De marți până joi, de la ora 19:00, revedem trei ediții dedicate: prevenției bolilor infecțioase, riscurilor unor boli contactate în timpul călătoriilor, avantajelor tratamentelor stomatologice, precum și sechelelelor neurologice post-covid.
Marți, 23martie
PREVENIREA BOLILOR INFECȚIOASE
Invitat: prof. dr. ALEXANDRU RAFILA, microbiolog, specialist în sănătate publică, șef disciplina Microbiologie a UMF „Carol Davila”, președintele Societații Române de Microbiologie, expert Organizația Mondială a Sănătății
Persoanele cu deficit imunitar și care manifestă o sensibilitate mai mare la temperaturi scăzute sunt mult mai expuse atacurilor microorganismelor, mai ales ale celor patogene care produc boli contagioase. Cel mai eficient mijloc de prevenție rămâne igiena personală: spălarea mâinilor cu săpun și apă din abundență, evitarea supraaglomerărilor și a împrăștierii particulelor virale. Se recomandă folosirea măștilor, a batistelor de unică folosință și lista continuă. Este perioada campaniilor de imunizare. Cea a vaccinărilor, mai ales în rândul copiilor și a vârstnicilor este extrem de controversată. Primul procedeu empiric de vaccinare a fost în anul 1500 î.e.n. Metoda de inoculare a virusurilor și bacteriilor, prin vaccinare, are ca scop evitarea apariției epidemiilor, multe dintre ele mortale, cum ar fi tuberculoza sau variola, cu o rată a mortalității de 30%. Lista este lungă iar programul de prevenție din România a dezvoltat scheme complete de imunizare.
TVR INTERNAŢIONAL, 25 DE ANI
Prin telefon, din SUA: dr. IRINA MATEI, cercetător, biolog
Miercuri, 24 martie
MEDICINA DE CĂLĂTORIE
Invitat: dr. RALUCA JIPA, medic specialist boli infecțioase, Institutul Național de Boli Infecțioase „prof. dr. Matei Balș”, asistent universitar, Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila", București, membru în Societatea Română de Medicină de Voiaj
Înaintea unei călătorii în străinătate este recomandat să consultați medicul de familie sau specialistul în boli infecțioase, să pregătiți în bagaj o adeverință care să ateste de ce afecțiuni suferiți și o rețetă cu medicamentele pe care le administrați în mod curent. Este ideal să tratați durerile dentare dacă e cazul, să pregătiți o trusă de prim ajutor cu medicamente și materiale sanitare și lista continuă. Situația actuală impune respectarea tuturor regulilor impuse de autorități atât în zona de domiciliu cât și în cea în care călătoriți. Este foarte important să vă informați asupra riscurilor de îmbolnăvire specifice zonelor în care veți merge, tipurile de vaccinuri și medicația profilactică ce trebuie administrată înainte sau în timpul călătoriei dumneavoastră. O ediție în care aflăm cum ne protejăm de îmbolnăviri în călătorii.
TVR INTERNAŢIONAL, 25 DE ANI
Prin telefon, din Portugalia: dr. ANGELA ZGARDAN, specializare medicină de familie, Asociația Medicilor Moldoveni
Joi, 25 martie
TRATAMENTE STOMATOLOGICE ÎN PERIOADA SARS-CoV-2
dr. IONUŢ LEAHU, medic stomatolog, specializare în implantologie orală, Clinicile dr. Leahu
Cel mai recent studiu, realizat de KANTAR la nivel național, în luna ianuarie, pentru al treilea an consecutiv, vizează comportamentul pacientului în pandemie. Peste jumătate dintre români nu merg deloc la stomatolog. Un sfert dintre români nu vizitează nici măcar o dată pe an medicul dentist iar peste 15% își propun să nu acceseze serviciile stomatologice în următoarea perioadă. Mai puțin de o treime dintre copii sunt aduși de către părinți la consult, o situație în scădere față de anii anteriori. Ce efecte pot apărea pe termen lung, ce presupune o consultație stomatologică și care sunt avantajele implanturilor dentare zigomatice aflăm în această ediție.
Din Portugalia: dr. ANGELA ZGARDAN, specializare medicină de familie, Asociația Medicilor Moldoveni
SECHELELE NEUROLOGICE POST-COVID
Din Austria: prof. dr. Gheorghe Iana, medic primar radiologie și imagistică medicală, președinte Societatea Română de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională
Există studii care arată că SARS-CoV-2 atacă de fapt creierul. Infecția poate genera sechele neurologice post-COVID. S-a constatat că, probabilitatea de apariție a unei boli cerebrovasculare crește în cazul pacienților care au avut Covid-19 cu forme medii și severe. Se pot forma cheaguri și există risc crescut de accident vascular ischemic sau tromboză venoasă cerebrală. Este recomandată monitorizarea neurologică prin RMN cerebral.
***
Moderator: Măriuca Mihăilescu
Realizator tv: Cristina Anton
Producător tv: Monica Ancuța
Edițiile emisiunii pot fi urmărite online pe TVR+.
***
Partenerii emisiunii:
Hofigal rămâne una dintre cele mai puternice companii de produse naturale, cu capital sută la sută românesc. Fondată de regretatul cercetător Ștefan Manea, Hofigal continuă să lupte, alături de partenerii și colaboratorii săi, pentru semeni, cu aceeași dăruire și respect. Se spune că pe pământ sunt 1000 de boli, dar și 1001 plante care să ajute la tratarea acestora. Pentru mai multe informaţii, accesaţi siteul: www.hofigal.eu, pagina de Facebook sau adresa de mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie. tel.: 021.334.51.35/021.492.04.42.
Servicii integrate. Vizite puține. Timp câștigat! Clinicile Dentare Dr. Leahu - tratamente stomatologice personalizate pentru adulți și copii, în oricare dintre cele 10 locații din România (București, Pitești, Timișoara, Turda, Oradea, Constanța și Iași). Toate dispun de aparatură medicală inovatoare și specialiști pregătiți să rezolve chiar și cele mai complicate probleme dentare. Sănătatea ta orală este în cele mai pricepute mâini! Ne găseşti pe www.cliniciledrleahu.ro şi la numărul de telefon 021 91 34.
Traian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe https://www.florariatrias.ro/. Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/florariatrias.ro . Telefon: (+4) 0751.136.412.