loader
Foto

Povești cu pop, rock, jazz, blues din diaspora

De luni până vineri, de la ora 15.00, la TVR Internațional

 

POVEȘTI CU CÂNTEC DIN DIASPORA

1 noiembrie: Radu Goldiș (Los Angeles)

Cel mai mare chitarist jazz român al anilor 70, Radu a cântat cu toată pleiada de monştri sacri ai genului, de la Richard Oschanitzky la Marius Popp, ori de la Aura Urziceanu la Johnny Răducanu. Deopotrivă orchestrator şi compozitor de muzică de film în ultima perioadă din ţară, în 1980 a dispărut fără urmă, aparent. Via Germania, s-a stabilit în Statele Unite şi, după o paranteză muzicală şi didactică, din 2000 lucrează în domeniul imobiliarelor din California.

(w882)

Dar nu a lăsat niciodată muzica, fiind convocat la multe reuniuni private româneşti, dar şi la concertele foştilor colegi de scenă din România. În momentul interviului din 2012, înregistrase un album, „Blue Wave”, în studioul de acasă, din păcate nelansat până în prezent, cu mai multe extrase editate în emisiune. Filmarea de atunci l-a readus pe chitarist, în premieră după 32 de ani, în postura care l-a făcut celebru: live – solo ori alături de marele pianist Mihai Chirilov! Ulterior, a colaborat cu regretatul Adrian Enescu; cele două discuri apărute postum poartă şi semnătura chitaristului - „My Bach” şi „Dialog între două lumi”.

(w882) goldis 2

2 noiembrie: Alex Simu (Amsterdam)

Saxofonist şi clarinetist, absolvent al Universității de Muzică din Bucureşti, Alex a continuat studiile de jazz în Olanda, la Groningen, cu un stagiu de măiestrie la New York. Dar a revenit în Europa şi s-a stabilit în Olanda, acolo unde avea deja numeroase colaborări. Cea mai importantă – Arifa, un grup multietnic de world music – are câteva discuri lansate şi numeroase concerte şi turnee, din SUA şi Cuba până în Maroc şi China.

(w882)

Muzicianul român compune deopotrivă muzică de teatru şi film (fiind nu o dată premiat) şi conlucrează cu o fabrică turcească la perfecţionarea instrumentelor de suflat, începând cu inventarea clarinetului tenor.

(w882)

Nu în ultimul rând, colaborează cu chitaristul şi violistul român George Dumitriu, stabilit pe aceleaşi meleaguri; când concretizează un proiect nou, cei doi ajung întotdeauna şi în România... cu cântec! Emisiunea „Remix” a contorizat, după filmarea acestui interviu, un proiect deosebit al lui Alex, concretizat într-un disc şi mai multe concerte de promovare, inclusiv acasă: „Echoes of Bucharest”

3 noiembrie: Mircea Vlad (Stockholm)

Chitarist şi solist vocal cu pregătire temeinică, Mircea Vlad a cântat din primii ani 70 cu grupul Cromatic condus de Marin Petrache Pechea, Paul Ghenţer, Roşu şi Negru, Romanticii, Super Grup Electrecord şi propria trupă Ediţie Specială, cu care a rămas în Suedia, în 1983.

(w882) rrt

A performat pe trei continente, apoi s-a retras, fără a uita să-şi bucure numeroşii prieteni la petreceri private. Din 2009, împreună cu claviaturistul Doru Apreotesei, le face cadouri un disc de preluări, înregistrat în nume propriu.

(w882)

A avut o viaţă agitată, acum s-a liniştit. Dar parcă ar mai cânta (cum a făcut în 2015, când Mişu Cernea a împlinit un număr rotund de ani, într-un eveniment privat organizat la Arenele Romane).

4 noiembrie: Marius Dobra (Austria)

De loc din Oradea, Marius Dobra părea să aibă o carieră de succes în România când, la sugestia tatălui, a plecat în Austria, unde a ajuns un om de afaceri prosper. Însă după două grave probleme de sănătate succesive, s-a reîntors la muzica rock, înființând propriu-i grup de blues, cu succes.

(w882) tivadar

(w882) dobra

În momentul interviului, Marius Dobra Band era în curs de înregistrare a celui de-al doilea disc; pe de altă parte, acelaşi grup reprezentase România la un festival internațional de la Bruxelles.

Mihai Tivadar (Franța) Claviaturist şi lider al unui grup rock maramureșean, Mihai pleacă la studii economice postuniversitare în Franța, în 2001, unde se și stabilește.

(w882) murdar

După câțiva ani, reactivează trupa Dirty Shirt din Seiniul natal, la cote net superioare activității din țară: concertează în Europa, lansează mai multe discuri și câștigă Locul II la Wacken, la un important concurs metal-rock internaţional, apărând și pe DVD-ul aniversar al manifestării, când aceasta a împlinit 25 de ani.

(w882) tivadar 2

Turneele şi concertele în România au continuat şi după pandemie; în toamna lui 2020, Mihai & Co au sărbătorit un sfert de secol de la înfiinţare, la Arenele Romane, de unde un reportaj „Remix” care a trecut în revistă şi emisiunile youtube on-line, realizate de membri de acasă.

5 noiembrie: Cornel Ionescu (Munchen)

Poliinstrumentist şi ziarist, dar în primul rând cel mai mare muzicuţist român, Cornel Ionescu a plecat din ţară în 1979, după o poveste cu cântec, la propriu şi la figurat! Cu o experienţă impresionantă cu marile grupuri pop-rock din românia anilor 60 – 70 (din care se disting colaborările cu Sfinx), în Germania a colaborat cu mai multe formaţii, dar şi cu mari instrumentişti români emigraţi, la un moment dat inventând şi o casă de discuri (pentru un disc cu o parte dintre ei – Dan Andrei Aldea, Otto Stăniloi...).

(w882) ione 2

Acasă la Munchen este invitat să cânte la Operă partituri imposibile, iar la Bucureşti şi-a dat doctoratul în muzicuţă. Ar mai avea înainte şi o carieră de povestitor profesionist. Tot cu cântec...

(w882)

 

 

22:00 Dosar România

*Conspiraţii, lovituri militare, revoluţie, căderea comunismului,

Virgil Măgureanu la Dosar România (I)

Producător Răzvan Butaru

23:40 Monocrom

*Studioul teritorial Timişoara

*Generaţia Flora

Monocrom prezintă spațiul urban în general, în mod special pe cel din Timișoara. Poveștile sunt despre prezent, dar și despre trecut, despre această îmbinare a timpurilor din care a rezultat un spirit al locului unic, irecognoscibil în alt oraș. Sunt filme conduse de un singur personaj și pornesc de la preocuparea acestuia, de la carțile și articolele pe care le-a scris, filmele și fotografiile pe care le-a realizat. Titlul emisiunii este justificat de imagine, care conține mult alb-negru. Toate episoadele au un aspect unitar, fiecare episod fiind introdus prin prezentarea realizatorului.

Teatrul de copii si tineret Timisoara „Merlin”-75 de ani

Producător Ionela Gogoţ

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

"A doua Românie", cu Sînziana Mircea

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Joi, 18 aprilie, de la ora 21:00, la "A doua Românie", pe TVR Internațional, v-am invitat să urmăriţi un amplu interviu cu Sînziana Mircea, ...

Maria Cîrneci, aniversată la „Petrecere... cu cântec!”, pe TVR 1

Iuliana Tudor ne invită să sărbătorim cei 45 de ani de cântec ai artistei împreună cu Mioara Velicu, Ionuţ Fulea, Cornelia şi Lupu Rednic, precum ...

 

#tvri