loader
Foto

Octavian-Dragomir Jora, moderator „Investiți în România!”

Interviu realizat în cadrul campaniei TVRi - GENERAȚII ÎN IE.

 

„Sunt un produs de oraș industrial de provincie, din anii 1980, un târg cu deloc puțină istorie, totuși ticsit, în epocă, de copii aflați deja la a treia generație de citadini sadea. Cred că am văzut prima dată o ie nu „la țară”, ci într-un tablou de Theodor Aman ce evoca Unirea Principatelor de la 1859.

Am întâlnit apoi și ii „în carne și oase”, dar am rămas în continuare fascinat de reprezentările picturale ale conaționalilor Tattarescu, Grigorescu, Tonitza sau Ressu, precum și ale unor artiști „nepământeni” ca Matisse, Renoir, Bridgman sau Ejsmond. Toate, „de pus în ramă”.

După peste patru decenii de viață, am îmbrăcat în premieră o cămașă cu altiţă, cu care am apărut în rama micului ecran, la emisiunea Investiți în România!”.

 

23:00 Reţeaua de idoli

* Invitat Marian Drăgulescu

Producător Irina Păcurariu

(redifuzare)

23:50 Biografii necesare

Invitat Florica Prevenda-pictor, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România

Florica Prevenda este un creator cu intuiţie anticipativă. Acum mai bine de douăzeci de ani, ea a început să figureze în mari serii de lucrări precum: “Face without a Face”, “Net People”, “Shadows of the Present”, “Facebook Obsession”, “Anonymous”, viziunea sa despre ceea ce vedem acum că este o discuţie la ordinea zilei despre globalizare, uniformizare, spaţiu virtual, inteligenţă artificială şi comunicare mediată tehnologic. Ea se detaşează de lecția picturii clasice, cu temeinicele sale baze tehnice și disciplina lucrului zilnic la atelier, printr-un susţinut efort de (re)integrare în discursul artistic contemporan. Cercetarea şi inovaţia capătă valenţe surprinzătoare în care coexistă fericit un figurativism sublimat, spiritul introspectiv, lumea afectivă şi sensibilitatea nativă cu o expresie plastică modernă în care experimentele şi noile tehnologii deţin rolul principal. Percepută ca un spirit mai degrabă independent şi neconvenţional, Florica Prevenda este astăzi o artistă de succes, cu un palmares impresionant. Expune şi în ţară, şi în străinătate fiind demult promovată de galerii din afara ţării. Cea mai recentă expoziţie personală a avut loc în martie, la Bruxelles. Lucidă şi activă, Florica Prevenda dovedeşte că ştie cu siguranţă, încotro se îndreaptă viaţa şi creaţia sa.

Realizator şi producător: Ileana Ploscaru Panait

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri