loader
Foto

Pop-Rock, Jazz, Simfo cu muzicieni români din diaspora

O nouă serie de „Povești cu cântec din diaspora” vă așteaptă între 22 și 26 noiembrie, de la ora 15:00, la TVR Internațional.

 

POVEȘTI CU CÂNTEC DIN DIASPORA

Editia 36 – 22 nov: EUGEN GONDI (Amsterdam, Olanda)

(w882)

Cel mai important baterist român de jazz de până la Revoluţie a ajuns celebru şi în Olanda (unde s-a stabilit în 1992), câştigând un important premiu pentru grafică. Până acolo, parcursul său cu cvintetul Bucureşti şi Aura Urziceanu, bunăoară, oferă câteva momente antologice din Arhiva Multimedia TVR. A muncit în cele mai neaşteptate locuri pentru o... celebritate. La ora filmării, timişoreanul era angajat ca restaurator la Muzeul Regal din Amsterdam, refăcând capodopere considerate pierdute. Nu în ultimul rând... cânta, din păcate fără multe solicitări dinspre România!

Editia 37 – 23 nov: SABIN PĂUTZA (Plainfield, New Jersey)

(w882)

În 8 februarie 2013, marele muzician Sabin Păutza a împlinit 70 de ani, ocazie cu care în ziua următoare a fost sărbătorit la Plainfield / New Jersey de Filarmonica pe care a condus-o timp de peste două decenii. Altfel, povestea sa cu cântec a fost una de succes şi în România, până la plecarea din 1984, ca şi după 1990, când a putut reveni pe scenele din ţara natală. Un reportaj realizat în decurs de trei ani, alergând pe urmele maestrului... pensionat, dar parcă din ce în ce mai tânăr şi mai ocupat. Secvenţele cu corul Animosi (de până la emigrare), ori cele în care dirijează o lucrare celebră a lui Richard Oschanitzky (cu Nicolas Simion şi Florian Weber) vor fi cu siguranţă pe placul melomanilor. De curând, la Reşiţa s-a desfăşurat a opta ediţie a Festivalului „Sabin Păutza”!

Editia 38 – 24 nov: MIRCEA TUDORAN (Koln, Germania)

(w882)

Plecat la cele veşnice în urmă cu câţiva ani, Mircea Tudoran rămâne unul dintre muzicienii pop-rock români de top, cu activitate neîntreruptă din anii ’60, că aceasta s-a derulat în România, Germania, Turcia ş.a.m.d. A cântat în supergrupuri cu mari muzicieni, de la Rolf Albrich, Sincron, Radu Goldiş şi Marius Popp până la propria trupă din străinătate, Michael Tudor Band. Dar tot timpul s-a întors spre România, aşa cum a făcut-o în ultimii ani de viaţă, cu un proiect în memoria lui Cornel Fugaru - Sincron Revival - 100% românesc, de la repertoriu la componenţă. Nu întâmplător, ultima filmare a fost găzduită de emisiunea „Dedicaţii la TVR Internaţional”, din octombrie 2013.

Editia 39 – 25 nov: CRISTIAN MADOLCIU (Toronto, Canada)

(w882)

Solistul rezident în Canada a rămas în conștiința melomanilor români ca frontman și compozitor al grupului pop-rock FFN, dar și ca invitat pe câteva dintre discurile Electrecord cu succese pop internaționale (înregistrate de spuma muzicienilor români ai vremii). Plecat ultimul dintre colegii de la FFN emigrați, în 1992, acesta a revenit în muzică datorită lor, cu un vârf în 2008, când trupa refăcută în Canada a lansat acolo un disc cu noi compoziții. Ediția conține un interviu cu Gabriel Litvin și, datorită membrilor trupei emigraţi de-a lungul anilor, câteva recuperări de senzație din arhiva TVR: Andantino (cu Silviu Olaru), Modern Grup (cu Florin Dumitru), Mondial (cu Radu Stoica) şi Romanticii (cu Marcel Năvală)

Editia 40 – 26 nov: TONY POPTĂMAŞ (Haugesund, Norvegia)

(w882)

Apărut ca solist pe scenele pop-rock underground ardelene în ultimii ani ’80, Tony a cântat încă din 1992 în Scandinavia, pe vasele de croazieră ori în cluburi. A ţinut legătura cu ţara – muzical – prin prestaţii live alături de 4Given, iar după 2005 (când a înregistrat un prim disc într-un studiou din Nashville) s-a alăturat ocazional formaţiei clujene Desperado, într-un stil care i se potriveşte până acum cel mai bine - country. Cu una dintre melodii au câştigat în 2008 Cerbul de Bronz, iar la selecţiile naţionale Eurovision solistul a fost aproape nelipsit. Până în 2010, când după o încercare de a vira spre pop, Tony Tomas s-a concentrat la cariera solo (voce şi chitară) din Norvegia (uneori alături de alţi instrumentişti conaţionali stabiliţi acolo), înregistrând deopotrivă în limba română.

Foto: arhive personale, facebook

De luni până vineri, de la ora 15.00 (în reluare de la 5.30), emisiunile „Povești cu cântec din diaspora” prezintă la TVR Internațional traseele publice și personale ale unora dintre muzicienii pop-rock-folk-jazz-simfo români, plecați în lumea largă.

Realizator: Doru Ionescu


11:00 Ediție specială

Ediție specială * Summitul Francofoniei Producători: Delia Nicola, Horațiu Haralambie Transmisiune directă

13:00 Universitaria

Jurnalisti Ana Maria Mindu si Gabriela Voinea

Jurnalist senior și prezentator Camelia Moise

Producator Larisa Avram

 
Întoarcerea diasporei influenţată de dezvoltarea ţării

Marți, 26 martie, de la ora 21:00, s-a transmis în direct la TVR Internațional o ediție "Investiți în România!" despre necesarul de forță de ...

Medicina holistică, ştiinţa viitorului

Medicina holistică, ştiinţa viitorului

publicat: marţi, 26 martie 2024

Marți, 26 martie, de la ora 19:00, v-am invitat să urmăriți în direct o ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre medicina holistică și ...

Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

 

#tvri