loader
Foto

O altă „Cântare a României”

La „Miturile comunismului”, ne amintim mai ales de lucrurile frumoase: de Festivalul Cerbul de Aur care i-a adus la Brașov pe Cliff Richard, Rita Pavone și Julio Iglesias. De concertul lui Louis Armstrong de la Sala Palatului. De cântările rock și folk din cluburi și festivaluri și fenomenul disco. Și, la final, de un grup-fenomen: Grupul SONG.

 

O să ne scufundăm în amintiri și nostalgii pentru că va fi vorba despre muzica tinereții noastre. Sunt mai multe etape în evoluția curentelor muzicale din România comunistă, în funcție de felul în care era văzută, în dictatură, izolarea sau deschiderea țării fată de Occident. Dacă până în anii `70 au fost create festivaluri cu parfum și invitați din lumea capitalistă, la scurt timp începea presiunea regimului politic. O dată cu Tezele din iulie 1971, libertățile au dispărut. Începând de atunci, orice emisiune la care reușeai să asculți altceva decât știri fabricate în scopul propagandei, orice album de muzică procurat pe sub mână, orice concert sau ieșire în discotecă, îți aduceau aerul de libetrate, care deveniseră tot mai rarefiat. Iar în anii 80, muzica patriotică și cea populară alcătuiat deja fundalul sonor al românilor.

La „Miturile comunismului”, ne amintim mai ales de lucrurile frumoase: de Festivalul Cerbul de Aur care i-a adus la Brașov pe Cliff Richard, Rita Pavone și Julio Iglesias. De concertul lui Louis Armstrong de la Sala Palatului. De cântările rock și folk din cluburi și festivaluri și fenomenul disco. Și, la final, de un grup-fenomen: Grupul SONG.

Ne ajută să parcurgem toată această istorie muzicală:

Dan Iliescu, compozitor, chitarist, unul dintre fondatorii formației Timpuri Noi,

Sorin Lupașcu, „DJ din prima generație din România”, la discoteca Ring, din Costinești, probabil cea mai cunoscută discotecă din România acelor vremuri

Doru Rocker Ionescu, absolvent de aeronave, fost chitarist al formației Crepuscul, pe care George Stanca l-a numit „istoricul muzicii rock din România”.

(w882)

TVR Internațional redifuzează această ediție a emisiunii  „Miturile comunismului” duminică, 15 septembrie, de la ora 16.00.

Moderator: Irina Luca

Realizatori: Irina Luca și Roxana Tarhon

Producător: Mimi Necula

 

10:00 Rivalii

Prezentatori: Marina Almăşan şi Dan Helciug

Jurnalişti: Mirela Vasile, Andreea Baciu, Adrian Bănuţă

Realizator Marina Almăşan

Regizor artistic Dan Manoliu

Producător Marina Almăşan

Coproducator Astra dell Arte

(redifuzare)

11:35 La un pas de România

* Serbia 1 -Mică Românie din Voivodina

Ultimul recensământ din Serbia reflectă o scădere dramatică a populației de origine română: mai sunt puțin peste 23.000 de români, iar în ultimii 11 ani, comunitatea românească a pierdut peste 20%. Printre motive: scăderea natalității și plecările masive la muncă în străinătate. In mică Românie din Voivodina flacăra identitară pâlpâie datorită culturii. Consulul României la Vârșeț, Gheorghe Dinu, ne-a dat câteva repere legate de viața culturală și socială a românilor din Voivodina. Diplomatul a vorbit despre problema bisericilor ortodoxe române care nu sunt recunoscute în Serbia și despre rolul Consiliului Minorității Românilor în reprezentarea intereselor etnicilor români in fața instituțiilor statului sârb. S-a conturat problema școlilor cu clase sau ore de predare în limba română, aflate pe cale de dispariție, dar și misiunea tot mai grea a Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina în a păstra și a duce mai departe valorile limbii și culturii române.

Director de imagine Claudiu Petringenaru

Realizator Mihaela Iamandei

(redifuzare)

 
Tradițiile, obiceiurile și gastronomia din regiunea Vidin

Tradițiile, obiceiurile și gastronomia sunt elemente culturale care oglindesc încă, în Bulgaria, existența pe pământurile de la sud de Dunăre a ...

Prezențe românești (II) - Biserica românească din Bulgaria

În Bulgaria, bisericile în care se oficiază și în limba română s-au pierdut în negura timpului, odată cu procesul accelerat de asimilare a ...

Povestea românilor excepţionali din laboratoarele americane (III)

În laboratoarele americane se naşte civilizaţia secolului viitor, iar românii iau parte la acest proces. Le propunem telespectatorilor sã îi ...

 

#tvri