loader
Foto

Galerie foto

Povești cu cântec din diaspora: Despre muzicieni, șansă și talent

Muzica și parcursul muzical al unor artiști români emigrați sunt prezentate la TVRi, de luni până vineri, de la ora 15:00.

 

POVEȘTI CU CÂNTEC DIN DIASPORA

În 2014, la Casa Studenților din București era lansat volumul „Povești cu cântec din diaspora. 100 de români și aventurile lor muzicale”, în paralel cu „Discul emigranților. Muzici din diaspora”. Un prim bilanț după cinci ani de emisiuni cu cântec produse de TVR Internațional; parte dintre acestea sunt redifuzate în anul aniversar #Generații  TVR 65. Portrete rock, jazz, pop, folk, simfo dintr-o istorie mai puțin cunoscută a muzicii românești... fără granițe.

Luni, 18 octombrie

RAMONA HORVATH

(Paris, Franța)

Pianista face parte, de două decenii, din generaţia jazzului românesc la putere.

(w882)

La început, a fost remarcată şi susţinută (prin concerte la două piane) de cel mai influent pianist român de jazz. Cu Jancy Korossy a cântat deopotrivă în țară și în străinătate, înregistrând și un disc lansat de Electrecord.

(w882)

Din 2008, Ramona s-a stabilit la Paris - o evoluţie nesperată de selfmadewoman, cu apariții solo sau în grupuri cu instrumentişti francezi de renume.

La ora filmării, Ramona pregătea primul disc în nume propriu, între timp a mai lansat două, la o celebră casă de discuri din hexagon, revenind în țară cel puțin o dată pe an, de fiecare dată cu ocazia unor evenimente jazz deosebite!


Marți, 19 octombrie

JOE GASPAR

(Ottawa, Canada)

Cea mai bună voce de blues a României în anii 90, fostul basist al grupului timișorean Quo Vadis s-a nimerit să concerteze chiar de ziua sa, atunci când era vizitat de echipa TVR.

(w882)

Cu trioul său canadian pe val, Joe a trebuit să supraviețuiască unui divorț, apoi unui cancer… și astfel să revină cu toate forțele la muzica ce i-a dat nume. Mai contează că lucrează în telefonie sau că, fix înainte de concert, își fracturase piciorul? Prea puțin, câtă vreme visul său zboară mai abitir ca la debut.

Vizitează aproape anual țara, cel puțin pentru un jam session. Dacă în pandemie nu a putut ajunge, și-a trimis vocea înregistrată pentru proiectul Rockul Carantinei / Semnal M.

 

Miercuri, 20 octombrie

ȘERBAN CIUREA

(Los Angeles, SUA)

Plecat din România în 1970 (după ce cântase cu vocea, basul ori chitara în primele grupuri beat și rock precum Entuziaștii ori Sideral Modal Quartet). Muzicianul s-a stabilit în cele din urmă în California, după escale în Germania, Scandinavia și Canada, New York și Chicago.

(w882)

A rămas în domeniu diversificându-și acțiunile, combinând pedagogia cu performing-ul (a cântat cu trupele unor personalități ca Lionel Hampton, Jay Leno, Ray Valenti, Manhattan Transfer, Rick Dittmore ș.m.a.). Pensionat din 2010, a continuat să fie implicat în muzica pentru copii.

(w882)

Nu în ultimul rând, a fost felicitat personal de președintele Obama pentru reinventarea învățământului muzical în California pe baze multimedia.

Joi, 21 octombrie

OCTAVIAN ZEMLICKA

(Dusseldorf, Germania)

Plecat la jumătatea anilor '70 în Germania, muzicianul (chitarist la Sfinx, dar şi în Orchestra Electrecord) a intrat rapid la școala de muzică Clara Schumann, unde a diversificat oferta cursurilor cu instrumente electronice şi a organizat un valoros big band. Recăsătorit cu o profesoară româncă de la aceeaşi şcoală, Simona, a continuat neabătut, până la pensie, cariera pornită la Bucureşti.

(w882)

Discurile înregistrate în ambianța germană au ajuns obiect de studiu, iar pensionarea s-a întâmplat doar pe hârtie.

Vineri, 22 octombrie

GABI NACU

(Stevenage, Marea Britanie)

Celebru încă din copilărie, pentru rolul principal din „Aventurile lui Babușcă”, Gabriel Nacu a ajuns un chitarist notoriu pe ruta Harap Alb (ocazie de lansare și pentru Cristian Minculescu) – Voltaj Roșu și Negru. I s-a refuzat viza pentru contracte în străinătate, așa că abia în 1990 a putut să emigreze..., cu un motiv serios: mineriada. Nu oriunde, ci exact în capitala mondială a rockului – Londra. A cântat din plin cu o trupă înființată acolo, Caligula, uneori și pentru comunitatea românească.

(w882)

În ultimii ani compune și înregistrează acasă; s-a căsătorit și s-a specializat în calculatoare, domeniu în care lucrează până în prezent. Pentru filmare, garajul familiei a devenit strâmt atunci când a cântat în premieră pentru TVR alături de Gabriel Nacu jr, absolvent la Muzică în Cambridge.

(w882)

Difuzare:

Luni-vineri: ora 15.00, reluare ora 6.25 (ora României)

***

Credite foto: arhive personale

Realizator: Doru Ionescu

4:00 Steaua fără nume

Film * Franţa-România, 1966

Regia: Henri Colpi, Jasmine Chasnay

Scenariul: Henri Colpi, Alexandru Mirodan

Cu: Marina Vlady, Cristea Avram, Claude Rich, Grigore Vasiliu-Birlic

Dramă, adaptare a piesei de teatru de Mihail Sebastian.

Mona, o tânără găsită în tren fără bilet, este obligată să coboare în gara unui orăşel liniştit de pe Valea Prahovei. Un tânăr profesor o găzduieşte o noapte în locuinţa lui, timp în care între cei doi se înfiripă o idilă. După plecarea fetei, totul revine la normal, iar pe cer rămâne o constelaţie ce-i poartă numele.

Redactor Gabriela Onea

5:30 A şaptea obsesie

Realizator şi producător Claudia Duca

(Reluare)
 
Sâmbăta tăcerii: TVR dedică o zi memoriei Papei Francisc | VIDEO

TVR a transmis Funeraliile Papei Francisc în direct şi fără pauze publicitare. Totodată, Televiziunea Publică difuzează o serie de programe ...

Natura - medicina viitorului

Natura - medicina viitorului

publicat: joi, 24 aprilie 2025

Plantele au fost, sunt și vor rămâne o sursă de energie prețioasă prin care omul vibrează cu natura și cu universul din care face parte. În ...

Info Diaspora: Achiziția unui imobil nou

Info Diaspora: Achiziția unui imobil nou

publicat: joi, 24 aprilie 2025

Angela Avram și invitații ei, Ovidiu Șerban, avocat, şi Radu Berevoianu, notar, le propun celor interesați de achiziționarea unui imobil nou - ...

 

#tvri