loader
Foto

Galerie foto

O poveste cu poezie… şi cântec, vineri la “Lumea şi noi”

Vineri, 15 ianuarie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional urmăriţi o ediţie specială a emisiunii “Lumea şi noi” de Ziua Culturii Naţionale, al cărei protagonist a fost Daniel Ioniţă.

 

Lumea şi noi

Ediția este redifuzare şi este disponibilă online pe TVR+.

A părăsit România în 1980 (nu neapărat din voinţa sa), pe urmele părinţilor, spre Statele Unite. Dar de la Viena, împreună cu soţia şi cu sora sa, au ales direcţia opusă şi o distanţă de trei ori mai mare: Noua Zeelandă. De unde şi apelativul de «om al soartei» pentru Daniel Ioniţă, pentru că mai toate schimbările esenţiale din viaţa sa – şi au fost destule, cum se va vedea - au fost neplănuite. Precum relocarea în Australia, bunăoară, atunci când – în 1989 – se întorcea dintr-un concediu în Europa şi a trecut pe la Brisbane.

(w882) Daniel Ion
Lansarea de la Braşov

De atunci, s-a stabilit la Sydney, specializat în psihologia de grup şi de organizaţie. Profesor la University of Technology, Daniel contează însă astăzi ca literat. Încercând să traducă pentru fiicele sale poezii româneşti în limba engleză (după o metodă originală, potrivindu-le pe metrica şi măsura unor cântece folk şi rock, celebre, compuse pe versurile respective), a ajuns la masa critică – în viziunea Anei Munteanu de la editura Minerva – pentru publicarea primei antologii de poezie română modernă în engleză, „Testament” (2012).

(w882) Daniel Ion
Lansare la Bucureşti

Consulatul României din Australia a sprijinit lansarea volumului, ocazie cu care Daniel Reynaud, cumnatul românului, a cântat „Decembre”, iar Tug Dumbly, un actor australian important, a recitat „Mistreţul cu colţi de argint”. Mai mult, consulul Floricel Mocanu a organizat un eveniment în Parlamentul din New South Wales. La 1 Decembrie 2012, a înmânat „Glossa” lui Eminescu aceluiaşi actor, care a recitat-o cu ocazia Zilei Naţionale a României. Despre aplauzele îndelungate şi tot ce a urmat, într-o nouă poveste... cu cântec (pentru că totul a plecat de la câteva melodii folk şi rock).

(w882) Lansarea l
Lansarea de la Cluj-Napoca, cu Cătălin Condurache şi Sandy Deac

Post scriptum: Daniel Ioniţă a lansat în 2013 şi propriul volum de versuri, la aceeaşi editură, iar în 27 ianuarie 2015 revine la Bucureşti pentru oficierea celei de-a doua ediţii, mult adăugite, a antologiei. Sunt prevăzute şi alte lansări în ţară, aici mai punem reflectoarele pe încă un personaj - profesorul de istorie Daniel Reynaud, asistent tehnic al traducerilor, împreună cu Eva Foster. Australian get-beget, acesta nu poate veni în România, dar a cântat pentru emisiunea noastră „Antirăzboinica” lui Valeriu Sterian, în varianta tradusă. Aşteptăm replica lui Nicu Alifantis, invitat la lansare.

(w882) Traducăto
Daniel Ioniţă (dreapta) şi Alex Ştefănescu, traducătorul cărţii şi autorul prefaţei

(w882) Trei tradu
Trei traducători şi consulul Floricel Mocanu (al doilea din stânga)

Realizator Doru Ionescu!

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

22:00 Gala umorului

Prezintă: Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba

Jurnalist Iulia Ioanitoaia

Producător Cosmin Dumitru

23:15 Dragii nostri aflati despre noi

Filmul documentar este o proiecție casnica și socio-culturala a omului din Romania anilor 80, eliberata de contextul politic. E un mijloc de teleportare, o capsula a timpului prin care spectatorul este purtat intr-o perioada nu foarte indepartata, dar totuși atat de diferita fața de cea de azi, urmarind viața obișnuita, cotidiana, a romanilor de atunci. Cel mai mult ne dorim sa starnim interesul generațiilor care nu știu aproape nimic despre acea perioada, tineri care n-au mai mult de 25 de ani.

Realizator Ana Preda

Producator Diana Dumitru

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

 

#tvri