O poveste cu poezie… şi cântec, vineri la “Lumea şi noi”
joi, 07 ianuarie 2016
Vineri, 15 ianuarie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional urmăriţi o ediţie specială a emisiunii “Lumea şi noi” de Ziua Culturii Naţionale, al cărei protagonist a fost Daniel Ioniţă.
Daniel Ioniţă, portret de împrimăvărare
Daniel Ioniţă
Daniel Ioniţă, departe şi pe orizontală şi pe verticală
Poeţi români la Sydney cu cântec
Cântă Daniel Ioniţă
Daniel Ioniţă, portret de împrimăvărare
Daniel Ioniţă
Daniel Ioniţă, departe şi pe orizontală şi pe verticală
Poeţi români la Sydney cu cântec
Cântă Daniel Ioniţă
Alte legături
Lumea şi noi

Ediția este redifuzare şi este disponibilă online pe TVR+.

A părăsit România în 1980 (nu neapărat din voinţa sa), pe urmele părinţilor, spre Statele Unite. Dar de la Viena, împreună cu soţia şi cu sora sa, au ales direcţia opusă şi o distanţă de trei ori mai mare: Noua Zeelandă. De unde şi apelativul de «om al soartei» pentru Daniel Ioniţă, pentru că mai toate schimbările esenţiale din viaţa sa – şi au fost destule, cum se va vedea - au fost neplănuite. Precum relocarea în Australia, bunăoară, atunci când – în 1989 – se întorcea dintr-un concediu în Europa şi a trecut pe la Brisbane.

(w640) Daniel Ion
Lansarea de la Braşov

De atunci, s-a stabilit la Sydney, specializat în psihologia de grup şi de organizaţie. Profesor la University of Technology, Daniel contează însă astăzi ca literat. Încercând să traducă pentru fiicele sale poezii româneşti în limba engleză (după o metodă originală, potrivindu-le pe metrica şi măsura unor cântece folk şi rock, celebre, compuse pe versurile respective), a ajuns la masa critică – în viziunea Anei Munteanu de la editura Minerva – pentru publicarea primei antologii de poezie română modernă în engleză, „Testament” (2012).

(w640) Daniel Ion
Lansare la Bucureşti

Consulatul României din Australia a sprijinit lansarea volumului, ocazie cu care Daniel Reynaud, cumnatul românului, a cântat „Decembre”, iar Tug Dumbly, un actor australian important, a recitat „Mistreţul cu colţi de argint”. Mai mult, consulul Floricel Mocanu a organizat un eveniment în Parlamentul din New South Wales. La 1 Decembrie 2012, a înmânat „Glossa” lui Eminescu aceluiaşi actor, care a recitat-o cu ocazia Zilei Naţionale a României. Despre aplauzele îndelungate şi tot ce a urmat, într-o nouă poveste... cu cântec (pentru că totul a plecat de la câteva melodii folk şi rock).

(w640) Lansarea l
Lansarea de la Cluj-Napoca, cu Cătălin Condurache şi Sandy Deac

Post scriptum: Daniel Ioniţă a lansat în 2013 şi propriul volum de versuri, la aceeaşi editură, iar în 27 ianuarie 2015 revine la Bucureşti pentru oficierea celei de-a doua ediţii, mult adăugite, a antologiei. Sunt prevăzute şi alte lansări în ţară, aici mai punem reflectoarele pe încă un personaj - profesorul de istorie Daniel Reynaud, asistent tehnic al traducerilor, împreună cu Eva Foster. Australian get-beget, acesta nu poate veni în România, dar a cântat pentru emisiunea noastră „Antirăzboinica” lui Valeriu Sterian, în varianta tradusă. Aşteptăm replica lui Nicu Alifantis, invitat la lansare.

(w640) Traducăto
Daniel Ioniţă (dreapta) şi Alex Ştefănescu, traducătorul cărţii şi autorul prefaţei

(w640) Trei tradu
Trei traducători şi consulul Floricel Mocanu (al doilea din stânga)

Realizator Doru Ionescu!

