loader
Foto

Prevenţia afecţiunilor virale

Echipa emisiunii "Un doctor pentru dumneavoastră" v-a pregătit reîntâlniri cu subiecte de actualitate. La TVRi de la ora 19.00, în perioada 7-10 februarie, ne informăm despre diabet, afecțiuni virale și ale venelor.

 

Măriuca Mihăilescu

Luni, 7 februarie, redifuzare din  09.11.2021

* Estetica dentară

Invitat: dr. Ada Epistatu, medic primar stomatolog, doctor în estetică dentară, competență în implantologie orală

(w882) Ada doctor

Cum ne putem bucura de un zâmbet sănătos într-un corp armonios? Printr-o vizită la medicul stomatolog care poate recomanda detartraj, albire dentară, aplicarea faţetelor sau coroanelor dentare în funcție de probleme. Când pierdem dinţi, implanturile dentare pot fi o alegere. În prezent, tehnicile moderne în stomatologie vin cu soluţii funcţionale, dar şi estetice.

*Prevenţia afecţiunilor virale

Invitat: dr. Ştefan Stângaciu, medic specialist medicină de familie

(w882) Stefan doc

A preveni este mai ușor decât a vindeca! Redescoperim metode simple, aflate la îndemâna tuturor, care pot preveni boli virale.

Marți, 8 februarie, redifuzare din 15.11.2021

*Diabetul, o boală a civilizației moderne

Invitați: acad. Constantin Ionescu-Tîrgoviște, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice și din Timişoara, prof. dr. Viorel Şerban, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice

Statisticile despre diabet sunt alarmante și cifrele în continuă creștere. Diabetul pune mari probleme sănătății și este un factor de apariție a altor boli cronice grave. Mulți ajung la medic în stadii avansate ale bolii, datorită complicațiilor deja instalate.Discutăm despre prevenția diabetului, despre contribuția lui Nicolae Paulescu, fondatorul diabetologiei românești la progresul medicinei mondiale dar și despre românul George Emil Palade care a arătat cum ARN mesager de la nucleu transmite mesajul la ribozomi, care sunt de fapt, niște fabrici de proteine. Peste ani, contribuţia lui în descifrarea structurii și funcției celulelor a condus la tehnologia de producere a anticorpilor, respectiv actuala tehnologie a vaccinurilor folosite în profilaxia COVID-19, care au la bază mecanismele ce funcționează și în celula B pancreatică, cea care produce insulina descoperită de Paulescu. Nu întâmplător, primele vaccinări în masă, în lume au fost făcute în România, la Institutul Cantacuzino.

*Dicţionar medical: Mișcarea, aliatul imunității noastre - rubrică realizată cu sprijinul medicului Alin Popescu

Mișcarea este numărul 1 în menținerea sănătății, pentru starea de bine. E extrem de importantă în prevenirea şi tratarea diabetului. Vorbim despre cel mai bun tratament, benefic pentru orice vârstă.

Miercuri, 9 februarie, redifuzare din 06.12.2021

Natura de la A-Z

*Invitat: dr. Adriana Tatomirescu, medic nutriţionist, competență în apifitoterapie

(w882) mariuca tv

Anotimpul rece, cunoscut ca cel mai puternic inamic al sănătăţii, e perioada cu simptome ca: rinoree, tuse, strănut, dureri în gât şi oboseală. Organismul este expus la numeroase afecţiuni de sezon (răceală, gripă, laringită, etc.) şi pot să apară complicaţii nedorite. Pentru funcţionarea optimă a organismului, specialiştii recomandă întărirea sistemului imunitar, mişcare și o alimentaţie bogată în vitamine şi minerale. Un ghid de la A – Z cu soluţii naturale pentru stimularea sistemului imunitar şi numai.

*Umanismul nu are graniță

(w882) dr fuchs

Invitat: dr. Simona Fuchs, medic specialist anestezie, terapie intensivă și medicină de urgență, diplomat al Academiei Europene de Anestezie, Austria

Gânduri după 26 ani de activitate la Reanimare, un sprijin moral pentru cei aflați în suferință.

