loader
Foto

Galerie foto

„Poziţia copilului", premiat la Berlin - filmul de sâmbătă la TVR Internaţional

Filmul lui Călin Netzer premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin în 2013 este difuzat sâmbătă, 3 septembrie, la ora 22:00, la TVR Internaţional.

 

Filmul românesc la TVRi

Drama premiată la Berlin în 2013 descrie, într-o situaţie-limită, relaţia dintre o mamă posesivă şi fiul ei:   într-un accident de circulaţie, bucureşteanul Barbu omoară fără intenţie un copil, într-un sat din sudul ţării. Pentru că Barbu riscă o condamnare la închisoare, mama lui, Cornelia, arhitect în înalta societate, la ale cărei aniversări vin oameni influenţi şi bogaţi, începe o campanie pentru salvarea fiului.

Filmul este una dintre puţinele radiografii ale high-class-ului din România de astăzi - arătând traficul de influenţă, corupţia la nivel mic, toate compromisurile şi ipocrizia lumii contemporane.

(w882) Poziţia C

Scenele „unu la unu” în care evoluează Luminiţa Gheorghiu sunt coloana vertebrală a acestui film – descriu nu doar personajul şi accelerează nu doar acţiunea, ci punctează ipostazele mamei care vrea o cât mai bună, în condiţiile date, poziţie a copilului: dialogul cu iubita fiului, ca de la potenţiala soacră la noră, cu Luminiţa Gheorghiu insidioasă şi Ilinca Goia fină, feminină şi demnă parteneră a fiului, ce îi dă replica; întâlnirea cu şoferul martor jucat de Vlad Ivanov, în acvariul-cafenea a cărui transparenţă face acută fiecare etapă a negocierii dintre mamă şi cel care îi putea incrimina fiul; sau monologul ţinut într-o casă îndoliată, în faţa mamei al cărei copil fusese ucis în accident.

Scenariul filmului lui Călin Peter Netzer este semnat de regizor împreună cu Răzvan Rădulescu. În distribuţie: Luminiţa Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Vlad Ivanov, Tania Popa, Adrian Titieni.

(w882) Poziţia C

Filmul Poziţia copilului" a fost recompensat cu multe trofee: 2013-Berlin-"Ursul de aur" şi premiul FIPRESCI; 2013-Namur-Marele Premiu şi premiul de interpretare feminină-Luminiţa Gheorghiu; 2013-UCIN-Marele Premiu şi Trofeul Uniunii Cineaştilor; 2013-Stockholm-Premiul Telia; 2014-Gopo-Marele Premiu şi Premiile pentru regie, scenariu, interpretare feminină-Luminiţa Gheorghiu, interpretare feminină rol secundar-Ilinca Goia, interpretare masculină rol secundar-Vlad Ivanov, montaj-Dana Lucreţia Bunescu, sunet-Cristian Tarnoveţchi, Dana Lucreţia Bunescu, Cristinel Şirli; 2014-Propunerea României pentru nominalizare la Premiul Oscar-categoria Cel mai bun film străin.

(w882)

***

Aflaţi AICI care sunt filmele programate la TVR Internaţional, la ce oră şi în ce zile le puteţi urmări!

5:30 Nocturne (R)

Invitată Cerasela Iosifescu

Moderator şi realizator Marina Constantinescu

Regia artistica Aurel Badea

Producător Oana Cucuruzeanu

(Reluare)

6:20 Regatul Sălbatic

*Sezon 12 Episodul 1

Producător Mihai Enea

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri