loader

Legături culturale româno-germane la TVR Internaţional. Serialul s-a încheiat

Duminică, 20 aprilie, aţi putut urmări ultimul episod din seria de reportaje despre legăturile culturale româno-germane, sub umbrela emisiunii “Antidot la uitare”.

 

Găsiți pe TVR+ toate cele cinci episoade ale seriei

Din 16 martie, timp de şase săptămâni am mers, duminică de duminică, pe urmele istoriei, cu ajutorul Asociaţiei ATHENEUM, constituită la Düsseldorf, în urmă cu 4 ani şi care a iniţiat o călătorie culturală în România, pornind de la legăturile istorice româno-germane.

Intenţia acestei asociaţii a fost de a oferi şansa unei cunoaşteri nemijlocite şi la faţa locului a ţării noastre, dincolo de prejudecăţile, mai mult sau mai puţin răuvoitoare, din media occidentală.

Proiectul desfăşurat sub titlul “Pe urmele istoriei” s-a constituit într-un demers cultural exemplar care a inclus conferinţe, expoziţii de carte, documente şi fotografii, lansări de volume, momente poetice şi teatrale, concerte, vizitarea unor muzee şi obiective turistice.

De la Bach şi Enescu la Goethe şi Carmen Sylva sau de la sunetul de toacă şi cântecele nostre populare la concertul orchestrei „Europa galante” din cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”, această incursiune culturală ne-a conturat statutul şi imaginea diferită, stârnind cel puţin interesul, dacă nu şi entuziasmul unor noi călătorii.

Vizitele şi evenimentele de la Biblioteca Naţională, Palatele Cotroceni şi Elisabeta, Castelul Peleş, Catedrala Patriarhală, Mânăstirile Zamfira şi Sinaia, muzeele dedicate lui George Enescu, Muzeul Ceasului din Ploieşti, Muzeul Naţional de Artă, Muzeul Naţional al Satului „D. Gusti” s-au constituit în tot atâtea neaşteptate descoperiri pentru oaspeţii din Germania, Franţa şi Statele Unite.

A fost un adevărat tur de forţă, iar vizitatorii din străinătate au avut prilejul să ne descopere nu numai muzica, arhitectura, arta sau istoria, ci şi tradiţiile, gastronomia, obiceiurile sau oamenii.

Producător şi scenarist: Sandrino Gavriloaia

Director de imagine: Andrei Coruţ

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

11:30 Prezenţe româneşti (R)

*Italia

Episodul 6: Păstorul de suflete preot Gabriel Popescu

De peste trei decenii românii aleg sa emigreze în Italia, ţară care i-a primit cu brațele deschise, devenind casă pentru mai mult de un milion de conaţionali. Lombardia este una dintre regiunile în care peste 200 000 de români au ales să trăiască. La doar 20 de kilometri distanta de Milano, localitatea Arcore din provincia Monza și Brianza impresionează prin diversitatea peisajelor deosebit de frumoase, dar și prin dar istoria sa bogata care datează din Evul Mediu. Oraşul găzduieşte o importantă comunitate românescă bine integrată cultural, social şi economic. Singuri printre străini, oamenii au nevoie de un sens în viață, poate mai mult decât oricând, iar credința în Dumnezu este sprijin şi speranță. Parohia din Arcore este oază de credinţă şi ortodoxie fiind punct de reper al comunității, un loc încãrcat de iubire divinã, pãstorit de pãrintele Gabriel Popescu. De profesie inginer informatician, cu multă osteneală si dăruire are grijă de viaţa duhovnicească a enoriaşilor.

Producător Liliana Văduva

(Reluare)

12:00 A doua emigrare (R)

* Best of

Producător Iulia Popescu

(Reluare)
 
Valori culturale româneşti, în programe speciale la TVR, de Ziua Culturii Naţionale

Televiziunea Română celebrează Ziua Culturii Naționale, moment important pentru promovarea și aprecierea valorilor culturale românești. Cu ...

“Cufărul lui Eminescu”

“Cufărul lui Eminescu”

publicat: marţi, 14 ianuarie 2025

În 15 ianuarie, aniversăm 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale, o ocazie specială în care celebrăm împreună ...

“Aventura urbană” - Fălticeni

“Aventura urbană” - Fălticeni

publicat: luni, 13 ianuarie 2025

Într-o aventură urbană specială, vom povesti despre Fălticeni, un oraș mic, care a dat României oameni mari.

 

#tvri