loader
Foto

Ion Dichiseanu și Rodica Popescu Bitănescu, în ”Noaptea marilor speranțe”

Piesa de teatru „Noaptea marilor speranţe", de Tudor Popescu, a avut premiera în mai 1988, la Teatrul dramatic „George Bacovia" din Bacău. În același an, piesa a fost adaptată pentru televiziune de Domniţa Munteanu.

 

Din distribuția piesei fac parte: Ion Dichiseanu, Rodica Popescu Bitănescu, Simona Bondoc, Manuela Ciucur, Anca Sigartău, Aurora Leonte, Mihai Bisericanu, Constantin Drăgănescu, Radu Panamarenco, Alexandru Bindea, Ligia Căliman și copilul Adrian Costin.

Rodica Popescu Bitănescu o interpretează pe Delia, care lucrează la centrala telefonică a unei instituţii. An de an, ea alege să fie de  serviciu în noaptea Anului Nou. De când Felix, comandant de navă şi omul pe care îl iubea, murise într-un accident naval, nu voia să mai fie singură de sărbători. Delia primeşte la centrală apeluri telefonice de la multe persoane. Și așa, în viața Deliei apare Călin, Ion Dichiseanu, violoncelist, și el încărcat cu o poveste de dragoste.

(w882)

Ion Dichiseanu în ”Noaptea marilor speranțe”: ”Nu am susținut niciodată un recital în fața unui singur spectator”

(w882)

Dintr-o cronică publicată în revista "Teatrul" din 1987 aflăm că ”personajul Delia face parte din galeria de caractere foarte generoase cu actorul”, având la dispoziție o "partitură complexă şi greu de condus între melodramatismul înşelător al textului şi patetismul ironic al viziunii”. Spectacolul include ”o paradoxală orchestrare de elemente din zona realului şi cea a suprarealului, imaginea teatrală de ansamblu fiind apropiată de specia absurdului".

Echipa artistică:

Scenografie decor: Stelian Anton/ Scenografie costume: Elena Timonu/ Imaginea: Laurențiu Popescu

Regia și adaptarea tv: Domnița Munteanu

Tudor Popescu (n. 10 septembrie 1930 - d. august 1999) a fost un scriitor şi un dramaturg român prolific. Piesele sale au fost jucate pe scenele tuturor teatrelor mari din ţară.

Spectacolul se difuzează la TVR 3, duminică, 11 august, de la ora 20.00 și la TVR Internațional, de la ora 23.10.

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR.

foto: pexels.com, arhiva TVR

12:00 Un doctor pentru dumneavoastră

*Ediţia 8

*Lupta pentu viață

Mai bine prevenim, decât să tratăm! Din păcate, unii înțelegem când deja este prea târziu…Protagonista poveștii din finalul sezonului, avea 14 ani când se bucura de finalul clasei a VIII-a, alături de colegii ei… În urma unui concurs de alergat pe scările de la metrou, s-a ales cu o fractură și o fisură la genunchi, depistată târziu. În România, singura soluție era amputarea. Prof. Pesamosca i-a recomandat să plece în Franța, unde i s-a implantat o proteză. Pentru evitarea unor eventuale complicații, s-a extirpat o parte din genunchi. Au urmat intervenții în Germania, unde acomodarea a fost dificilă iar, în 2014, din cauza uzurii protezei, s-a schimbat componenta de genunchi iar, la un an distanţă, nu au mai primit-o nici măcar la un consult de rutină. Medicii din Turcia au depistat o infecție. Încercând stoparea acesteia, au descoperit un pansament uitat în interior la ultima intervenţie din Germania. A fost înlăturat dar, deja era mult prea târziu. De 32 de ani i se recomandă amputarea piciorului și, tot de atâta timp, a luptat să-l salveze. Și a reușit însă, infecția îi pune în pericol viața. Medici de aproape și de departe, au încercat să îi salveze membrul inferior dnei. Adriana. Din păcate, infecția este extinsă în tot piciorul, inclusiv în componentele protezei, și poate invada tot corpul. Echipa medicala a Secţiei Clinice de Ortopedie-Traumatologie a Spitalul Universitar de Urgență Militar Central "Carol Davila", București, coordonată de Col. Conf. dr. Marius Stănescu, face tot posibilul să stopeze infecţia.

*Beneficiile strugurilor, simbolul prosperității la masa dintre ani
Alina Epure, doctor în științe medicale
, povesteşte despre antioxidantul puternic care se găseşte în strugurii roșii, ce poate încetini creșterea tumorilor canceroase. În această perioadă a anului, un consum constant de struguri de bună calitate ne ajută să luptăm împotriva infecțiilor bacteriene și virale.

*2024, an UNESCO -Ana Aslan, fondatorul gerontologiei la nivel mondial

Ana Aslan, una dintre cele mai remarcabile figuri ale medicinei românești, nume de referință pe plan mondial, medic și inovator, şi-a dedicat cariera studierii procesului de îmbătrânire și găsirii unor soluții pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor în etate. Medic vizionar, prin cercetările și realizările sale, a demonstrat că îmbătrânirea poate fi o etapă a vieții trăită cu vitalitate. Despre realizările ei, povesteşte continuatoarea acesteia, prof. dr. Luiza Spiru, medic primar geriatrie, gerontologie și medicină internă, preşedinte Fundația "Ana Aslan" Internaţional, căreia i se datorează recunoaşterea academică a geriatriei.

Sănătatea creierului, să citim şi să scriem de mână
Citititul, activitatea fizică, gândirea, judecata, memoria dezvoltă neuronii. Pentru a ne păstra sănătatea creierului, să citim constant, orice, dar să citim și să scriem cât mai mult de mână, oriunde ne poartă destinul în lume. Limba română este baza de la care învațăm celelalte limbi și va fi mereu legătura cu România și cu rădăcinile noastre.
*Recunostinţă pentru oamenii şi lecţiile din vieţile noastre

Bucuria de a fi, pur si simplu, împreună cu: Theodora Vild, prof.de religie, dirijorul Corul "Sf. Casiana" a Liceului Pedagogic "Matei Basarab" Slobozia, Ialomița, în parteneriat cu Seminarul Teologic Ortodox "Sf. Ioan Gură de Aur" Slobozia

Prezentator Măriuca Mihăilescu

Jurnalist Lucian Băbeanu

Realizator şi producător Monica Ancuţa-Tiuntiuc

13:00 Tradiţii

*Colinde şi obiceiuri de iarnă

Invitată Larisa Sprincean

Prezentator şi producător Tatiana Slivca

 
Concertul ”Sufletul meu de copil” - Paul Surugiu – Fuego

Super concertul ”Sufletul meu de copil”, o productie pop simfonică amplă, cu multe nostalgii, bucurii, piese de ieri şi până azi, dar şi multe ...

”România în lume” – o ediție de sărbătoare la TVR Internațional în a doua zi de Crăciun

Nașterea Domnului este, prin excelență, o sărbătoare a familiei, a bucuriei de a fi împreună.

Trăiește magia Crăciunului, la TVR Internațional!

Trăiește magia Crăciunului, la TVR Internațional!

publicat: marţi, 24 decembrie 2024

Atmosferă de sărbătoare, transmisiuni speciale și spectacole de excepție, acestea sunt ingredientele care transformă programele de Crăciun ale ...

 

#tvri