Joi, 10 februarie, redifuzare din 07.12.2021

Afecţiunile venelor

Invitat: dr. Ștefan Jianu, medic primar chirurgie generală

(w882) jianu

Crește numărul pacienților care se confruntă cu diagnosticul de boală venoasă cronică, în multe cazuri cu risc de tromboză. COVID-19 ar putea ucide prin tromboză, spun unele studii recente. Tromboza venoasă profundă este o boală gravă. Uneori, cheagul se desprinde și poate migra în circulația pulmonară, determinând embolismul pulmonar care poate cauza deces. Boala poate fi asimptomatică. Primul semn, în unele cazuri, este dat de tromboembolismul pulmonar, o complicaţie de multe ori letală. Se recomandă cunoaşterea cauzelor, factorilor de risc, apelarea urgent la medic și stabilirea unui diagnostic rapid și precis.

*Complicații frecvente ale apneei în somn

Invitat: dr. Oana Deleanu, medic primar pneumologie, competență în somnologie

(w882) deleanu

Aproximativ jumătate din populaţia globului sforăie, dar nu toate persoanele care sforăie suferă şi de apnee. Sforăitul apare din aceleaşi cauze ca apneea, fiind o formă mai uşoară a problemelor de somn. Iniţial, căile aeriene se îngustează puţin şi apare sforăitul care poate fi prevenit ţinând sub control greutatea corporală. Netratarea apneei poate provoca boli cardiovasculare şi metabolice, deoarece este însoţită de o scădere a saturaţiei de oxigen a organismului. Prin urmare, se stimulează apariţia inflamaţiilor, a aterosclerozei, creşterea tensiunii arteriale, a frecvenţei cardiace iar în cazul bolilor metabolice se poate ajunge la diabet. În situaţii grave, apneea netratată poate provoca accident vascular cerebral inclusiv la persoanele tinere. În timpul apneei se produce o întrerupere de câteva secunde a ciclului de somn iar pentru a opri pauza de respiraţie, organismul se poate trezi aprox. 3-15 secunde chiar dacă persoana este inconştientă de acest lucru. Toate trezirile fragmentează somnul. Acesta nu este odihnitor chiar dacă dormi 7-8 ore. Astfel, apar oboseala, somnolenţa şi ineficienţa la locul de muncă. Şoferii sunt o categorie aparte: consideră că sunt odihniți dar pot provoca accidente ațipind, la volan, câteva secunde.

*Noutăți terapeutice în tratarea migrenelor

Invitat: dr. Mihaela Bustuchină Vlaicu, medic primar neurolog în Franţa, vorbește despre terapia cu neuromodulație și aplicațiile sale în Neurologie.

(w882) bustuschin

***

Moderator: Măriuca Mihăilescu

Jurnalist tv: Dan Cadar

Producător tv: Monica Ancuța

Edițiile emisiunii pot fi urmărite online pe TVR+.

*Foto credit: Monica Ancuța

11:00 Ediție specială

Ediție specială * Summitul Francofoniei Producători: Delia Nicola, Horațiu Haralambie Transmisiune directă

13:00 Universitaria

Jurnalisti Ana Maria Mindu si Gabriela Voinea

Jurnalist senior și prezentator Camelia Moise

Producator Larisa Avram

 
Întoarcerea diasporei influenţată de dezvoltarea ţării

Marți, 26 martie, de la ora 21:00, s-a transmis în direct la TVR Internațional o ediție "Investiți în România!" despre necesarul de forță de ...

Medicina holistică, ştiinţa viitorului

Medicina holistică, ştiinţa viitorului

publicat: marţi, 26 martie 2024

Marți, 26 martie, de la ora 19:00, v-am invitat să urmăriți în direct o ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre medicina holistică și ...

Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

 

#tvri