loader
Foto

Piaţa construcţiilor înfruntă crizele | VIDEO

Cum evoluează sectorul construcţiilor industriale și cel imobiliar? Cum securizăm forţa de muncă din acest domeniu? Ați aflat pe 23 noiembrie, de la ora 21.00, la TVRi, în emisiunea „Investiţi în România!".

 

Cum evoluează sectorul construcţiilor industriale? Dar cel imobiliar? Care sunt planurile autorităţilor pentru dezvoltarea infrastructurii ţării? Cât sunt de pregătite companiile româneşti pentru marile proiecte de investiţii? Cum securizăm forţa de muncă din domeniu? Ați aflat marţi, 23 noiembrie, de la ora 21.00, într-o nouă ediţie a emisiunii Investiţi în România!

Octavian-Dragomir JORA discută cu Eugen TOMAC, membru al Parlamentului European, despre oportunităţile pe care le are ţara noastră în atragerea banilor comunitari pentru investiţii în proiecte de infrastructură naţională şi regională, dar şi de utilitate publică, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Analizăm şi despre măsurile pe care ar trebui să le adopte statul român, pentru o mai bună absorbţie a fondurilor europene.

Tot în această ediţie am stat de vorbă cu Adrian VEŞTEA, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, despre cel mai ambiţios şi aşteptat proiect, Aeroportul Braşov-Ghimbav, precum şi despre alte iniţiative de anvergură, pe care le desfăşoară în zonă.

Iar ing. Adriana IFTIME, director general al Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii ne-a spus cum a reuşit acest sector să menţină un nivel ridicat de activitate în plină pandemie şi de ce se discută despre anularea facilităţilor fiscale existente, în condiţiile în care au diminuat exportul lucrătorilor români în străinătate şi au atras angajaţi din domeniu înapoi în ţară.

Echipa emisiunii v-a invitat la Podari, în judeţul Dolj, unde a fost finalizată recent construcţia unei fabrici de etanol celulozic, un proiect unic în ţara noastră. Ce înseamnă acest demers pentru România, ne-a spus coordonatorul acestuia, Dragoş Gavriluţă, într-un reportaj realizat de Roxana Segneanu, jurnalist tv. Totodată, am vorbit cu antreprenorul Marin Mândrilă, care  ne-a povestit cum a reuşit să-şi salveze compania în perioadele de criză, fără să facă disponibilizări, într-un  material realizat de jurnalistul Răzvan Onesa.

Invitaţii lui Octavian-Dragomir JORA:

EUGEN TOMAC – membru al Parlamentului European

ADRIAN VEŞTEA – preşedinte Consiliul Judeţean Braşov

ing. ADRIANA IFTIME – director general Federaţia Patronatelor Societăţilor din  Construcţii

***

Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

Așteptăm opiniile și sugestiile dumneavoastră pe pagina de Facebook a emisiunii!

***

Partenerul emisiunii:

(w100) hotel sigl

Hotel Mari Vila, o investiție făcută de români (prezent în social media, pe Facebook )

21:00 A doua Românie

* Teodora Popa este o tânără cercetătoare din Londra specializata în genetică care militează pentru introducerea tehnologiei, a metaversului și a inteligenței artificiale în domeniul sănătății, în special în aria fertilizării in vitro. A obținut licența și masterul în Genetică și Genomică Umană la University College London (UCL), și are un doctorat în domeniul fertilității, geneticii embrionare și a sănătății femeilor. Este vicepreședinta Academiei Globale de Genomică și Medicină Personalizată, şi conduce biroul de inovaţii al unei clinici de fertilitate din capitala Marii Britanii. La inceputul acestui an a obţinut premiul Omul de Ştiinta al Anului din partea British Fertility Society. Teodora este împreună cu noi în această ediţie şi ne spune poveste ei, dar şi care sunt motivele pentru care a venit în România.

Reprezintă a treia generaţie de violonişti dintr-o familie cu tradiţie în muzica din Transilvania şi a reuşit să încânte publicul de peste ocean cu repertoriul său care curpinde reinterpretări de muzică clasică şi Jazz. Mihaela Crăciun ne spune povestea impresionantă a profesorului şi violonistului Cristian Herki, absolvent al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, stabilit de mulţi ani în Canada.

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

22:00 Dosar România

* Dincolo de aurul Apusenilor

Exploatarea aurului în Apuseni este astăzi amintire. Se spune că 1% din aurul lumii a fost scos din măruntaiele acestor munți, dar prețul plătit a fost pe măsură. Ultimii 30 de ani au fost cei mai agitați. În patrulaterul aurifer Zlatna-Brad-Abrud-Roșia Montană, mineritul aurifer de subteran a fost îngropat și apoi inundat. Acolo au pierit mulți mineri sub tone de rocă, dar au mai murit și la suprafață, cu praf în plămâni, bolnavi de silicoză, cerând mai mult aer.

Mineritul aurifer a fost închis definitiv, la începutul anilor 2000. Absorbiți de interminabilul scandal de la Roșia Montană, puțini români au auzit de proiectul minier de la Rovina, o localitate din județul Hunedoara, aflată la numai câțiva kilometri de municipiul Brad. Acest proiect minier seamănă izbitor cu eșuatul proiect minier de la Roșia Montană prin dimensiunile sale și potențiala durata pe 30 de ani. La fel ca la Roşia Montană, exisă susţinători dar şi opozanţi ai proiectului minier. Realizator Gabriel Geamănu

Producător Răzvan Butaru

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Cel de-al treilea sezon „Biografii necesare”, la TVR Cultural și TVR Internațional. Ileana Ploscaru Panait: Vom cunoaște oameni pentru care arta este un destin

În cel de-al treilea sezon al emisiunii „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait îi invită pe telespectatori să descopere ...

 

#tvri