loader
Foto

Ion Dichiseanu și Rodica Popescu Bitănescu, în ”Noaptea marilor speranțe”

Piesa de teatru „Noaptea marilor speranţe", de Tudor Popescu, a avut premiera în mai 1988, la Teatrul dramatic „George Bacovia" din Bacău. În același an, piesa a fost adaptată pentru televiziune de Domniţa Munteanu.

 

Din distribuția piesei fac parte: Ion Dichiseanu, Rodica Popescu Bitănescu, Simona Bondoc, Manuela Ciucur, Anca Sigartău, Aurora Leonte, Mihai Bisericanu, Constantin Drăgănescu, Radu Panamarenco, Alexandru Bindea, Ligia Căliman și copilul Adrian Costin.

Rodica Popescu Bitănescu o interpretează pe Delia, care lucrează la centrala telefonică a unei instituţii. An de an, ea alege să fie de  serviciu în noaptea Anului Nou. De când Felix, comandant de navă şi omul pe care îl iubea, murise într-un accident naval, nu voia să mai fie singură de sărbători. Delia primeşte la centrală apeluri telefonice de la multe persoane. Și așa, în viața Deliei apare Călin, Ion Dichiseanu, violoncelist, și el încărcat cu o poveste de dragoste.

(w882)

Ion Dichiseanu în ”Noaptea marilor speranțe”: ”Nu am susținut niciodată un recital în fața unui singur spectator”

(w882)

Dintr-o cronică publicată în revista "Teatrul" din 1987 aflăm că ”personajul Delia face parte din galeria de caractere foarte generoase cu actorul”, având la dispoziție o "partitură complexă şi greu de condus între melodramatismul înşelător al textului şi patetismul ironic al viziunii”. Spectacolul include ”o paradoxală orchestrare de elemente din zona realului şi cea a suprarealului, imaginea teatrală de ansamblu fiind apropiată de specia absurdului".

Echipa artistică:

Scenografie decor: Stelian Anton/ Scenografie costume: Elena Timonu/ Imaginea: Laurențiu Popescu

Regia și adaptarea tv: Domnița Munteanu

Tudor Popescu (n. 10 septembrie 1930 - d. august 1999) a fost un scriitor şi un dramaturg român prolific. Piesele sale au fost jucate pe scenele tuturor teatrelor mari din ţară.

Spectacolul se difuzează la TVR 3, duminică, 11 august, de la ora 20.00 și la TVR Internațional, de la ora 23.10.

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR.

foto: pexels.com, arhiva TVR

5:00 Români universali

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că avem în medie 60.000 de gânduri într-o zi. Unele sunt negative, altele pozitive, multe repetitive. Astăzi vă propunem să vă gândiți la trecut. Dar văzut altfel. Facem o călătorie în fascinanta minte a unui savant care a trăit începuturile medicinei din spațiul românesc și care a adus viitorul în timpul său.

Puțini știu că a doua clinică de neurologie din întreaga lume a fost creată de Gheorghe Marinescu-supranumit și părintele neurologiei de la noi. El este universal pentru că a realizat primul film științific din lume.

Cum arăta medicina sfârșitului de secol 19 și începutului de secol 20 la noi, cum a fost posibil un renascentist ca Gheorghe Marinescu, aflați într-un nou episod Romani universali

Prezintă Cristi Tabără

Realizator Ilinca Ciobanu

Producător Marin Gabudean

(Reluare)

5:25 La pas prin ţară

Prezentator Ion Răilean

Producător Luminița Popa

(Reluare)
 
Teodora Groza - inteligenţa concurenţei

Teodora Groza - inteligenţa concurenţei

publicat: joi, 08 mai 2025

Teodora Groza unul dintre acele nume romanești care au intrat deja în elita mondială. Deși foarte tânără, este licențiată în drept, absolventă ...

Drumuri aproape: Lugoj

Drumuri aproape: Lugoj

publicat: miercuri, 07 mai 2025

Lugojul e nod rutier și feroviar, dar mai e, privit din altă perspectivă, un nod cultural și istoric de mare importanță, atât în vremea ...

TVR organizează dezbaterea decisivă a alegerilor prezidenţiale la Palatul Cotroceni

„Un preşedinte pentru România" va fi difuzată joi, 15 mai 2025, pe canalele TVR1, TVR INFO, TVR Internaţional şi TVR MOLDOVA şi în mediul online

 

#tvri