loader
Foto

Galerie foto

Păcală se întoarce - la TVR 2

Dacă săptămâna trecută v-aţi întâlnit cu Păcală, în 9 mai, la "Duminica filmului românesc", sunteţi invitaţi să vă delectaţi de la 20.10 cu cel de-al doilea film din această serie, o la fel de savuroasă comedie în regia lui Geo Saizescu.

 

Filmul românesc la TVRi

Păcală este un pelerin. Drumul lui începe la infinit și se sfârșește la infinit. Ca și Don Quijote, el pornește în lume să se bată cu „morile de vânt”, cu Prostia ― un balaur cu o mie de capete.” – astfel îl descriau regizorul Geo Saizescu și scenaristul Dumitru Radu Popescu pe eroul snoavelor populare românești în urmă cu 45 de ani.

Lucrările lui Ion Creangă și ale lui Ioan Slavici despre Păcală și, mai târziu, animațiile regizorului și operatorului de film, Aurel Petrescu, i-au servit ca sursă de inspirație lui Geo Saizescu, care a visat mult timp să facă un film despre vestitul erou. Astfel, împreună cu Dumitru Radu Popescu, realizează în 1974 comedia românească “Păcală”, prin care îl reimaginaează pe personajul principal și îl adaptează la perioada contemporană.

(w882) Pacala - f

Ocupant al locului doi în topul celor mai vizionate filme românești din toate timpurile, conform Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România, “Păcală” reunește pe ecran actori precum Mariella Petrescu, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Vasilică Tastaman și, desigur, în rolul titular pe Sebastian Papaiani.

Despre Sebastian Papaiani, regizorul spune că este un Păcală al acelor vremuri. „Temperamentul special, inteligența și umorul lui Papaiani m-au făcut atunci să mă gândesc la o idee de scenariu pentru un film cu Păcală. [...] Era un timp al personajului, dacă nu îl făceam atunci, nu îl făceam niciodată! Cred cu tărie că Papaiani trebuia să fie Păcală, fără el nu aș fi făcut filmul.”

Succes în cinema

Filmul este o poveste atemporală despre lupta între bine și rău. Răul în “Păcală” este reprezentat de personaje care întruchipează calități indezirabile, cum ar fi nătângia, arivismul sau minciuna. Împotriva lor, Păcală alege să lupte cu umor și istețime, întărind ideea că mintea omului este cea mai puternică armă a sa.

Povestea începe “pe-un picior de plai” românesc, într-o casă nevoiașă, acolo unde Păcală, încă nenăscut, îi cere mamei sale “nu viață fără de moarte”, ca eroii altor basme, ci priceperea de a se tângui cu moartea, ca să aibă timp să-i pedepsească pe toți hoții, fudulii și ticăloșii care încalcă legilie omenești.

Odată venit pe lume, cărat în cioc de o barză și deja bărbat adult, Păcală se lovește de prostia și abuzurile mai marilor satului, cum ar fi primarul, perceptorul sau pădurarul. Ascunzându-și istețimea sub masca naivității, acesta reușește să le vină de hac tuturor celor care încearcă să-l păcălească.

Considerat de critici ca fiind un film emblematic pentru umorul românesc, “Păcală” s-a bucurat de un mare succes la public, fiind vizionat de aproape 15 milioane de spectatori în cinematografele din toată țara. Aceasta l-a determinat pe regizor să facă o continuare a filmului, care a apărut în 2006.

România, 1974

Regia: Geo Saizescu

Scenariul: D.R. Popescu, Geo Saizescu

Cu: Sebastian Papaiani, Mariella Petrescu, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Vasilica Tastaman

(w882) Pacala - f

Al doilea film, intitulat “Păcală se întoarce”, îl prezintă pe Păcălici, fiul lui Păcală, un tânăr fără prea multe pretenții de la viață, care după ce s-a plimbat prin toată lumea, hotărăște să se întoarcă acasă că să-şi înfrunte duşmanii legendari: primarul, cârciumarul, preotul satului – pe scurt, prostia omenească!

Seria de filme “Păcală” este o adevărată contribuție la folclorul universal, despre care criticul Călin Căliman notează în lucrarea sa, “Istoria filmului românesc”: “este un film polemic în care din ciocnirea amnarului-baladă cu cremenea-farsă au sărit scântei de poezie și haz care au învins timpul.”

România, 2006

Regia şi scenariul: Geo Saizescu

Cu: Sebastian Papaiani, Denis Ştefan, Anemona Niculescu, Valentin Teodosiu, Magda Catone, Şerban Ionescu

2:00 Un doctor pentru dumneavoastră (R)

* Cataracta, principala cauză de pierdere a vederii

Invitat: dr. Andrei Filip, medic primar oftalmolog, supraspecializare în chirurgia refractivă și a cataractei

În general, cataracta afectează persoanele după vârsta de 60 de ani, dar există şi tipuri rare care apar mai devreme sau la naștere. Vorbim despre prima cauză tratabilă de orbire din lume. Această afecţiune se poate opera în orice stadiu însă, se recomandă o chirurgie timpurie.

* Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Invitat: acad. Maya Simionescu, director Institutul de Biologie şi Patologie Celulară „Nicolae Simionescu al Academiei Române, preşedinte Societatea Română de Biologie Celulară

Acad. Maya Simionescu, ex-profesor la universităţi din SUA și Canada, cercetătoarea care a obținut multe premii, distincţii și s-a remarcat în cercetarea biomedicală la nivel internațional, vorbește despre progresele spectaculoase care pot ajuta omenirea să trăiască mai bine în viitor.

* Tratarea gonartrozei şi leziunilor genunchiului

Invitat: dr. Dragoş Popescu, medic primar chirurgie ortopedică, Spania

Dr. Dragoş Popescu, ortoped supraspecializat în chirurgia artroscopică şi protetica genunchiului, s-a specializat în Chirurgie Ortopedică şi Traumatologie în cadrul centrului universitar “Hospital Clínic de Barcelona”, unde şi-a desfăşurat activitatea în ultimii 21 ani. Din 2014, tratează pacienţi şi în România. Are o vastă experienţă în transplanturile şi implanturile artificiale de menisc, precum şi în protezarea robotică a genunchiului.

Moderator Ana Maria Ghiur

Jurnalist Lucian Băbeanu

Producător Monica Ancuţa

(Reluare)

3:00 Telejurnal (R)

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

(Reluare)
 
„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

Internaţionalizarea firmelor româneşti

Internaţionalizarea firmelor româneşti

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Marți, 23 aprilie, de la ora 21:00, v-am invitat să urmăriți în direct la TVR Internațional o nouă ediție ”Investiți în România!”.

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, vă așteptăm la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

 

#tvri