loader
Foto

Pop, Rock, Jazz şi Folk Românesc în jurul lumii

Între 29 noiembrie și 3 decembrie, la TVR Internațional, Doru Ionescu vă propune o nouă serie de „Povești cu cântec din diaspora”.

 

POVEȘTI CU CÂNTEC DIN DIASPORA

Ediţia 41 – 29 noiembrie, ora 15.00: ADRIAN DINU (Heppenheim, Germania)

Chitarist timişorean orientat din copilărie spre chitara clasică, Adi a cântat în adolescenţă cu diverse grupuri, pentru ca în studenţie să stabilizeze un concept propriu, folk-rock: Abra.

(w882)

Cu Christian Podratzky şi Vali Potra a câştigat ani de zile toate concursurile naţionale la care au participat. Până în 1990, când pleacă în Germania şi cântă cu un chitarist virtuoz, Rolf Munkes, dar şi cu foştii colegi.

(w882)

Profesor de chitară la Heppenheim, după 2000 revine pe piaţa muzicală din România cu melodiile vechi, apoi şi cu cele noi, pe care i le cântă şi Mircea Baniciu, iar la chitară îl pune în valoare pe concitadinul Horea Crişovan. Primul dintre cele trei albume discografice Abra – „La frumuseţea ei” – este unul dintre cele mai valoroase discuri româneşti. În 2021, Abra a înregistrat un nou disc.

(w882)


Ediţia 42 – 1 decembrie, ora 6.25:
JOZSA ERIKA (Sydney, Australia)

Celebră deopotrivă ca muzician şi redactor-prezentator la TVR în anii ’70 – ’80, Erika Jozsa a lăsat destule urme în cultura română şi maghiară, atât cât a locuit în România, cât şi de pe cealaltă parte a lumii, din Australia.

(w882) 22

Mai multe discuri (alături de regretatul Karoly Horvath), sute de emisiuni, apoi reportajele şi documentarele din toată lumea (realizate împreună cu soţul său, reputatul regizor Iosif Demian) via Sydney (inclusiv la Olimpiada din 2000), la care se adaugă două cărţi de suflet, care acoperă importante zone de istorie recentă, prea puţin investigate.

(w882) 21

Una adusă în 2004 în România, despre epoca muzicală beat a vremii sale, polarizată de grupul rock Metropol, iar după un deceniu alta, în colaborare cu două foste colege, cu ample referinţe asupra emisiunilor în limba maghiară ale Televiziunii Române începute în urmă cu 45 de ani şi oprite în 1984.

(w882) 23


Ediţia 43 – 2 decembrie, ora 6.25:
HANS KNALL (Koln, Germania)

Muzician pop-rock (compozitor, chitarist, claviaturist) din Alba Iulia, de origine germană, n-a intenţionat niciodată să plece din ţară, obţinând în anii ’80 succese importante cu formaţii ca Mass Media ori Raid, întotdeauna la limita muzicii rock melodice cu experimentul.

(w882) 31

Dar în plin declin al scenei româneşti de profil, după o primă încercare, la sfârşitul anilor ’90, de a se stabili la Stuttgart, revine în ţară cu grupul Eminenţa Cenuşie, înregistrând un disc interesant, din păcate încă neapărut oficial - „Dublă magie”.

(w882) 32

Până la urmă, s-a relocat la Koln, un oraş mai potrivit pentru muzica sa, de unde noile încercări de studio cu Vlad Ferariu. Ediţia conţine înregistrări arhive inedite cu Empty Pockets, Mircea Florian şi românii Electroshock (stabiliţi tot la Koln).

(w882) 33


Ediţia 44 – 2 decembrie, ora 15.00:
GEORGE DUMITRIU (Amsterdam, Olanda)

Instrumentist şi compozitor cu studii superioare (de vioară în România, apoi de chitară în străinătate), George Dumitriu a fost intervievat în 2014 colindând Europa, când promova al doilea său disc, înregistrat cu propriul grup fusion (jazz / world music) Dumitrio, „Future Nostalgia”.

(w882) 43

Absolvent al unui conservator din Groningen (celebru în rândurile muzicienilor jazz), finalizat cu un stagiu la New York şi un master la Amsterdam, George are numeroase colaborări la activ, dintre cele mai variate stilistic (Sanem Kalfa, Alex Simu, Kaja Draksler ş.a.), nu în ultimul rând cu proiectul din ţară Romanian Jazz Collective.

(w882) 42

La loc de cinste stau şi concertele în România, ale cărei scene, muzicieni şi organizatori îl atrag în ultimii ani ca un magnet, indiferent de colegii de cântare.

(w882)

Ediţia 45 – 3 decembrie, ora 15.00: EVA KISS (Copenhaga, Danemarca)

Celebra solistă de muzică uşoară n-a avut o tradiţie muzicală în familie. Dar i-a placut să cânte de mică şi a continuat să-şi cultive vocaţia descoperită, până în prezent, nu uşor.

(w882) ev66

În ţară a tot urcat topurile după ce a câştigat „Steaua fără nume”, iar în străinătate a fost apreciată oriunde a cântat. Cu toate acestea, marea încercare de a relua viaţa de la zero, în Danemarca, era să-i curme şirul carierei din muzica pop.

(w882) ev var

Dar cu soţul său alături, multiinstrumentistul Constantin Radu, darul înnăscut a putut fi cultivat în continuare, pentru a fi redat semenilor săi de oriunde.

(w882) ev rad

Din 2012, când a cântat cu mare succes la Festivalul „George Grigoriu” de la Brăila, a început să cocheteze cu ideea întoarcerii acasă.

(w882) ev tvr

Credite foto: arhive personale

De luni până vineri, emisiunile „Povești cu cântec din diaspora” prezintă la TVR Internațional traseele publice și personale ale unora dintre muzicienii pop-rock-folk-jazz-simfo români, plecați în lumea largă.

Realizator: Doru Ionescu

14:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

14:45 Discover Romania

Producător Diana Ilica

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitatata Danielei Zeca Buzura de de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion" , este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

„Biografii necesare”. Pictorița Florica Prevenda: N-am făcut niciodată ceea ce se aştepta de la mine. Eu mă simt un artist liber. Văd lumea în felul meu

Pictorița Florica Prevenda este invitata artistei vizuale Ileana Ploscaru Panait, la „Biografii necesare”, în 21 aprilie la TVR Cultural și în 1 ...

 

#tvri