loader
Foto

O ediţie care sărbătoreşte scrisul, la “Corespondent TVRi”

Joi, 26 mai, de la ora 21.30, la TVR Internaţional îl sărbătorim pe scriitorul Norman Manea, care, anul acesta, împlineşte 80 de ani şi luăm pulsul comunităţilor de români din diverse colţuri ale lumii.

 

Corina Dobre
A doua Românie

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi scriitori români contemporani, Norman Manea, împlineşte anul acesta 80 de ani, prilej cu care biblioteca Academiei Române a găzduit, la 23 mai, o sesiune aniversară, intitulată "Norman manea – o viaţă", la care au participat personalităţi marcante ale lumii culturale şi academice, atât din ţară, cât şi de peste hotare. Deţinător al unor prestigioase premii internaţionale – precum Premiul MacArthur şi Nonino, distins de Guvernul francez, dar şi de Preşedinţia Română, laureat al Premiului Naţional de Literatură, celebrul scriitor Norman Manea ne onorează cu prezenţa în această emisiune, alături de Carmen Muşat redactor-şef al revistei Observator Cultural.


Vă aducem în atenţie o tânără scriitoare, născută în România şi maturizată, din punct de vedere profesional în Franţa, unde trăieşte de la vârstă de 19 ani. Irina Teodorescu s-a născut la Bucureşti în 1979 şi, în prezent, trăieşte la Rennes, după 15 ani petrecuţi la Paris. Scrie în limba franceză şi se exprimă cu o uşurinţă uluitoare într-o limbă care nu este cea maternă şi pe care a început să o înveţe odată cu mutarea în Franţa. Care este motivul prezenţei sale în România, aflăm chiar de la ea.

Semnalăm, în continuare, o premieră pe piaţă media. Românii care locuiesc sau lucrează în Italia au, începând din această lună, o platformă dedicată – AvocatNet.ro Italia, prin care pot afla oricând informaţii actualizate referitoare la reglementările juridice şi fiscale aplicabile în această ţară. Detalii aflăm de la Roxana Neagu, redactor-şef AvocatNet.ro şi de la Claudia Sofianu – Diorector Executiv EY România.

Începând din anul 2015, în ultima duminică a lunii mai este sărbătorită Ziua Românilor de Pretutindeni! Institutul Cultural Român (ICR), Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” şi Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe organizează anul acesta un program comun dedicat acestei sărbători. Despre evenimentele organizate în 28 şi 29 mai vorbim cu Radu Baltasiu, directorul Direcţiei Românii din afară graniţelor şi Limba română din cadrul ICR.


În aceste zile, la Londra se sărbătoreşte „Luna Oedip”. În primul rând pentru că luni, 23 mai , la Opera Regală a avut loc premiera absolută a operei „Oedip” de George Enescu în Marea Britanie. În jurul acestei premiere, Institutul Cultural Român din Londra în parteneriat cu Opera Regală Covent Garden au construit un amplu program menit să celebreze capodopera enesciană prin evenimente muzicale, expoziţii, conferinţe şi proiecţii speciale, având ca protagonişti mari vedete ale scenei de operă, muzicologi de anvergură internaţională, dar şi artişti de prim rang fascinaţi de muzica lui Enescu. Amănunte primim de la Dorian Branea, directorul Institutului Cultural Român din Londra.

O delegaţie condusă de premierul român Dacian Cioloş efectuează, zile acestea, o vizită în Statele Unite ale Americii. Înainte de a se deplasa la Washington pentru a se întâlni cu o serie de oficiali printre care vicepreşedintele Joe Biden, delegaţia României a vizitat oraşul Detroit, unde a participat, între altele la un dineu oferit de consulul onorific al României aici, John Rakolta. Oficialul a acceptat să ne ofere amănunte despre această întâlnire.

Urmăriţi emisiunea LIVE pe TVR+

***

Emisiunea poate fi urmărită pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

15:30 Punctul critic

Prezintă Bogdan Muzgoci

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik, Raluca Alecu

Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Producător Florenţa Dăscălescu

16:50 Secolul 22

Producător Bogdana Pascal

 
„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, vă așteptăm la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care cântăm, ne distrăm și ne ...

 

#tvri