti ramine uimiti sa aflati. Primele doua farmacii din tara, cea de la Sibiu si cea de la Cluj, ne-au dezvaluit toate secretele! Tatuajele s-au nascut odata cu omul si cu inclinatia lui spre arta. Au aparut in antichitate si mereu au transmis un mesaj. In Romania, primul care le-a studiat a fost Nicolae Minovici. In acest episod, aflam povestea unor oameni, doar interpretind desenele de pe pielea subiectilor. Producător Emilia Nicolaescu (redifuzare)
 • 16:00
  Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală
  *O istorie care nu se învaţă la şcoală *Oamenii mari care au făcut România Mare Ion Lapedatu-Bancherul deschizător de drumuri Creator de instituții financiare în România Mare, ministru de finanțe și guvernator al Băncii Naționale, Ion Lapedatu nu și-a urmat fratele în închisoarea de la Sighet în august 1950. Un grav accident l-a țintuit la pat în ultimele luni de viață, așa că nu mai reprezenta o „amenințare” pentru guvernul comunist. Redactor Doina Teodoru Realizator Lucia Hossu Longin Producător Alexandru Munteanu O coproductie TVR-APTR (redifuzare)
 • 17:00
  În direct cu viaţa
  *Jurnal de vară Emisiunea „ÎN DIRECT CU VIAȚA” este construită ca o agendă a celor mai interesante evenimente (culturale, sportive, educative etc.) și a fost gândită cu scopul de a-i ajuta pe telespectatori să evadeze din agitația cotidiană, să se bucure de vacanță și de timpul liber pe care îl au la dispoziție. Informațiile ce vor fi prezentate în emisiune vor fi desprinse din realitatea proximă. Sunt acele lucruri pe care fiecare dintre noi le întâlnește în viața de zi de cu zi, însă nu mai are timpul necesar pentru a le acorda atenția cuvenită: subiecte interesante, dar dezbătute cu umor și cu non-conformism. Pentru că va fi difuzată în perioada vacanței de vară, abordarea subiectelor va fi într-o manieră lejeră, flexibilă, dorindu-ne să oferim publicului o alternativă de petrecere a timpului liber în perioada estivală. Tineri sau vârstnici, vedete sau oameni obișnuiți, fiecare dintre noi dorește să afle tot ceea ce este “trendy, fancy, funky, crazy, cool” în lumea din jur. De aceea, temele și rubricile din emisiune vor acoperi domenii vaste de interes, încercând să trezească interesul publicului: *Interviuri cu artiști, designeri vestimentari, arhitecți, stiliști, vedete *Reportaje despre: noutăți hi-tech, tunning auto, amenajări interioare, idei de vacanță, modalități de petrecere a timpului liber, sport extrem etc. *„În direct cu viața”-propunere pentru emisiune estivală zilnică Pagina 3 / 3 *Muzică ”live” *Tendințe deco sau vestimentare *Stiluri de vedetă *Trenduri în shopping *Idei de călătorii *Propuneri de rețete culinare delicioase și ușor de făcut Producători: Daniel Paraschiv şi Virginia Stoian Transmisiune directă
 • 17:50
  Secolul 22
  Realizator Bogdana Pascal
 • 17:55
  Info Juridic
  Realizator Aura Iosif
 • 18:00
  Telejurnal Moldova
  Prezentatori: Carina Muller, Vadim Cheptanaru Producători: Irina Bejenaru, Ruslan Grabari Translator mimico gestual Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 18:55
  Printre cuvinte
  Printre cuvinte este o rubrică de câteva minute despre utilizarea corectă a cuvintelor şi expresiilor limbii române Realizator Ana Crețu Producător Grigore Cazacu
 • 19:00
  Educaţie la înaltime
  Jurnalist: Bernard Tatomir Coproducţie TVR-SC Media Factory Unit SRL
 • 20:00
  Telejurnal
  *Ştiri Prezintă Radu Andrei Tudor Producători: Anamaria Panait / Diana Anghel Transmisiune directă *Sport *Meteo
 • 20:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 21:00
  Articolul VII
  Moderator Mihaela Crăciun Jurnalişti: Iulia Popescu şi Marian Nicola Realizator şi producător Mihaela Crăciun Înregistrare
 • 22:00
  Nocturne
  Moderator şi realizator Marina Constantinescu Regia artistica Aurel Badea Producător Oana Cucuruzeanu (redifuzare)
 • 23:00
  Dincolo de alb şi negru
  Moderator Cătălin Ştefănescu Producător Adrian Ionică
 • 23:50
  Memoria zilei
  Producător Laurenţiu Năstase
 • 23:55
  Info Juridic
  Realizator Aura Iosif
 • 00:00
  Eu pot
  Prezinta Anca Mazilu Realizator si producator Anca Mazilu (redifuzare)
 • 01:00
  În direct cu viaţa
  *Jurnal de vară Producători: Daniel Paraschiv şi Virginia Stoian
 • 01:50
  Discover Romania
  *Dina Cocea Realizator Diana Ilica Producător Diana Ilica
 • 02:00
  Exclusiv în România
  Prezentator Cristian Tabără Producători: Marin Găbudean, Cristina Magearu
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri Prezintă Radu Andrei Tudor Producători: Anamaria Panait / Diana Anghel Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 04:00
  Articolul VII
  Moderator Mihaela Crăciun Jurnalişti: Iulia Popescu şi Marian Nicola Realizator şi producător Mihaela Crăciun
 • 05:00
  Omul si timpul
  Realizator Rafael Udriste
 • 05:50
  Discover Romania
  *Dina Cocea Realizator Diana Ilica Producător Diana Ilica