loader
Foto

Galerie foto

Păcală se întoarce - la TVR 2

Dacă săptămâna trecută v-aţi întâlnit cu Păcală, în 9 mai, la "Duminica filmului românesc", sunteţi invitaţi să vă delectaţi de la 20.10 cu cel de-al doilea film din această serie, o la fel de savuroasă comedie în regia lui Geo Saizescu.

 

Filmul românesc la TVRi

Păcală este un pelerin. Drumul lui începe la infinit și se sfârșește la infinit. Ca și Don Quijote, el pornește în lume să se bată cu „morile de vânt”, cu Prostia ― un balaur cu o mie de capete.” – astfel îl descriau regizorul Geo Saizescu și scenaristul Dumitru Radu Popescu pe eroul snoavelor populare românești în urmă cu 45 de ani.

Lucrările lui Ion Creangă și ale lui Ioan Slavici despre Păcală și, mai târziu, animațiile regizorului și operatorului de film, Aurel Petrescu, i-au servit ca sursă de inspirație lui Geo Saizescu, care a visat mult timp să facă un film despre vestitul erou. Astfel, împreună cu Dumitru Radu Popescu, realizează în 1974 comedia românească “Păcală”, prin care îl reimaginaează pe personajul principal și îl adaptează la perioada contemporană.

(w882) Pacala - f

Ocupant al locului doi în topul celor mai vizionate filme românești din toate timpurile, conform Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România, “Păcală” reunește pe ecran actori precum Mariella Petrescu, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Vasilică Tastaman și, desigur, în rolul titular pe Sebastian Papaiani.

Despre Sebastian Papaiani, regizorul spune că este un Păcală al acelor vremuri. „Temperamentul special, inteligența și umorul lui Papaiani m-au făcut atunci să mă gândesc la o idee de scenariu pentru un film cu Păcală. [...] Era un timp al personajului, dacă nu îl făceam atunci, nu îl făceam niciodată! Cred cu tărie că Papaiani trebuia să fie Păcală, fără el nu aș fi făcut filmul.”

Succes în cinema

Filmul este o poveste atemporală despre lupta între bine și rău. Răul în “Păcală” este reprezentat de personaje care întruchipează calități indezirabile, cum ar fi nătângia, arivismul sau minciuna. Împotriva lor, Păcală alege să lupte cu umor și istețime, întărind ideea că mintea omului este cea mai puternică armă a sa.

Povestea începe “pe-un picior de plai” românesc, într-o casă nevoiașă, acolo unde Păcală, încă nenăscut, îi cere mamei sale “nu viață fără de moarte”, ca eroii altor basme, ci priceperea de a se tângui cu moartea, ca să aibă timp să-i pedepsească pe toți hoții, fudulii și ticăloșii care încalcă legilie omenești.

Odată venit pe lume, cărat în cioc de o barză și deja bărbat adult, Păcală se lovește de prostia și abuzurile mai marilor satului, cum ar fi primarul, perceptorul sau pădurarul. Ascunzându-și istețimea sub masca naivității, acesta reușește să le vină de hac tuturor celor care încearcă să-l păcălească.

Considerat de critici ca fiind un film emblematic pentru umorul românesc, “Păcală” s-a bucurat de un mare succes la public, fiind vizionat de aproape 15 milioane de spectatori în cinematografele din toată țara. Aceasta l-a determinat pe regizor să facă o continuare a filmului, care a apărut în 2006.

România, 1974

Regia: Geo Saizescu

Scenariul: D.R. Popescu, Geo Saizescu

Cu: Sebastian Papaiani, Mariella Petrescu, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Vasilica Tastaman

(w882) Pacala - f

Al doilea film, intitulat “Păcală se întoarce”, îl prezintă pe Păcălici, fiul lui Păcală, un tânăr fără prea multe pretenții de la viață, care după ce s-a plimbat prin toată lumea, hotărăște să se întoarcă acasă că să-şi înfrunte duşmanii legendari: primarul, cârciumarul, preotul satului – pe scurt, prostia omenească!

Seria de filme “Păcală” este o adevărată contribuție la folclorul universal, despre care criticul Călin Căliman notează în lucrarea sa, “Istoria filmului românesc”: “este un film polemic în care din ciocnirea amnarului-baladă cu cremenea-farsă au sărit scântei de poezie și haz care au învins timpul.”

România, 2006

Regia şi scenariul: Geo Saizescu

Cu: Sebastian Papaiani, Denis Ştefan, Anemona Niculescu, Valentin Teodosiu, Magda Catone, Şerban Ionescu

16:30 Info Diaspora

*Ediţia 4

-Drepturile copiilor români ai căror părinți muncesc în afara granițelor tării, interviu cu Rareș Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecţia Drepturilor Copilului și Adopție

-Rubrica info :

-Cardul European de sănătate, interviu cu Cristina Călinoiu, purtător de cuvânt al CNAS;

-Drepturi şi obligaţii privind libera circulaţie a românilor în străinătate, interviu cu Andreea Jidoveanu, avocat;

-Donaţia. Tipuri de donaţii, interviu cu Ioana Livescu, avocat;

-Drepturile pasagerilor în cazul refuzului la îmbarcare, anulării sau întârzierii prelungite a zborului, interviu cu Tatiana Şoldanescu, avocat;

-Importanţa cadastrului. Recomandarea expertului, interviu cu Dragoă Balanişcu, expert autorizat ANCPI

Producători Aura Iosif şi Angela Avram

17:30 Prezenţe româneşti

*Documente vechi. Memoria vegetala a romanilor din Voivodina.

În Voivodina, patrimoniul cultural îndură condiții vitrege. Vorbim în primul rând despre condițiile naturale, care sunt impuse de o zonă cu o hidrologie aparte: apa din pânza freatică este absorbită de zidurile clădirilor și se transformă, la un moment dat, în agresori ai bunurilor culturale din Banatul sârbesc. Sporii și mucegaiurile, favorizate de umiditatea excesivă din bisericile, muzeele și chiar casele oamenilor, atacă nemilos și hârtia unor cărți bisericești vechi din anul 1600, ce pot fi considerate opere de artă, dar și materialul vegetal din care sunt făcute iile ori alte țesături vechi de peste o sută de ani. Metafora „memoria vegetală” a lui Umberto Eco atrage atenția asupra funcției de tezaurizare și rememorare a ceea ce înseamnă „românesc deosebit de fragil” în Banatul sârbesc.

Realizator şi producător Mihaela Iamandei

(redifuzare)

 
 Izolaţi în România: Viaţa la margine de pădure

Ne-am văzut de ale noastre, timpul a trecut, potecile din munţi sunt încă bătute de oameni buni. Ei sunt aceiaşi, Izolaţi în România. Nu ne ...

Emisiunea TVR 2 „Drag de România mea!”, moderată de Paul Surugiu Fuego, premiată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Revista Actualitatea Muzicală

Cea de-a 33-a ediție a Galei Premiilor anuale ale revistei "Actualitatea Muzicală", publicație ce apare sub egida Uniunii Compozitorilor și ...

Gala vocilor, într-o nouă ediţie

O nouă gală a sezonului 13 al emisiunii cu drag de România va fi difuzată la TVR 2 sâmbătă 23 noiembrie, de la ora 20:00 și duminică, 24 ...

 

#tvri