loader
Foto

Galerie foto

Portretul lui Henri Coandă, miercuri la “Discover Romania”

Miercuri, 2 iulie, la TVR Internaţional, la 6.40, 11.50 şi 23.50, aţi descoperit povestea lui Henri Coandă, căruia istoria ştiinţei i-a rezervat un loc special.

 

Discover Romania

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Fără el, aviaţia modernă ar fi fost mai săracă şi poate că nici măcar nu ar fi ajuns la nivelul din zilele noastre.

Henri Coandă s-a născut la Bucureşti în 1886 în familia generalului Constantin Coandă.

Absolvent al Şcolii de Artilerie, Geniu şi Marină din Bucureşti, studiază ingineria la Charlottenburg şi aeronautica la Paris. Fascinat, încă din copilarie, de miracolul vântului, construieşte, în 1910, primul avion cu reacţie din lume.

Inginer la Uzinele de Avioane din Bristol (Marea Britanie) construieşte mai multe tipuri de avioane de concepţie proprie cunoscute sub numele de Bristol-Coandă.

Tot pasiunea pentru aeronautică îl duce la descoperirea  unui interesant fenomen aerodinamic care-i poartă numele, brevetat în 1934.

(w882) Henri Coan

Preocupările lui Henri Coandă au cuprins domenii variate: prospecţiuni geologice, fizica cristalelor de zăpadă, extracţia petrolieră.

De exemplu, este mai puţin cunoscut faptul că savantul a studiat timp de peste 60 de ani structura şi calitatea apei potabile.

Henri Coandă a inventat primul tun fără recul pentru avioane, iar în 1918 a conceput elemente  prefabricate din beton pentru construcţia de locuinţe.

Cercetările sale s-au concretizat în peste 250 de brevete de invenţie, din care 33 se bazează pe cercetări fundamentale originale, iar cele privind  «Aerodina lenticulară» se află şi astăzi în atenţia centrelor spaţiale.

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

10:00 Dăruieşte Românie!

Moderator şi producător Carmen Târnoveanu

11:35 5 x 5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu

*Ep. 102-106

Realizator Irina Ifrimache

(redifuzare)

 
Exercitarea autorităţii părinteşti în Uniunea Europeană

Vă invităm să urmăriți un interviu realizat de Angela Avram cu Monica Livescu, avocat, despre exercitarea autorităţii părinteşti în Uniunea ...

Radu Afrim, un regizor original și provocator

Radu Afrim, un regizor original și provocator

publicat: luni, 02 decembrie 2024

Regizorul Radu Afrim este un mare apărător al scrisului contemporan, îndrăgit de publicul tânăr pentru stilul său revizionist colorat, original, ...

Iubire, pasiune și o mare dragoste pentru muzică

Iubire, pasiune și o mare dragoste pentru muzică

publicat: luni, 02 decembrie 2024

De Sf. Nicolae, în ediția de vineri, 6 decembrie, a emisiunii „Destine ca-n filme”, invitații Iulianei Marciuc sunt doi oameni cu povești de ...

 

#tvri