O poveste cu poezie… şi cântec, vineri la “Lumea şi noi”
joi, 07 ianuarie 2016
Vineri, 15 ianuarie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional urmăriţi o ediţie specială a emisiunii “Lumea şi noi” de Ziua Culturii Naţionale, al cărei protagonist a fost Daniel Ioniţă.
Daniel Ioniţă, portret de împrimăvărare
Daniel Ioniţă
Daniel Ioniţă, departe şi pe orizontală şi pe verticală
Poeţi români la Sydney cu cântec
Cântă Daniel Ioniţă
Daniel Ioniţă, portret de împrimăvărare
Daniel Ioniţă
Daniel Ioniţă, departe şi pe orizontală şi pe verticală
Poeţi români la Sydney cu cântec
Cântă Daniel Ioniţă
Alte legături
Lumea şi noi

Ediția este redifuzare şi este disponibilă online pe TVR+.

A părăsit România în 1980 (nu neapărat din voinţa sa), pe urmele părinţilor, spre Statele Unite. Dar de la Viena, împreună cu soţia şi cu sora sa, au ales direcţia opusă şi o distanţă de trei ori mai mare: Noua Zeelandă. De unde şi apelativul de «om al soartei» pentru Daniel Ioniţă, pentru că mai toate schimbările esenţiale din viaţa sa – şi au fost destule, cum se va vedea - au fost neplănuite. Precum relocarea în Australia, bunăoară, atunci când – în 1989 – se întorcea dintr-un concediu în Europa şi a trecut pe la Brisbane.

(w640) Daniel Ion
Lansarea de la Braşov

De atunci, s-a stabilit la Sydney, specializat în psihologia de grup şi de organizaţie. Profesor la University of Technology, Daniel contează însă astăzi ca literat. Încercând să traducă pentru fiicele sale poezii româneşti în limba engleză (după o metodă originală, potrivindu-le pe metrica şi măsura unor cântece folk şi rock, celebre, compuse pe versurile respective), a ajuns la masa critică – în viziunea Anei Munteanu de la editura Minerva – pentru publicarea primei antologii de poezie română modernă în engleză, „Testament” (2012).

(w640) Daniel Ion
Lansare la Bucureşti

Consulatul României din Australia a sprijinit lansarea volumului, ocazie cu care Daniel Reynaud, cumnatul românului, a cântat „Decembre”, iar Tug Dumbly, un actor australian important, a recitat „Mistreţul cu colţi de argint”. Mai mult, consulul Floricel Mocanu a organizat un eveniment în Parlamentul din New South Wales. La 1 Decembrie 2012, a înmânat „Glossa” lui Eminescu aceluiaşi actor, care a recitat-o cu ocazia Zilei Naţionale a României. Despre aplauzele îndelungate şi tot ce a urmat, într-o nouă poveste... cu cântec (pentru că totul a plecat de la câteva melodii folk şi rock).

(w640) Lansarea l
Lansarea de la Cluj-Napoca, cu Cătălin Condurache şi Sandy Deac

Post scriptum: Daniel Ioniţă a lansat în 2013 şi propriul volum de versuri, la aceeaşi editură, iar în 27 ianuarie 2015 revine la Bucureşti pentru oficierea celei de-a doua ediţii, mult adăugite, a antologiei. Sunt prevăzute şi alte lansări în ţară, aici mai punem reflectoarele pe încă un personaj - profesorul de istorie Daniel Reynaud, asistent tehnic al traducerilor, împreună cu Eva Foster. Australian get-beget, acesta nu poate veni în România, dar a cântat pentru emisiunea noastră „Antirăzboinica” lui Valeriu Sterian, în varianta tradusă. Aşteptăm replica lui Nicu Alifantis, invitat la lansare.

(w640) Traducăto
Daniel Ioniţă (dreapta) şi Alex Ştefănescu, traducătorul cărţii şi autorul prefaţei

(w640) Trei tradu
Trei traducători şi consulul Floricel Mocanu (al doilea din stânga)

Realizator Doru Ionescu!

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

 • 20:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 21:00
  Avocatul dumneavoastră
  *21 ani *Contractul, lege a părţilor Invitat: Dan Laurenţiu Stoicescu, avocat Rubrica INFO *Informaţii utile despre contractul de închiriere comercială în Franţa Invitată: avocat Diana Dauphin Lazăr Moderator Angela Avram Jurnalist Aura Iosif Producător Angela Avram (redifuzare)
 • 22:30
  România 9!
  Moderator Ionuţ Cristache Jurnalist Oana Cucuruzeanu Producător Livia Şerban Iancu
 • 23:30
  Câştigă România!
  Prezintă Virgil Ianţu Regia artistică Larry Maronesse Producător Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
 • 00:30
  #NuExistaNuSePoate!
  *cu Andreea Marin O oră de motivaţie şi inspiraţie în compania oamenilor care reuşesc în viaţă fiindcă pentru ei nu există nu se poate Director de imagine Vlad Tănase Regia artistica Aurel Badea Producător tv Diana Pascal (redifuzare)
 • 01:30
  Generaţia Fit
  *În cadrul programului vor fi oferite antrenamente de fitness şi gimnastică autorizate pentru începători şi avansaţi, coordonate de către profesori autorizati, sfaturi ale unor medici nutriţionişti şi o reţetă sănătoasă pentru sportivi şi publicul larg! Gazde: antrenori Diana Preda şi Gabriel Toncean Producător: Ştefan Stănescu Coproducție TVR-FRCF
 • 02:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *13 ani *Obezitatea, bolile cardiovasculare şi pâinea noastra cea de toate zilele Invitat: din Italia, dr. Gheorghe Cerin, medic primar cardiolog, dr. în ştiinţe medicale, responsabilul Unităţii de Medicină Internă-Cardiologie, Clinica San Gaudenzio, Novara, preşedintele Asociaţiei Medicilor Români din Italia, membru al Societăţii Europene de Cardiologie Stilul nostru actual de hrană, ca şi cel de viaţă, stau la baza kilogramelor în plus, kilograme care pot determina un exces ponderal, ca şi obezitate, uneori severă. Pentru persoanele trecute de vârsta de 45-50 de ani, excesul de kilograme se va însoţi întotdeauna de creşterea tensiunii arteriale, a colesterolului, glicemiei şi a trigliceridelor, elemente care prevestesc apariţia ulterioară a diabetului de tip 2, a accidentelor vasculare cerebrale, steatozei hepatice sau, pentru cei mai în vârstă, a Alzheimerului. Vă propunem așadar o abordare deschisă privind modul corect de hrană şi de schimbare a obişnuinţelor alimentare, adeseori nepotrivite cu nivelul de activitate fizică pe care o desfăşurăm zilnic. Vom analiza în detaliu rolul carbohidraţilor în hrana noastră şi mai ales rolul acestora în producerea obezităţii, obezitate care este de fapt cauza majoră a unor boli cronice precum cele cardiovasculare, dar şi unele forme de cancer. Moderator Măriuca Mihăilescu Realizator Cristina Anton Producător Monica Ancuţa
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri *Tema zilei Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 04:00
  Avocatul dumneavoastră
  *21 ani *Contractul, lege a părţilor Invitat: Dan Laurenţiu Stoicescu, avocat Rubrica INFO *Informaţii utile despre contractul de închiriere comercială în Franţa Invitată: avocat Diana Dauphin Lazăr Moderator Angela Avram Jurnalist Aura Iosif Producător Angela Avram