loader
Foto

Galerie foto

Popasuri culturale în Lisabona, Londra şi Toronto, joi la "Corespondent TVRi"

Joi, 11 decembrie, de la ora 22.00, v-am invitat să descoperiţi legătura dintre localităţile Vişeu de Sus şi Croissy sur Seine, să ascultaţi colinde româneşti la Londra şi să îl cunoaşteţi pe somelierul anului în România.

 

Corina Dobre
A doua Românie

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Corespondenţii TVRi aduc şi joia aceasta, ca într-un mozaic, ştiri culturale din toate colţurile lumii. Astfel, aflaţi despre parteneriatele încheiate de Institutul Cultural Român din Lisabona cu cele mai importante instituţii culturale lusitane, dar şi despre succesul de care s-a bucurat grupul românesc Consonado Trio pe primele două scene muzicale portugheze.

(w882) Coresponde

Apoi descoperiţi ce este Consiliul Diasporei, dar şi care este legătura dintre localităţile Vişeu de Sus şi Croissy sur Seine.

Avem şi o invitaţie la Romanian Folklore Fest de la Londra şi Luton, unde britanicii se înghesuie să asculte colinde româneşti, iar regizorul Raul Dudnic din Toronto ne prezintă satul românesc care a travesat oceanul, într-un documentar de excepţie.

(w882) Coresponde

Nu în ultimul rând, Marinela Ardelean, profesoară la Italian Chef Accademy şi declarata somelier al anului în România, ne prezintă “50 de vinuri  româneşti , care întâlnesc 50 de preparate culinare italiene”, într-un singur volum, proaspăt lansat.

Producător: Liliana Văduva

Moderator: Corina Dobre

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

17:30 Prezenţe româneşti

*Documente vechi. Memoria vegetala a romanilor din Voivodina.

În Voivodina, patrimoniul cultural îndură condiții vitrege. Vorbim în primul rând despre condițiile naturale, care sunt impuse de o zonă cu o hidrologie aparte: apa din pânza freatică este absorbită de zidurile clădirilor și se transformă, la un moment dat, în agresori ai bunurilor culturale din Banatul sârbesc. Sporii și mucegaiurile, favorizate de umiditatea excesivă din bisericile, muzeele și chiar casele oamenilor, atacă nemilos și hârtia unor cărți bisericești vechi din anul 1600, ce pot fi considerate opere de artă, dar și materialul vegetal din care sunt făcute iile ori alte țesături vechi de peste o sută de ani. Metafora „memoria vegetală” a lui Umberto Eco atrage atenția asupra funcției de tezaurizare și rememorare a ceea ce înseamnă „românesc deosebit de fragil” în Banatul sârbesc.

Realizator şi producător Mihaela Iamandei

(redifuzare)

18:00 Telejurnal Moldova

Prezentator Vadim Cheptănaru

Producători: Anastasia Ciuleacu şi Mihaela Ursu

Translator mimico gestual

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

*Sport (montaj TVRi)

 
 Izolaţi în România: Viaţa la margine de pădure

Ne-am văzut de ale noastre, timpul a trecut, potecile din munţi sunt încă bătute de oameni buni. Ei sunt aceiaşi, Izolaţi în România. Nu ne ...

Emisiunea TVR 2 „Drag de România mea!”, moderată de Paul Surugiu Fuego, premiată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Revista Actualitatea Muzicală

Cea de-a 33-a ediție a Galei Premiilor anuale ale revistei "Actualitatea Muzicală", publicație ce apare sub egida Uniunii Compozitorilor și ...

Gala vocilor, într-o nouă ediţie

O nouă gală a sezonului 13 al emisiunii cu drag de România va fi difuzată la TVR 2 sâmbătă 23 noiembrie, de la ora 20:00 și duminică, 24 ...

 

#tvri