Duminică, 20 aprilie, aţi putut urmări ultimul episod din seria de reportaje despre legăturile culturale româno-germane, sub umbrela emisiunii “Antidot la uitare”.
Găsiți pe TVR+ toate cele cinci episoade ale seriei
Din 16 martie, timp de şase săptămâni am mers, duminică de duminică, pe urmele istoriei, cu ajutorul Asociaţiei ATHENEUM, constituită la Düsseldorf, în urmă cu 4 ani şi care a iniţiat o călătorie culturală în România, pornind de la legăturile istorice româno-germane.
Intenţia acestei asociaţii a fost de a oferi şansa unei cunoaşteri nemijlocite şi la faţa locului a ţării noastre, dincolo de prejudecăţile, mai mult sau mai puţin răuvoitoare, din media occidentală.
Proiectul desfăşurat sub titlul “Pe urmele istoriei” s-a constituit într-un demers cultural exemplar care a inclus conferinţe, expoziţii de carte, documente şi fotografii, lansări de volume, momente poetice şi teatrale, concerte, vizitarea unor muzee şi obiective turistice.
De la Bach şi Enescu la Goethe şi Carmen Sylva sau de la sunetul de toacă şi cântecele nostre populare la concertul orchestrei „Europa galante” din cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”, această incursiune culturală ne-a conturat statutul şi imaginea diferită, stârnind cel puţin interesul, dacă nu şi entuziasmul unor noi călătorii.
Vizitele şi evenimentele de la Biblioteca Naţională, Palatele Cotroceni şi Elisabeta, Castelul Peleş, Catedrala Patriarhală, Mânăstirile Zamfira şi Sinaia, muzeele dedicate lui George Enescu, Muzeul Ceasului din Ploieşti, Muzeul Naţional de Artă, Muzeul Naţional al Satului „D. Gusti” s-au constituit în tot atâtea neaşteptate descoperiri pentru oaspeţii din Germania, Franţa şi Statele Unite.
A fost un adevărat tur de forţă, iar vizitatorii din străinătate au avut prilejul să ne descopere nu numai muzica, arhitectura, arta sau istoria, ci şi tradiţiile, gastronomia, obiceiurile sau oamenii.
Producător şi scenarist: Sandrino Gavriloaia
Director de imagine: Andrei Coruţ
***
Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.