loader

Povestea lui Carol al II-lea, marţi la “Discover Romania”

Marţi, 14 octombrie,  la 8.50 şi 12.10, la TVR Internaţional, puteţi afla de ce Carol al II-lea rămâne unul dintre cele mai controversate personaje ale istoriei moderne a României.

 

Discover Romania

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Rege, dictator, mecena, politician abil, contestat şi adulat. Nimeni nu putea să-l caracterizeze mai bine decât fiul său:  «A fost omul epocii sale. În mare măsură a fost însă omul propriilor sale porniri şi patimi.»

Carol s-a născut la 3 octombrie 1893 la Castelul Peleş, fiind primul copil al Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria.

La 20 de ani urma Academia militară la Potsdam, în Germania, în regimentul tatălui său.

După proclamarea lui Ferdinand ca Rege al României, Carol devine principe moştenitor, senator de drept, iar, la 10 mai 1918, comandant al batalionului 8 Vânători de Munte.

(w882) Carol al I

La 10 martie 1921, la Catedrala de la Atena, Carol îşi uneşte destinul cu Elena a Greciei, fiica regelui Constantin.

Legătura extraconjugală de notorietate a lui Carol cu Elena Lupescu şi noua renunţare la calitatea de moştenitor al Coroanei României, au dus la actul de la 4 ianuarie 1926 în care Reprezentanţa Naţională îl proclamă pe Mihai moştenitor al tronului şi instituie o Regenţă, care avea să dureze până la majoratul fiului său.

Căsătoria cu principesa Elena este anulată la 21 iunie 1928.

Carol a acceptat deciziile luate devenind un simplu cetăţean român cu numele de Carol Caraiman. Se stabileşte în 1925 la Paris, alături de Elena Lupescu, cea care avea sa-i devină, într-un târziu, cea de-a treia şi ultima soţie.

Exilul lui Carol Caraiman ia sfârşit la 6 iunie 1930. Se întoarce în ţară şi la 8 iunie 1930 este proclamat Rege al României sub numele de Carol al II-lea.

La 10 februarie 1938 instaurează un regim monarhic autoritar.  Însă, noua Constituţie, dizolvarea partidelor politice, înfiinţarea Frontului Renaşterii Naţionale, reforma administrativă nu pot asigura stabilitatea.

Izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, izolarea inţernatională şi gravele amputări ale teritoriului românesc din vara anului 1940, provoacă  o criză inevitabilă care duce la abdicarea lui Carol la 6 septembrie 1940.

(w882) Carol al I

Trăieşte în exil până la sfârşitul vieţii.

Carol s-a stins din viaţă în 1953. Elena Lupescu i-a supravieţuit până în 1977.

Guvernul României a hotărât aducerea osemintelor în ţară la 14 februarie 2003, Carol fiind înmormântat într-o capelă în preajma Bisericii din Curtea de Argeş, iar Elena Lupescu într-un cimitir apropiat.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

17:30 Prezenţe româneşti

* Canada. Familia Liuţă din Vancouver: Ioana-Livia şi preotul Nicu.

Distanțele n-au constituit și nu constituie pentru Ioana si Nicu daca de 20 de ani sunt in Canada, unde au sosit cu doua Liuta un impiediment in pastrarea legaturii cu patria mama, chiar valize si cu fetita care avea doi ani. Au luat cu ei Romania unor valori perene cu ei. Si au dorit Vancouver dupa ce au vazut cateva brosuri si I a atras natura si cultura din Columbia Britanica.
Canada reprezenta pentru ei oportunitatea de a isi folosi talantii si au reusit cu prisosinta. Ioana-Livia Liuta a fost caștigatoarea Premiului din anul 2022 acordat lucratorilor cu responsabilitați in digitizarea, prezervarea digitala și accesibilitatea resurselor bibliotecilor, de pe continentul nord-american, iar parintele Nicu este consilier spiritual la cel mai mare spital din Vancouver.
Sosita la 23 de ani in Canada, Ioana Livia a absolvit Colegiului Național “Liviu Rebreanu” Bistrița și Facultatea de Geografie la Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj unde acum este inscrisa si la doctorat.
Parintele Nicu Lita a urmat Liceul sanitar la Hunedoara, Facultatea de biologie și Facultatea de teologie ortodoxa la Universitatea “Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca si are un master in biologie moleculara. De asemenea, este pasionat de pictura. El incearca sa promoveze credința, cultura, tradițiile, portul, folclorul, valorile caracteristice spiritualitații romanești, armonia, buna ințelegere, toleranța intre oameni, sa aduca bucurie și fericire celor din jurul lor, sa-i faca sa zambeasca, sa uite de griji, necazuri și probleme, sa realizeze lucruri placute oamenilor și lui Dumnezeu, motiv pentru care se bucura de apreciere și susținere. Il ajuta si talentul artistic cu care a fost harazit prin realizarea unor lucrari de arta ce incanta privirea și innobileaza sufletul, deopotriva. Realizator Mihaela Crăciun

(redifuzare)

18:00 Telejurnal Moldova

Prezentator Vadim Cheptănaru

Producători: Anastasia Ciuleacu şi Mihaela Ursu

Translator mimico gestual

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

*Sport (montaj TVRi)

 
Trăiesc viața cu sufletul deschis

Trăiesc viața cu sufletul deschis

publicat: miercuri, 18 decembrie 2024

Petra Pintelei, o tânară cunoscută în mediul online datorită lecțiilor de viață pe care le împărtășește cu lumea și profesorul Dumitru Făiniși, ...

România promovată la Târgul de Turism de la Varșovia

România promovată la Târgul de Turism de la Varșovia

publicat: marţi, 17 decembrie 2024

Duminică, 22 decembrie, de la ora 16:45, la TVR Internaţional, vă invităm să urmăriţi o ediţie dedicată prezenţei României la Târgul de Turism ...

Rafila Găluț, stigmata din Bocsig

Rafila Găluț, stigmata din Bocsig

publicat: luni, 16 decembrie 2024

La începutul anilor 1930, de la Episcopia Greco-Catolică din Lugoj este expediată o scrisoare către Congregația pentru Bisericile Orientale, un ...

 

#tvri