loader
Foto

„Patima”, recitalul memorabil al actriţei Draga Olteanu-Matei

Duminică, 13 septembrie, de la ora 20:10, aţi putut urmări la TVR 2 filmul „Patima”, cu Draga Olteanu-Matei şi Gheorghe Cozorici.

 

Filmul românesc la TVRi

Ecranizare a nuvelei „Hiena" de Petru Vintilă, filmul „Patima” este debutul ca regizor al operatorului George Cornea.

Scenariul a fost adaptat de Draga Olteanu-Matei, care joacă rolul principal, alături de Gheorghe Cozorici. Actriţa, care cunoştea foarte bine oraşul Lugoj unde are loc acţiunea, s-a întâlnit cu scriitorul Petru Vintilă care i-a vorbit despre nuvela lui, iar după nouă ani, scenariul adaptat era gata de ecranizare.

Draga Olteanu-Matei realizează în acest film unul dintre cele mai bune roluri ale sale şi una dintre rarele partituri dramatice din filmografia ei, celebră pentru rolurile de comedie.

În distribuţie mai apar Emanoil Petruţ, Vasile Cosma, Ovidiu Moldovan, Mariana Buruiană.

Evenimentele din „Patima” se petrec în primii ani de după cel de-al Doilea Război Mondial. Păuna este văduvă de război. Ea are doi copii şi se căsătoreşte cu un tăbăcar bogat. Dorinţa de a strânge bani o îndepărtează de familia în care dramele nu încetează să apară. Rămasă din nou văduvă, are perspectiva căsătoriei cu avocatul care îi dirija afacerile, dar lucrurile se vor complica.

„O cojocăriţă descoperă că viaţa nu-i făcută doar din piei şi argăseală. Energică şi întreprinzătoare, ea nu se mai satură de agonisiri, fiind înşelată apoi chiar de omul ei de încredere”, rezumă Tudor Caranfil povestea, în „Dicţionarul universal de filme”.

Filmul a fost distins în anul 1977, la festivalul din Antalya, cu Premiul „Portocala de argint”.

Pe regizorul George Cornea îl întâlnim ca operator între 1957 şi 1975, la zeci de producţii. A debutat ca regizor în 1975, cu filmul „Patima”, după ce fusese regizor secund la „Păcală” (1974, Geo Saizescu).

Din filmografia lui George Cornea: Doi haiduci şi-o crâşmăriţă (1993 ), O vară cu Mara (1988), Vulcanul stins (1987), Căruţa cu mere (1983), Rămân cu tine (1982), Calculatorul mărturiseşte (1982) , Am fost şaisprezece (1979), Audienţa (1979), Din nou împreună (1978).

19:00 Cursa prin istorie (R)

Prezintă Adriana Irimescu

Realizatorşi producător Anca Berlogea

(Reluare)

20:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

*Sport (montaj)

*Meteo (montaj)

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre vă dă întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00: Un doctor pentru dumneavoastră = "Doctori fără de Arginți".

 

#tvri