loader
Foto

Galerie foto

Portretul lui Henri Coandă, miercuri la “Discover Romania”

Miercuri, 2 iulie, la TVR Internaţional, la 6.40, 11.50 şi 23.50, aţi descoperit povestea lui Henri Coandă, căruia istoria ştiinţei i-a rezervat un loc special.

 

Discover Romania

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Fără el, aviaţia modernă ar fi fost mai săracă şi poate că nici măcar nu ar fi ajuns la nivelul din zilele noastre.

Henri Coandă s-a născut la Bucureşti în 1886 în familia generalului Constantin Coandă.

Absolvent al Şcolii de Artilerie, Geniu şi Marină din Bucureşti, studiază ingineria la Charlottenburg şi aeronautica la Paris. Fascinat, încă din copilarie, de miracolul vântului, construieşte, în 1910, primul avion cu reacţie din lume.

Inginer la Uzinele de Avioane din Bristol (Marea Britanie) construieşte mai multe tipuri de avioane de concepţie proprie cunoscute sub numele de Bristol-Coandă.

Tot pasiunea pentru aeronautică îl duce la descoperirea  unui interesant fenomen aerodinamic care-i poartă numele, brevetat în 1934.

(w882) Henri Coan

Preocupările lui Henri Coandă au cuprins domenii variate: prospecţiuni geologice, fizica cristalelor de zăpadă, extracţia petrolieră.

De exemplu, este mai puţin cunoscut faptul că savantul a studiat timp de peste 60 de ani structura şi calitatea apei potabile.

Henri Coandă a inventat primul tun fără recul pentru avioane, iar în 1918 a conceput elemente  prefabricate din beton pentru construcţia de locuinţe.

Cercetările sale s-au concretizat în peste 250 de brevete de invenţie, din care 33 se bazează pe cercetări fundamentale originale, iar cele privind  «Aerodina lenticulară» se află şi astăzi în atenţia centrelor spaţiale.

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

21:00 A doua Românie

Este unul dintre ambasadorii culturali ai României în lume, atât prin activitatea sa artistică, cât şi prin cea de promovare a valorilor noastre culturale la Berlin, acolo unde s-a stabilit în urmă cu mulţi ani. Pianistul Cristian Niculescu deținător al Premiului Criticilor Muzicali din România şi director al Institutului Cultural Român de la Berlin este împreună cu noi şi ne spune motivul pentu care se află în România.

Si tot astăzi aflăm povestea primilor români incluşi într-unul dintre cele mai urmărite documentare despre imigranţi, realizat de o mare platformă globală de streaming şi difuzat pe întreg continentul nord american. Este pentru prima oară când România a fost inclusă în această emisiune în cadrul careia tineri născuţi peste ocean îşi însoţesc părinţii imigranţi în ţara de origine, într-o călătorie care îi ajută să descopere zestre culturală, peisajele şi bucătăria locală, dar şi sacrificiul, lupta circumstanţele dramatice care le-au condus familia spre alte meleaguri, departe de rădăcini. Gabrila Covaci si fiul său Aleck Covaci sunt împreună cu noi şi ne povestesc despre cum este viața lor in Canada dar ne şi împărtăşesc din emoţiile trăite la filmări.

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

22:00 Dosar România

* Trei zile cu Natalia. Documentar

Realizator Catălin Apostol

Producător Răzvan Butaru

 
Lucian Maxim:

Lucian Maxim, muzician, compozitor şi percuţionist în Orchestra Naţională Radio este invitatul Danielei Zeca Buzura într-o nouă ediţie "Mic Dejun ...

Ambasadori culturali ai României în lume

Ambasadori culturali ai României în lume

publicat: joi, 09 mai 2024

Ediția ”A doua Românie” de joi, 9 mai, vă prilejuiește întâlnirea cu pianistul Cristian Niculescu, directorul Institutului Cultural Român de la ...

TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

 

#tvri