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

 • 18:55
  Printre cuvinte
  Printre cuvinte este o rubrică de câteva minute despre utilizarea corectă a cuvintelor şi expresiilor limbii române Realizator Ana Crețu Producător Grigore Cazacu (redifuzare)
 • 19:00
  Prim plan
  Transmisiune directă
 • 19:50
  Discover Romania
  *Anda Călugăreanu Realizator Cecilia Melinescu Producător Diana Ilica
 • 20:00
  Telejurnal
  *Ştiri Prezintă Radu Andrei Tudor Producători: Anamaria Panait / Diana Anghel Transmisiune directă *Sport (montaj) *Meteo (montaj)
 • 20:55
  Zi de zi
  Cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 21:00
  Gala umorului
  *Partea I Prezintă: Corina Dănilă şi Dragoş Huluba Producător Cosmin Dumitru (redifuzare)
 • 22:00
  Gala umorului
  *Partea a II-a Prezintă: Corina Dănilă şi Dragoş Huluba Producător Cosmin Dumitru (redifuzare)
 • 23:00
  Drumul lui Leşe
  *Best of Moderator Grigore Leşe Jurnalist senior Sandrino Gavriloaia Realizator Grigore Leşe Producător Sînziana Miloşoiu
 • 23:50
  Discover Romania
  *George Enescu Realizator Cecilia Melinescu Producător Diana Ilica
 • 00:00
  Lecţia de istorie
  Emisiunea este realizată în partenerat cu Teatrul Naţional Mihai Eminescu Moderator şi realizator Vasile Munteanu Producător Zina Cerchez-Signeanu (redifuzare)
 • 01:00
  Femei de 10, bărbaţi de 10
  *Prima parte O ediţie specială, filmată în Piaţa Cetăţii Alba Iulia cu oameni minunaţi din Alba Iulia -Daniela Barb Floroian-comoderator În calitate de editor, autor sau prefațator a semnat peste 20 de titluri de carte și a fost coproducător și textier la patru filme documentare de salvgardare a culturii tradiționale. A înființat și coordonat Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” Alba, fiind primul director, timp de aproape 10 ani. În toată această perioadă a clădit în cultura județului Alba o mișcare artistică profesionistă de calitate -Nicolae Furdui Iancu, Ionut Fulea, Veta Biris -Garda Cetății Alba Carolina -Echipa de robotică XEO de la Colegiul „Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia: premiul I-Inspire Award în cadrul First Tech Challenge (FTC) România -Doctor Mircea Frențiu, întemeietorul Școlii Medicale de asistenți și moașe „Carol Davila” din Blaj, cetățean de onoare al municipiului Blaj -Chef Toma Ioan Cosmin-cunoscut sub pseudonimul de „Bucătarul Cetății” -Vasile Sârb-cel mai premiat fotograf din județul Alba -Florin Poenariu-meșter popular iconar, ultimul descendent al celebrei familii a Poenarilor care au dat naștere școlii de iconari de la Laz. În anul 2020 a fost declarat Tezaur Uman Viu al umanității -EDUARD SCHNEIDER-Născut în Sebeș, crescut în Hamburg (Germania), absolvent de studii superioare în Franța, s-a întors la Sebeș în 1996 unde a fondat Schneider Productions în 1997, a devenit cetățean de onoare în 2010 -Ovidiu Pănăzan-presedintele Federației Române de Powerlifting, 6 trofee pentru cel mai bun antrenor din județul Alba. -Garda Apulum de la Muzeul Național al Unirii-cea mai importantă trupă de reenactement istoric din România -Ansamblul de dansuri populare Doina Aiudului -Trupa The Puzzles -reinterpretare a costumului tradițional din cele patru zone etnografice ale județului Alba; creatori-Olimpia Ludwig Dobrotă și Ana Cosma Prezintă Marina Almăşan Co-prezentator Costin Teodorescu Producător Marina Almăşan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damian Coproducţie TVR-SC Drop Art SRL
 • 02:00
  Femei de 10, bărbaţi de 10
  *Partea a II-a Prezintă Marina Almăşan Co-prezentator Costin Teodorescu Producător Marina Almăşan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damian Coproducţie TVR-SC Drop Art SRL
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri Prezintă Dorina Florea Producători: Anamaria Panait / Diana Anghel Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:55
  Zi de zi
  Cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 04:00
  La un pas de Romania
  *Episodul 2 Folclor si mestesuguri în Moravia si Banat Limba vorbită de vechii valahi s-a pierdut de-a lungul timpului. În satele izolate încă se mai vorbeste un dialect ciudat, un amestec de cuvinte cehe, slovace, ucrainene, poloneze si arhaisme românesti. Dar dacă limba vechilor valahi s-a pierdut, folclorul, traditiile, felurile de mâncare, pâinea din diferite cereale s-au păstrat până azi. Dacă multă vreme Valahia era privită ca o regiune a Moraviei si… atât, în ultimii ani, însă, traditiile au renăscut, cântecele și dansurile populare au fost aduse la lumină, portul popular a revenit în garderoba localnicilor, iar povestile cu zâne și zeităti au făcut din Valahia moravă de azi un loc căutat de turistii din toată Cehia. Specialistii au si explicatii. În Banatul montan, limba vechilor cehi veniti la muncă pe Clisura Dunării se păstrează până azi. La fel si limba slovacilor asezati pe la 1860 în Transilvania de nord-vest. Din păcate numărul vorbitorilor de cehă si slovacă în România este într-o continuă scădere. Realizator Aura Dobre
 • 04:30
  A doua emigrare
  Emisiunea prezintă poveştile de viaţă ale unor români care după ani munciţi în străinătate s-au întors în ţară. In România trebuie să treacă printr-un alt proces de reintegrare, practic trăiesc o a doua emigrare. Producător Aura Dobre
 • 05:00
  Prim plan
 • 05:50
  Discover Romania
  *Anda Călugăreanu Realizator Cecilia Melinescu Producător Diana Ilica